CULTURA 2 iulie 2021

Au început înscrierile la Festivalul-Concurs DbutanT 2021, care are un format nou

de Mirela Cara Dragu | 1813 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureșanu” a dat joi startul înscrierilor la cea de-a VI-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT. Termenul limită pentru înscrieri este 10 august. Anul acesta în competiție vor fi regizorii debutanți, care vor avea de susținut câte două probe. În premieră, a fost introdus și debutul în dramaturgie. Teatrul de Stat Constanța rămâne partener în organizare.  

După ce, în 2020, s-a înscris între puținele festivaluri din țară care au mai putut fi organizate în contextul plin de incertitudini pe care l-a creat pandemia de COVID-19, Festivalul-Concurs DbutanT, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu”, revine cu forțe proaspete și promite să fie o ediție de excepție.

DbutanT 2021 se desfășoară într-un format nou. Este cunoscut deja faptul că evenimentul are o ciclicitate care se reia la patru ani: actori, regizori, scenografi, coregrafi. Anul acesta este din nou rândul regizorilor să intre în competiție, însă o premieră a festivalului este introducerea secțiunii de debut în dramaturgie. În plus, Teatrul de Stat Constanța își păstrează calitatea de co-organizator de la ediția anterioară, când s-a alăturat ca partener TAM pentru a susține financiar Festivalul DbutanT care nu a obținut finanțare de la AFCN. 

Debutul în dramaturgie vizează orice persoană care scrie texte dramaturgice, indiferent de vârstă, ale cărei piese nu au fost montate niciodată pe o scenă profesionistă din România. Coordonatorul acestei părți din Festival este dramaturgul Székely Csaba. Împreună cu alți patru specialiști, acesta va desemna 5 texte câștigătoare care vor intra în următoarea etapă a competiției. Autorii acestora vor participa la o tabără de creație desfășurată la Constanța. În tabăra respectivă, toți cei 5 dramaturgi finaliști vor scrie câte o piesă cu același titlu „La castel, poveste în cinci tablouri”. La finalul taberei, aceeași comise de specialitate va desemna dramaturgul câștigător. Textul scris de el va fi folosit în competiția dintre regizori. Celelalte patru piese scrise de finaliști, împreună cu cea câștigătoare, vor fi incluse într-un volum care se va tipări și se va distribui în toate teatrele din țară. În felul acesta, dramaturgii finaliști vor fi promovați și vor primi șansa de a-și vedea textul montat în oricare din teatrele din țară. 

Persoanele cu talent la scris, care doresc să se înscrie la secțiunea de debut dramaturgic sunt așteptate să trimită un text de maximum cinci pagini pe adresa de mail: dramaturgieDbutanT@gmail.com, până marți, 10 august. 

Competiția pentru debut în regie va avea anul acesta două secțiuni - „Creație colectivă” și „Spectacole în competiție”, care sunt interconectate. 

Regizorii debutanți își vor înscrie spectacolele în competiție tot până marți, 10 august, trimițând filmările producțiilor teatrale realizate de ei pe adresele: secretarliterar@tam.ro și manager@tam.ro. Consiliul Artistic TAM va selecta pentru etapa finală cinci spectacole. Vor fi deci cinci regizori nominalizați. Aceștia vor participa la ambele etape ale competiției de debut în regie. 

În secțiunea „Creație colectivă”, pe baza textului desemnat câștigător la debut în dramaturgie, fiecare din cei cinci regizori nominalizați va primi prin tragere la sorți câte un tablou din cele cinci care compun piesa „La castel, poveste în cinci tablouri”. La Castelul Szentkereszty din Arcuș, fiecare regizor va monta în câte o încăpere diferită scena care i-a revenit. La sfârșit, va rezulta un spectacol colectiv, pe care publicul îl va putea urmări în ultima zi de festival, în incinta Castelului de la Arcuș, juriul desemnând totodată câștigătorul acestei secțiuni.  

Secțiunea „Spectacole în competiție” se va desfășura după formatul clasic al festivalului. Publicul va putea urmări în perioada 11- 16 octombrie, cele cinci spectacole ale regizorilor nominalizați. 

Interesant este faptul că la finalul festivalului, va putea fi un singur regizor debutant câștigător al ambelor secțiuni sau doi regizori câștigători, fiecare la altă secțiune. Câștigătorul secțiunii de creație va primi drept premiu o colaborare cu Teatrul de Stat Constanța, iar cel al secțiunii de spectacole în competiție, o colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu”. Colaborarea presupune montarea unui spectacol pe scena fiecărui teatru în regia debutanților câștigători. 

În programul Festivalului-Concurs DbutanT de anul acesta vor fi incluse, de asemenea, și evenimente conexe precum workshop-urile tematice, susținute de membrii juriului. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.