Echipa și susținătorii TAM au ieșit la protest îmbrăcați în negru
Actorii, conducerea, dar și susținătorii Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe, s-au adunat, miercuri, în fața instituției, pentru a-și exprima îngrijorarea și dezacordul în ceea ce privește măsurile din proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG). Prin această ordonanță, Guvernul își propune să taie din cheltuielile de la bugetul de stat, iar, astfel, TAM este în pericol de desființare. Una dintre actrițe ne-a spus că instituția la care activează de 26 de ani este acum ca un copil de nota 10, care este pus la colț, fără niciun motiv.
Iulian Trăistaru, unul dintre actorii prezenți miercuri la protest, afirmă că perspectiva de a fi angajat al unei instituții aflate în pericol iminent de închidere sau chiar de dispariție totală îl îngrijorează, ba chiar înspăimântă.
„Dincolo de mesajul mare pe care cred că dorim toți să-l transmitem, acela că a distruge cultura și a amenința instituțiile de cultură din România cu dizolvarea sau comasarea nu e un lucru bun, bineînțeles că prin protestul meu îmi exprim și grija față de persoana mea. Sunt angajat al unei instituții care e în pericol de a fi închisă, de a dispărea pur și simplu și lucrul ăsta mă sperie, mă afectează și mă îngrijorează personal”, ne-a spus Iulian Trăistaru.
Sebastian Marina: Reformele trebuie evaluate în mod complex
Un alt actor de la TAM, Sebastian Marina spune că înțelege importanța unor reforme, dar consideră că atunci când se iau măsuri atât de drastice este foarte important să se evalueze situația într-o manieră complexă. El este de părere că actuala abordare nu este corectă și speră că autoritățile vor fi dispuse să asculte aceste preocupări.
„Mesajul nostru este de fapt un răspuns, pentru că mesajul a fost transmis de către Guvern. E ca și cum cineva îți spune ceva și tu ești sau nu de acord. Răspunsul nostru este că nu suntem de acord. Eu înțeleg ideea de reformă și înțeleg nevoia de reformă, dar când vrei să iei măsuri atât de drastice trebuie să le gândești complex, să le gândești complet și e limpede că nu s-a făcut asta, pentru că dacă ar fi reușit să gândească lucrurile suficient de în detaliu, atunci ar fi știut să se gândească la toate sectoarele care sunt implicate în această reformă și nu s-ar fi ajuns aici. Acum noi le spunem că nu e ok și să sperăm că ei vor și asculta lucrurile astea”, ne-a declarat Sebastian Marina.
Actorii și susținătorii teatrului se confruntă acum cu un stres permanent
Actrița Alexandrina Ioana Costea a subliniat totodată că autoritățile nu par să aibă curajul să abordeze această problemă într-un mod transparent. Ea spune că există temeri că această problemă nu va fi abandonată, ci va reveni într-o altă formă în viitor. Astfel, actorii și susținătorii teatrului se confruntă acum cu un stres permanent, în așteptarea evoluției situației.
„De fiecare dată când au fost proteste, și pentru teatrul din Brașov și pentru teatrul din Oradea, am ieșit. Era culmea acum să nu ieșim, când ne afectează și pe noi. (...) La noi oricum cultura și învățământul sunt sub nivelul la care ar trebui să fie. La noi și bugetul și salariile sunt la limita foarte de jos. Să ne mai ia cât? Dacă e o chestiune ascunsă prin care tu vrei să închizi instituția, atunci înțeleg de ce fac asta, dar ar trebui să o spună așa, fără împachetări și coperți sau lucruri de genul ăsta. Dar nu au curajul să spună asta. Ce au rezolvat prin închiderea a cinci, șase instituții de cultură care oricum au un buget mic? (...) Când vorbim de cultură se zice că noi actorii nu muncim. Vă zic eu: muncim și sâmbetele și duminicile și de sărbători legale și așa mai departe și cred că noi chiar am demonstrat că facem un lucru bun. Sper că se vor mai gândi. Teama mea este că va reveni lucrul ăsta, sub o altă formă, peste o lună sau două. Noi acum vom sta într-un stres permanent. Asta este concluzia mea”, ne-a împărtășit, la protest, actrița Alexandrina Ioana Costea.
„Acest teatru s-a renăscut din cenușă de multe ori”
Camelia Paraschiv, una dintre cele mai experimentate actrițe din teatru, spune că a avut ocazia să îl vadă evoluând de-a lungul timpului. În ultima perioadă însă percepe instituția ca pe un copil care a obținut nota maximă, însă este tratat nedrept. Ea spune că se bucură în aceste momente grele de sprijinul din partea comunității maghiare și speră că decizia actuală este doar o greșeală sau o neglijență temporară.
„Sunt de 26 de ani în teatrul ăsta. Sunt cea mai în vârstă actriță din teatru și l-am văzut crescând. În ultimul timp este ca un copil care a luat doar 10, însă care e pus la colț și nu înțeleg de ce. Avem foarte mulți spectatori tineri în ultimul timp și un teatru își crește copiii de mici, să aibă deschidere, să vadă altfel lumea, să citească o carte, să vadă un spectacol. (...) Mi se pare o crimă pentru că este foarte ușor să distrugi ceva, dar aici sunt niște rădăcini care sunt greu de distrus. Acest teatru s-a renăscut din cenușă de multe ori și mult mai înfloritor de fiecare dată. Sunt foarte fericită pentru că văd că și comunitatea maghiară ne susține. Sper că (n.red. proiectul de OUG) este doar o greșeală, o neatenție”, ne-a declarat Camelia Paraschiv.
În textul ordonanței se precizează că instituțiile publice cu personalitate juridică, din subordinea autorităților locale, își vor putea desfășura activitatea, printre altele, numai dacă „au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice”.
Desființarea TAM „devine o certitudine” dacă va fi adoptată noua Ordonanță a Guvernului Ciolacu, în forma sa actuală, spune chiar managera instituției, Anna Maria Popa.
De altfel, în cursul zilei de vineri, 4 august, a fost transmis premierului Marcel Ciolacu un memoriu, semnat de 50 de manageri ai unor instituții de cultură din toată țara, în încercarea de a-i convinge pe decidenți să nu aprobe OUG-ul.
Pe lângă memoriul depus la Guvern, a fost creată și o petiție, intitulată „Opriți distrugerea CULTURII”, care, la momentul redactării acestui material, are aproape 22.000 de semnături.