CULTURA 7 mai 2019

Castelul Szentkereszty din Arcuş, inclus în turneul SoNoRo Conac

de Agerpres | 1514 vizualizări

Castelul Szentkereszty din Arcuş, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, va găzdui săptămâna aceasta un concert de muzică clasică în cadrul proiectului SoNoRo Conac „A la française”.

Potrivit organizatorilor, în cadrul concertului, programat pe 9 mai, ora 18, publicul va putea audia lucrări ale compozitorilor francezi Gabriel Fauré, Marin Marais, Jules Massenet, precum şi lucrări de George Enescu, Zoltán Kodaly şi Reinhold Gličre, în interpretarea muzicienilor Anna-Liisa Bezrodny - vioară, Răzvan Popovici - violă, Jan-Erik Gustaffson - violoncel şi Miruna Nagy - harpă.

„Influenţa franceză în cultura noastră a fost foarte mare, de la artă şi arhitectură, până la modalităţi de organizare administrativă, dar şi aportul ţării noastre la cultura franceză, prin intelectualii şi artiştii de origine română, a fost important şi ne bucurăm că acest sezon comun a reuşit să sublinieze atât de bine această relaţie, ce a îmbogăţit ambele culturi. În această ediţie vom realiza un schimb cultural cu Franţa, vom avea invitaţi artişti francezi de vârf la concertele Conac, ce vor concerta alături de artiştii români sau internaţionali, cu al căror nivel înalt ne-am obişnuit deja publicul”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, muzicianul Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac şi al Festivalului SoNoRo.

Construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, castelul Szentkereszty îmbină elementele stilurilor neorenascentist şi neobaroc.

„De-a lungul timpului, castelul a avut parte de numeroase schimbări şi restaurări. Un rol important în aceste modificări l-au avut baronul maghiar Béla Szentkereszty şi soţia lui, de origine română, Maria Florescu-Bibescu, urmaşa a două familii boiereşti importante, Florescu şi Bibescu. Cumularea averilor celor doi soţi le-a permis acestora să îmbogăţească arhitectura interioară a castelului şi să-i adauge un etaj. Castelul a fost devastat după cele două războaie mondiale, iar în perioada comunistă a fost folosit ca orfelinat, spaţii de depozitare şi birouri. În 1984 a fost amenajat ca vilă prezidenţială pentru Nicolae Ceauşescu”, se arată în comunicat.

Din 1990 până în 2015, când imobilul a fost retrocedat, în incinta castelului a funcţionat Centrul de Cultură Arcuş, aflat în subordinea Ministerului Culturii.

„Le urăm bun venit muzicienilor de la Sonoro la Arcuş şi la Castelul Szentkeresty. A trecut prea mult timp de când muzica a răsunat în saloanele acestui castel. Din perspectiva familiei, sperăm ca acesta să fie primul dintre multele viitoare evenimente ce vor răspunde intenţiei noastre de a transforma castelul într-un loc dedicat artelor şi manifestărilor culturale tradiţionale. Sperăm că aceia care fac parte din comunitatea locală ne vor susţine demersul cu mândrie şi bucurie”, a declarat proprietarul castelului, Elemer Jankovich Besan, citat în comunicat.

Turneul SoNoRo Conac din luna mai este inclus în Sezonul România - Franţa 2019 şi va continua pe 10 mai la Castelul Haller, localitatea Ogra din judeţul Mureş, pe 11 mai la Castelul Apafi, localitatea Dumbrăveni, judeţul Sibiu, pe 12 mai la Palatul Peleş din judeţul Prahova şi pe 30 mai la Palatul Regal din Bucureşti.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile.

SoNoRo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro în 2013, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

„În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac - ce îşi propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural”, se mai arată în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.