Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” la final de proiect
„O jumătate de veac cu Romulus Cioflec – scriitor, călător în toată Europa”
Cea de-a XII-a ediţie a competiţiei internaţionale Euroscola, (2019- 2020), a oferit posibilitatea unei echipe de 24 de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, sub îndrumarea coordonatorilor de proiect, profesoarele Băilă Maria şi Balog Constanţa, să promoveze o personalitate locală mai puţin cunoscută publicului larg. Deoarece tema din acest an a fost „Educaţia schimbă vieţi” centrată pe ideea de a face cunoscută o personalitate locală care a avut un impact semnificativ asupra unei comunităţi, echipa de proiect a fost în unanimitate de acord cu derularea campaniei cu titlul „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec – scriitor, călător în toată Europa”, acesta fiind născut în comuna Araci, din judeţul Covasna
Astfel, încă din luna iunie, echipa de proiect a avut o primă întâlnire şi a stabilit un plan de campanie de informare şi conştientizare a publicului larg cu privire la rolul și impactul educației prin personalitatea scriitorului Romulus Cioflec.
Un rol important în derularea şi implementarea proiectului l-a avut încheierea unor parteneriate cu instituţiile de cultură din oraş cum ar fi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe şi cu Biblioteca Județeană „Bod Péter”. Acestea au oferit posibilitatea elevilor de a se documenta într-un cadru ştiinţific cu privire la parcursul educațional și editorial al scriitorului. De asemenea, au fost încheiate parteneriate cu mai multe publicații locale. Aceste parteneriate au contribuit la campania noastră de informare şi promovare, fiecare acţiune desfăşurată, beneficiind de o largă mediatizare.
Pentru a avea un impact cât mai mare, toate produsele realizate au purtat sigla proiectului creată de elevi şi care avea câteva elemente de identificare ale tematicii abordate: simbolul U.E. şi cel naţional, precum şi titlul proiectului. Pe parcursul celor câteva luni cât s-a desfăşurat proiectul, elevii au dovedit un mare entuziasm în a crea o serie de materiale promoţionale: flayere, afişe (cu activitatea promovată şi partenerii), pliante, invitaţii şi roll-up-ul proiectului.
Proiectul a fost lansat în data de 16. 09. 2019, la Biblioteca Județeană „Bod Péter”. În cadrul acestei activităţi elevii au prezentat scopul, obiectivele urmărite, etapele desfăşurării proiectului şi rezultatele aşteptate. Au participat parteneri, dar şi invitaţi reprezentativi pentru activitatea de cercetare a scriitorului – Prof. Dr. Luminița Cornea, reprezentantul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni – dna. Felea Cristina, reprezentantul Direcţiei Județene pentru Cultură, dna Nina Țânțar și reprezentanții mediei locale.
Organizarea şi desfăşurarea activităților de documentare – Euroscola Cultural – 5 episoade, pe parcursul acestei campanii a proiectului. Cu această ocazie elevii s-au documentat cu privire la activitatea scriitorului Romulus Cioflec în cadrul Bibliotecii Județene, Bibliotecii școlare, în cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, al Casei Memoriale Romulus Cioflec – Araci, dar și prin discuții cu criticul literar prof. Dr. Luminița Cornea și alte personalități ale comunității noastre locale, urmașii familiei scriitorului – Gabriela Corodeanu (fiica scriitorului) și Sebastian Frâncu (nepotul scriitorului).
Un moment important l-a reprezentat vizitarea Casei Memoriale – Romulus Cioflec, Araci, 11 octombrie 2019. În cadrul acestei deplasări a fost vizitată casa memorială și s-a făcut o incursiune mai amplă în viața şi opera acestuia. Cu această ocazie elevii au intervievat trecători și au discutat despre rolul unei astfel de personalități într-o comunitate rurală și despre cum această personalitate poate motiva tinerii în alegerea carierei.
Pentru că Romulus Cioflec s-a afirmat cu precădere ca scriitor, echipa Euroscola CNMV 2019, în calitate de partener, a participat la lansarea de carte a scriitorului Romulus Cioflec, Pe urmele Basarabiei – 12 octombrie 2019, la Centrul de Cultură Arcuș, din Sfântu Gheorghe.
În derularea proiectului au fost implicaţi şi elevii din ciclul primar cărora reprezentanții echipei Euroscola le-au citit povești aparținând lui Romulus Cioflec, iar aceştia au avut ca sarcină realizarea unor desene tematice, după poveștile ascultate. În același timp, elevii ciclului primar (330 elevi) au fost implicați într-un amplu flashmob cu tema – Euroscola – Education = Changes. Prin implicarea elevilor de la toate nivelurile de învăţământ s-a dorit conştientizarea acestora atât despre valoarea operei lui Cioflec, cât și despre importanța educației în viața noastră.
Activitatea de dramaturg a lui Romulus Cioflec a fost marcată prin punerea în scenă a unei piese de teatru, „Cupa domeniilor”, prezentată în mai multe locaţii, licee din oraş precum şi la ceainăria Tein Teahouse.
Tema majoră a proiectului a fost ilustrată prin două acţiuni de mare anvergură. Mai întâi o conferință cu Emil Pantelimon, directorul Corului Național – Madrigal, absolvent al colegiului nostru şi care a accentuat rolul primordial al instrucției în alegerea meseriei potrivite fiecărui individ.
Cea de-a doua acţiune a fost o Dezbatere publică – „Acest Parlament regretă insuflarea viziunii conform căreia binele învinge întotdeauna, în educația copiilor”, printre debateri fiind şi doi membri ai echipei de proiect. Discursurile au fost îndelung mediatizate și s-au bucurat de un mare succes.
Elevii de gimnaziu au făcut şi ei cunoştinţă cu Romulus Cioflec prin intermediul unui Concurs de informatică –„Descoperă-l pe Romulus Cioflec prin programare”.
Deosebit de interesantă a fost şi crearea unui film de animație. Pentru a creşte gradul de interes şi atractivitate în rândul unui cât mai mare număr de tineri şi nu numai, a fost creat acest film, într-o formă nouă, care îţi dă posibilitatea să descoperi lumea lui Romulus Cioflec prin intermediul pieselor de Lego.
Echipa de proiect a ales modalităţi inedite de promovare, informare şi conştientizare a comunităţii locale cu privire la Romulus Cioflec şi prin împărțirea de pliante stradale redactate atât în limba română, cât și în limba maghiară, cu scopul de a facilita accesul la informații a tuturor reprezentanților comunității locale, indiferent de etnie. Pentru a avea o imagine de ansamblu cu privire la impactul proiectului asupra elevilor, a fost realizat filmul de feedback al întregii echipe. Fiecare membru și-a exprimat propriile gânduri legate de implicarea sa în acest proiect.
La final de proiect dorim să mulţumim tuturor celor implicaţi - elevi, reprezentanţi ai instituţiilor partenere, profesori, părinţi.
Coordonatori de proiect
prof. Maria Băilă
prof. Constanţa Balog