Eterna poezie
Anul acesta, ziua de 15 ianuarie, dedicată aniversării lui Mihai Eminescu, a devenit Ziua Culturii Naţionale, consfinţind prin decret oficial o sărbătoare inclusă de mult timp în calendarul spiritual al românilor. Poetul naţional a reuşit, ca nimeni altul, să unească „în gânduri şi-n simţiri” suflarea românească de pretutindeni, conşientă de necesitatea rezistenţei prin cultură, ca o condiţie a primenirii noastre spirituale, ca o garanţie a dăinuirii fiinţei noastre naţionale.
Cine îl cinsteşte pe Mihai Eminescu se respectă pe sine însuşi, devenind parte integrantă a unei culturi valoroase care nu este ameninţată de pericolul căderii în derizoriu, în efemer sau banal. „Dacă îl vom citi mai mult, îl vom înțelege mai mult, dacă îl vom înțelege mai mult, vom fi mai puternici spiritual. Eminescu ne salvează de mediocritate. Ne dorim cu toţii să creştem, dar nu putem creşte decât prin cultură” afirma recent profesoara Doina Dobrean de la Gr.Şc. “Miron Cristea” din Subcetate, Harghita.
Suita manifestărilor dedicate împlinirii a 161 de ani de la naşterea poetului naţional a fost ilustrată şi la C.N. ”Mihai Viteazul” prin activităţi complexe care au avut în prim-plan celebrarea poeziei şi a operei eminesciene. Membrii cenaclului literar “După-amiezele poeziei” au participat vineri, 14 ianuarie, la o manifestare culturală desfăşurată sub genericul “Eterna poezie”, în cadrul unei întâlniri de cenaclu la care au fost invitaţi scriitori şi profesori din judeţele Braşov şi Harghita. Gazda acestui generos program cultural a fost Centrul Ecleziastic “Nicolae Colan” din Sf.Gheorghe.
Prima parte a programului a fost rezervată evocării poetului naţional, prin intermediul poeziei, al cântecului sau al gândului inspirat de lectura operei eminesciene.
Au recitat şi au cântat, încântând auditoriul, elevele Andreea Cucu (XI D), Anita Baciu (VI B), Andreea şi Cristina Venczel (XI C), Alexandra Fâţă şi Angelica Gogioiu (XI B). De mare succes s-a bucurat piesa “Floare albastră”, compusă de profesorul Alexandru Popovici, căreia membrele grupului “Cantamena” i-au dat o expresie sensibilă, emoţionantă, cu glasurile marcate de importanţa momentului sărbătoresc la care luau parte. Au dat citire gândurilor inspirate de lectura operei eminesciene elevele Baciu Anita şi Larisa Gâfei (X C), care au fixat repere ale liricii eminesciene, devenite toposuri ale culturii româneşi.
Partea a doua a activităţii a avut în prim-plan festivitatea de lansare a volumelor de versuri “Naufragii amânate”, de Nadia Cella Pop (Editura Eurocarpatica, Sf.Gheorghe, 2010) şi “Universul meu”, de Pr. Dumitru Panaite (Editura Nico, Tg.Mureş, 2010).
Un moment reuşit l-a constituit recitalul de versuri, în limbile franceză, rusă, italiană, română, maghiară şi engleză, prezentat de către licenii noştri: Izabela Novac, Mădălina Milea, Andrea Raduly, Mădălina Szabo, Andreea Dobrescu, Laura Florea şi Marian Grigoraşco etc., ce au ilustrat sugestiv caracterul multilingv al volumului prezentat.
Programul a fost încheiat, în buna tradiţie a lansărilor de carte, cu un cuvânt al autorilor care au salutat ideea organizării unei asemenea festivităţi în săptămâna dedicată aniversării a 161 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Aceştia au citit câteva creaţii sensibile, închinate spiritului tutelar al poeziei române: Poeziile ”În vatra Eminescului” şi “Poetul Emin”, ale Nadiei Cella Pop, alături de “Ruga lui Eminescu”, a pr. Dumitru Panaite, au punctat momentul de sărbătoare care a adus împreună iubitorii de poezie, pentru a celebra o zi importantă din calendarul spiritual al românilor. Tuturor le adresăm felicitări şi le mulţumim pentru participare!
Profesor Maria Stoica, C. N. ”Mihai Viteazul”