Un nou proiect la Varadi Jozsef
Vineri a fost lansat proiectul „Concurs pentru protecţia mediului”.
Anul trecut se introducea prin lege obligativitatea colectării selective a deşeurilor în toate instituţiile publice, inclusiv în unităţile de educaţie din România. Prin conţinutul său legea urmăreşte atât creşterea gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor colectate selectiv, cât şi creşterea gradului de informare, conştientizare şi de educare a cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor.
Ca urmare a acestor modificări impuse de cadrul legislativ, la nivelul unităţilor de învăţământ se constată demararea, în rândul elevilor, a unui amplu proces de educaţie cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor şi în acelaşi timp la importanţa păstrării unui mediu înconjurător curat. În acest context, la Şcoala cu clasele I-VIII „Varadi Jozsef” din Sfântu Gheorghe a fost lansat vineri proiectul „Concurs pentru protecţia mediului”, în cadrul programului ce vizează educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului, lansat de Ministerul Mediului şi Pădurilor din România. La acest eveniment au participat inspector şcolar general adjunct prof. Maria Băilă, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Toth Birtan Csaba, director al Tega SA Sfântu Gheorghe, profesori de specialitate şi cadre didactice care s-au înscris în vederea participării la activităţile proiectului.
Coordonat de directorul unităţii prof. Fekecs Karoly şi de inv. Peter Kinga, proiectul se adresează elevilor din ciclul primar, care vor fi pregătiţi în vederea participării la „Concursul pentru protecţia mediului”. La acesta vor participa 20 de echipaje din judeţul Covasna (80 de elevi) şi cadrele didactice/instructorii care îi vor pregăti. Proiectul din cadrul programului „Educaţia conştientă a mediului înconjurător” va parcurge trei etape: pregătirea educatorilor, prezentarea programului (14 octombrie 2011), pregătirea elevilor (noiembrie – martie 2012) şi organizarea concursului (2 aprilie 2012), în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”. Aceste acţiuni au ca scop conştientizarea elevilor privind importanţa colectării selective a deşeurilor, informarea lor cu privire la posibilităţile de refolosire a deşeurilor şi nu în ultimul rând colectarea selectivă a deşeurilor în şcolile de unde provin elevii participanţi. În legătură cu cele prezentate la întâlnirea de vineri, inspectorul şcolar general adjunct prof. Maria Băilă, ne-a declarat că „astfel de iniţiative sunt de apreciat, acestea vin în sprijinul aplicării legii care la acest nivel poate fi implementată doar prin derularea unui amplu proces de informare, conştientizare şi formare a tinerei generaţii în spiritul ideii de curăţenie şi protecţie a mediului înconjurător”.
O.S.