EDUCATIE 20 ianuarie 2020

Un europarlamentar la „Eliade”, în cadrul unui proiect european

de Covasna Media | 4297 vizualizări

Liceul întorsurean este printre cele 15 „Școli - ambasador ale Parlamentului European” din România

Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, de la Întorsura Buzăului, a fost selectat în luna octombrie a anului trecut să facă parte din programul european EPAS România - Școli-ambasador ale Parlamentului European în România. Proiectul are mai multe etape, printre care se numără și o dezbatere cu un membru al Parlamentului European. Scopul proiectului este acela de a promova valorile și beneficiile Uniunii Europene (UE) în comunitatea întorsureană și se va desfășura, în mare parte, pe parcursul anului școlar curent, dar și ulterior.

Beneficiile pe care fiecare cetățean european le are, datorită faptului că face parte din Uniunea Europeană, nu sunt întotdeauna cunoscute de poporul european. Tocmai de aici a venit și ideea programului, deoarece se dorește informarea și conștientizarea în rândul oamenilor, mai ales a elevilor, a beneficiilor care vin „la pachet” cu statutul de „cetățean european”.

Liceul întorsurean se află printre singurele 15 licee din toată țara care iau parte la acest program. Directoarea instituției de învățământ, Maria Bularca, consideră că titlul de „Școală europeană” a fost unul dintre motivele pentru care liceul pe care îl conduce a fost selectat să facă parte din proiect.

Se pare că titlul de <<Școală europeană>> pe care l-am primit tot anul trecut a constituit unul dintre motivele pentru care am obținut această oportunitate, dar și privilegiu. Scopul principal al programului este acela de a îmbunătăți cunoștințele despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor. Elevii și profesorii vor fi familiarizați cu posibilitățile pe care le oferă cetățenia europeană, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european” a spus, pentru Observatorul de Covasna, directoarea instituției de învățământ, Maria Bularca.

Doi politicieni locali vor lua parte la o dezbatere cu elevii de la „Mircea Eliade”

Înainte de dezbaterea cu un europarlamentar, clubul de dezbateri al liceului va iniţia o conversaţie cu cei doi reprezentanți în Parlamentul României din Întorsura Buzăului, senatorul Gheorghe Baciu şi deputatul Alexandru Teacă. Discuţia este programată pentru a avea loc joi, 23 ianuarie, de la ora 12:00, la liceul întorsurean.

Etapele programului

Programul are în total patru etape la care deja se lucrează.

Prima etapă, și cea care a fost și finalizată de echipa de lucru de la „Mircea Eliade”, a fost alcătuirea echipei de ambasadori seniori (profesorii) și ambasadori juniori (elevii). Rolul ambasadorilor ne-a fost explicat de directoarea instituției și cea care este și coordonatoarea întregului program la nivelul liceului, Maria Bularca.

„Aceștia vor parcurge mai multe module pedagogice puse la dispoziție de Biroul de legătură în România - Parlamentul European. Vor organiza activități prin care să împărtășească cunoștințele despre instituțiile europene și despre Parlamentul European cu colegii lor, încurajându-i să devină cetățeni europeni activi”, ne-a declarat aceasta.

În total, sunt 15 ambasadori juniori și 8 ambasadori seniori.

A doua etapă constă în „Amenajarea  unui punct de informare despre UE, dedicat Europei și instituțiilor europene: hărți ale UE, broșuri, un site pe internet, activitate pe rețelele de socializare etc.”, a mai transmis directoarea instituției.

A treia etapă presupune organizarea și implementarea de activități. Aici este punctul în care va sosi, la Întorsura Buzăului, pentru o dezbatere cu echipa de dezbateri a liceului, un parlamentar european.

O  dezbatere pe teme legate de tineri, o dezbatere cu un europarlamentar. Legat de dezbateri, avem marea bucurie să ni se alăture Clubul de Debate al liceului nostru, coordonat de dl prof. Lungu Cătălin”, a explicat Maria Bularca.

Ultima etapă și cea care încheie oficial programul va avea loc în jurul zilei de 9 mai, atunci când se sărbătorește Ziua Europei. 

Organizarea  și implementarea a două activități pentru a marca Ziua Europei. Ne gândim să organizăm o „piață europeană”, cu diverse produse europene / un festival de muzică europeană”, a mai declarat, pentru Observatorul de Covasna, conducerea liceului „Mircea Eliade”.

Programul va avea continuitate și în anul școlar următor

Directoarea liceului a mai transmis că din dorința ca acest demers să aibă continuitate, mai ales în rândul elevilor, liceul a decis ca, de anul viitor, clasa a XI-a să aibă în orar opționalul „Uniunea Europeană”.

„Așadar, urmează o perioadă frumoasă pentru noi și elevii noștri, pentru că <<noul>> întotdeauna îi atrage pe tineri. De altfel, atunci când acceptăm implicarea liceului nostru în activități diverse, primul gând este să le oferim tinerilor situații și evenimente din care să iasă mai bogați sufletește, mai împliniți din punct de vedere personal, mai dornici și mai motivați să schimbe mentalități, obiceiuri, caractere”, a conchis directoarea instituției, Maria Bularca.

Și noi suntem foarte curioși cum vor primi elevii, dar și întreaga comunitate din Întorsura Buzăului programul, căci niciodată nu este prea târziu să învățăm, iar acest proiect tocmai asta își propune, să învețe cetățenii europeni ce înseamnă, cu adevărat, Uniunea Europeană.

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.