Unitățile de învățământ din județ cu cea mai mică rată de promovabilitate la Evaluarea Națională
La polul opus, în județul Covasna, sunt 11 școli în care peste 90% dintre elevi au medii peste 5
Datele statistice furnizate marți, 30 iunie, de Inspectoratul Școlar Județean Covasna arată că anul acesta rezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională sunt mai bune decât cele de anul trecut, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Totodată, la șase dintre cele 57 de unități de învățământ din județ, procentul de promovare este sub 20%.
IȘJ a prezentat și o listă a școlilor care au înregistrat anul acesta un procent de promovare peste 90% la Evaluarea Națională. O mare parte dintre acestea sunt din mediul urban, însă și școlile din mediul rural s-au evidențiat la acest capitol.
Printre unitățile de învățământ cu cea mai mare rată de promovabilitate se numără: Școala Gimnazială „Horn Dávid” din Comandău, Școala Gimnazială „Konsza Samu” din Bățanii Mari, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna, Școala Gimnazială „Petőfi Sándor” din Târgu Secuiesc, Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului și Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc.
La polul opus, cele mai multe școli cu rata de promovare sub 20% sunt din mediul rural. Printre acestea se află și o școală din reședința de județ.
Astfel, pe lista unităților de învățământ în care marea majoritate a elevilor nu au obținut medii peste 5 sunt incluse următoarele: Școala Gimnazială „László Lukács” din Ilieni, Școala Gimnazială „Borbáth Károly” din Vârghiș, Școala Gimnazială Hăghig, Școala Gimnazială „Tőkés József” din Malnaș, Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” din Araci și Școala Gimnazială „Néri Szent Fülöp” din Sfântu Gheorghe.
Statistici mai îmbucurătoare în 2020
Analiza realizată de Inspectoratul Școlar Județean Covasna în ceea ce privește rezultatele obținute de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în acest an școlar arată că procentul de promovare este puțin mai mare comparativ cu anul școlar precedent. În cazul elevilor care și-au făcut studiile în mediul urban, acesta este de 83,63% în 2020, în timp ce anul trecut 81,49% dintre elevi covăsneni de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5.
Statisticile mai arată că și în mediul rural s-a înregistrat o creștere a ratei promovabilității Evaluării Naționale. Astfel, anul acesta, procentul a crescut cu aproape 7% - 57,39% în 2020, față de 50,95% în 2019.
Totodată, la șapte dintre cele 57 de unități de învățământ, mai puțin de un sfert dintre elevi au luat o notă de trecere. La opt dintre acestea, procentul de promovabilitate se situează între 25% și 49,9%.
Jumătate din totalul unităților de învățământ covăsnene au înregistrat un procent între 50% și 79.99% al elevilor care au luat note peste 5 la Evaluarea Națională.
În ceea ce privește școlile în care marea majoritate a elevilor au trecut cu bine de această probă, în statistica prezentată marți de IȘJ se arată că doar în 14 dintre acestea peste 80% dintre absolvenții clasei a VIII-a au reușit să ia o notă de trecere.
Anul acesta, la nivelul județului Covasna, la Evaluarea Națională s-au înscris peste 1.770 de candidați, cu peste 200 mai mulți față de anul trecut.
Rezultatele Evaluării Naționale publicate săptămâna trecută, arată că 73,3% dintre elevii covăsneni participanți la examen au avut medii peste 5. Procentul a rămas neschimbat și după rezolvarea contestațiilor.