Când Sfântul Cristofor încearcă să traverseze apa și cade în mlaștină între 1941 și 1991
Imre Baász, grafician, s-a născut la Arad la 22 februarie 1941 și a murit la Sfântu Gheorghe la 16 iulie 1991. Timp de 50 de ani nu a putut să accepte faptul sumbru că se poate trece încă peste apă cu sacramentul artei pe umeri, dar cu greu se poate trece peste mlaștina care și-a pierdut albia.
Aș vrea să aud, dacă am putea să ne mai certăm vreodată: „Ăsta e cinism și mai ales lene!”. Și mi-ar fi rușine de patetismul meu supraîncălzit, pentru că a fost mult, mult mai simplu decât atât. Așa: - după ce lumea era clar vizibilă, iar ochiul era sensibil la lumină și întuneric, se găsea o bucată de linoleum sau o foaie de cupru și, cu diferite dălți, cuțite, ace, se puteau tăia, zgâria, grava cu acizi liniile de expresă finețe sau crud de aspre. Apoi, întreaga suprafață era pictată cu o vopsea de înaltă calitate (de obicei, toate materialele folosite erau de cea mai bună calitate, de la hârtie la creion). De pe o suprafață mânjită cu vopsea, a fost transpusă pe hârtie și a devenit o viziune a miracolului lui Ilmarinen, Sampo, care stă la marginea câmpurilor de pohjolai (ilustrații Kalevala, 1972).
După mari călătorii intelectuale - Bretter, prieteni scriitori și artiști, lecturi – la mijlocul anilor '70, Imre Baász se stabilește la marginea Szépmező, în regiunea Trei Scaune-lor. Europa se întinde între Pohjola și Háromszék, între Goya și Dostoievski.
Întrebarea este acum una de existență, de comportament și de creație: ce este provincia? La sfârșitul anilor 1980, acest lucru devine clar. Pe lângă simbolurile care decurg dintr-un simț al vieții universal valabil, mijloacele de expresie și tehnicile artistice contemporane ne permit să diagnosticăm „Rănile Pământului” (1985), aici, în acest „oraș”, pe care, deși au existat încercări de a-l părăsi, valiza de călătorie este în cele din urmă îngropată împreună cu tovarășii săi. Imaginea de ansamblu include, de asemenea, o experiență numită „Pasărea” și apoi „Casa” (două expoziții comune, 1986, 1989-90), a cărei semnificație simbolică nu trebuie să o căutăm. Ordinea în care au fost alese temele nu a fost intenționată, dar a devenit fatală.
Într-o seară, în 1988, am luat colecția de zoologie „Uránia” intitulată „Mamifere” și, răsfoind-o, am reflectat la următoarele rânduri: „Cârtița comună (Talpa europaea) ne este bine cunoscută. Proprietarilor de grădini nu le place, deoarece sapă straturile și aleile bine îngrijite și dezrădăcinează răsadurile. De aceea, din păcate, în multe cazuri, ele sunt vânate prin toate mijloacele, cu capcane, chiar dacă cârtițele sunt strict protejate de reglementările privind conservarea naturii. De fapt, daunele cauzate sunt foarte mici. Studiile sale arată că zona este bogată în faună terestră, gândaci, omizi, melci și larve. Se hrănește exclusiv cu aceste... Deteriorarea rădăcinilor tinere și a răsadurilor este cauzată de insectele pe care cârtițele sunt atât de ocupate să le ucidă.”
Ne-am jucat cu cuvintele: talpa europaea - talpa Europei, iar din reflecția în jurul textului de mai sus, Baász a realizat poate una dintre cele mai importante lucrări ale sale, „Autoportret cu alunițe” (1988), subintitulată printre noi „Reflecții asupra libertății”.
Apoi, după expozițiile tematice „The Bird” și „The House”, în 1991, „Medium 2”, o expoziție internațională cu sute de tineri artiști care trăiesc și lucrează din Argentina până în Japonia.
Aici a venit lumea și, pentru o clipă, ramura înflorită a apărut în fața uriașului care purta sacramentul.
Text memorial (1991) de JANO Mihaly
Traducere de Petre Străchinaru