CULTURA 15 aprilie 2020

Centrul Judeţean de Cultură prezintă online o serie de filme documentare despre meşteşuguri tradiţionale

de Agerpres | 2227 vizualizări

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va prezenta luna aceasta, online, mai multe filme documentare având ca temă meşteşugurile tradiţionale din zonă.

Directorul instituţiei, Imreh Marton István, a declarat, marţi, că săptămâna aceasta va fi prezentat filmul „Cărbunarii“, realizat în anul 2015 de operatorul Vargyasi Levente şi etnograful István Kinda.

„În fiecare joi seară, de la ora 20,00 prezentăm câte un film pe pagina de facebook a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna. Săptămâna trecută am prezentat filmul 'Vărarii', urmează 'Cărbunarii', iar săptămâna viitoare 'Rotarul', pentru că mai este un singur rotar în zona noastră care practică această meserie“, a declarat, pentru AGERPRES, Imreh Marton István.

În urmă cu câţiva ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a derulat proiectul „Meşteşuguri tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare”, finanţat cu peste 300.000 de lei din fondul pentru proiecte al statelor Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, ce a avut ca scop cartografierea, popularizarea şi revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale din zonă, iar în cadrul acestuia a fost realizată, printre altele, o bază de date digitală care conţine informaţii referitoare la meşterii populari şi meşteşugurile tradiţionale care se mai păstrează în zonă.

De asemenea, au fost realizate mai multe filme documentare, printre care „Simbolurile tradiţionale ale atelierului de cioplit Haszmann din Cernat“, „Prepararea tradiţională a caşului în Zăbala“, „Coacerea pâinii - prepararea pâinii de casă cu cartofi la Băţanii Mici“, „Confecţionarea tradiţională a şindrilei la Ghelinţa“, „Fiertul pălincii de prune - culesul prunelor la Sfântu Gheorghe, fiertul pălincii la Cernatul de Sus“, „Împletitul coşurilor şi legatul măturilor în Belin Vale - un meşteşug tradiţional al romilor covăsneni“, „Morăritul - măcinarea cerealelor la moara de apă din Băţanii Mici“, „Fierăritul - potcovărit, încălţarea roţilor şi feronerie la Tălişoara“, „Stupăritul - apicultură tradiţională de familie la Calnic“ şi „Turta dulce de Târgu Secuiesc“.

Imreh Marton István a precizat că în cadrul proiectului au fost documentate peste 40 de meşteşuguri tradiţionale care se mai păstrează pe raza judeţului Covasna şi au fost înregistraţi într-o bază de date circa 250 de meşteşugari.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.