Cămașa românească, „vinovata” unui eveniment cu tradiție deja, în Sfântu Gheorghe
Aproximativ 100 de persoane au luat parte sâmbătă, 28 octombrie a.c., la o sărbătoare cu strigături, costume populare, bucate alese, dans și voie bună, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”. Șezătoarea Sfântu Gheorghe a împlinit doi ani, iar curtea s-a umplut de și mai multă culoare decât „tabloul” toamnei deja prezent aici.
Evenimentul a început cu tradiționalele strigături de întâmpinare, așa cum se obișnuia odinioară pe la sate. Oaspeții au venit cu flori, coșuri pline cu bucate și versuri de mulțumire pentru gazda din Sfântu Gheorghe.
Au fost prezente 11 șezători din toată țara, dar și de peste hotare: Basarabia, Codlea, Țara Făgărașului, Veneția, Argeș, Prejmer, Ploiești, Cluj, Focșani, Teleorman și Moșna. O serie de invitați speciali care cos, țes sau fac dantele speciale, au onorat cu prezența: Tatiana Anton, Diana Neagu, Violeta Karmen Roman, Ana Burnete, Vera Sali, Olesea Enachi, Valentina Rusu Bulgaru (de la Șezătoare în Pribegie din Italia) și Maria Csiki.
Participanții au avut parte de ospăț pe cinste, multă socializare, dar și un program folcloric, toate într-un timp record de opt ore.
„De regulă, șezătorile încep la orele 9:00-10:00 și se termină pe la 14:00. Aici a început la 10:00 și a ținut până în jur de 18:00. A ținut foarte mult, un record! Lumea s-a simțit foarte, foarte bine și s-a văzut. Nu se mai dădeau duși. După strigăturile de întâmpinare, s-au pus platouri pe masă, s-a servit un aperitiv, după care a început socializarea. Căci de fapt asta se întâmplă. Se duc unii la alții, se uită la cusăturile cămășilor cu care sunt îmbrăcați, apreciază, întreabă, se informează. Practic, are un rol foarte mare genul acesta de șezători. De informare, dar și de cunoaștere. Majoritatea se cunosc doar din mediul online, dar nu s-au întâlnit niciodată. Este un prilej unde se cunosc oamenii de valoare. Eu așa m-am străduit, să chem șezători de valoare mare. Am avut și un moment folcloric al ansamblului «Ceata Opincuța». Vremea a fost superbă și s-a făcut în curte un careu unde au venit cu steagul lor, toată lumea i-a aplaudat, apoi au început spectacolul. Doamna solistă Anuța Săgneanca din Brașov, care colaborează cu ansamblul, este o femeie extraordinară. Ba cânta, ba ne spunea o glumă, și tot așa. A fost un program de toată frumusețea. Apoi s-au servit gulașul și sarmalele și a continuat socializarea”, a spus, pentru redacția noastră, „creierul” evenimentului, meșterul popular Zorica Donțu.
Din iubire pentru cămașa românească, Zorica Donțu, din localitatea Ozun, a înființat o șezătoare la oraș, în municipiul Sfântu Gheorghe, în urmă cu doi ani. A dezvoltat o adevărată comunitate de femei care cos ie și cu care a dus tradiția șezătorii mai departe prin mai multe orașe din țară, chiar și până într-un oraș din Italia. Am întrebat-o dacă s-a gândit vreodată că șezătoarea creată va crește și va lua o asemenea amploare. Răspunsul ei a fost un hotărât „Da!”.
„Acesta a fost scopul meu. Deja anul trecut era exact unde trebuia. În momentul în care am început șezătoarea, le-am spus fetelor că am două țeluri pe care vreau să le ating. Primul, ca fiecare dintre fete să-și coasă propria cămașă. Patru cămăși sunt gata, restul sunt încă în lucru. Și al doilea scop este să așez Șezătoarea Sfântu Gheorghe în rândul șezătorilor mari din țară. Și am reușit. Cu toată modestia, trebuie să spun că am reușit. Evenimentul de la Sfântu Gheorghe este unul dintre cele mai mari de acest gen. Cel mai mare este la Avrig, dar acolo implicarea este foarte mare din partea primăriei, sunt constituite în asociație, accesează fonduri, este altceva. Acolo cred că se adună în jur de 300 de persoane. Dar aici am reușit să fac ceea ce mi-am propus, o șezătoare așa cum sunt cele mari din țară”, ne-a mărturisit Zorica Donțu.
Șezătoarea aniversară de sâmbătă a fost posibilă datorită gazdei evenimentului, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiu. Directoarea instituției, Liliana Constantinescu, este iubitoare de port popular și participă la șezători ori de câte ori are ocazia.
„Au fost cazați cei care au venit de la mare distanță. Grupurile din Basarabia, Moșna, Argeș, Alba, aproximativ 30 de persoane s-au cazat în liceu. Doamna directoare, Liliana Constantinescu, este un om de suflet fantastic. Nota 10 pentru găzduire! Îi mulțumesc din inimă”, a adăugat coordonatorul evenimentului.
Și anul trecut, la aniversarea de un an, au participat aproximativ 130 de persoane venite din toată țara. Atunci, doamnele și domnii îmbrăcați în costume populare deosebite s-au plimbat și prin centrul orașului, au imortalizat sărbătoarea prin fotografii, în decorul parcului central și al Grupului Statuar „Mihai Viteazul”.
În fiecare joi de la ora 17:00, într-o sală a liceului, se întâlnesc doamnele pasionate de cusut cămașă tradițională, ca la șezătorile de odinioară de la sate. Se lucrează cu sârg, dar totodată se cântă și se spun povești și glume. Atmosfera este foarte plăcută, iar cele câteva ore trec precum gândul de repede. Participarea merită încercată, mai ales că „ușile” șezătorii sunt mereu deschise pentru cei interesați.