Scenariul galben, aplicat de luni într-un sfert dintre unitățile școlare din județ
Inspectorii școlari au început controalele
Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, scenariul galben va fi aplicat de luni, 8 februarie, în 77 de unități școlare din 10 localități. Este vorba despre Sfântu Gheorghe și alte nouă comune. Inspectorul școlar general, Kiss Imre, a precizat totodată că 36 de elevi din 18 școli și 7 profesori din 7 școli au declarat că vor rămâne în online, chiar dacă unitățile de învățământ din localitățile respective vor fi deschise, însă această situație se poate schimba începând de luni.
Începând de luni, 8 februarie, scenariul galben va fi aplicat în 77 de unități școlare din 10 localități. Celelalte 226 se încadrează în scenariul verde, conform datelor IȘJ Covasna.
„Am transmis astăzi școlilor numărul cazurilor pe ultimele 14 zile pe UAT-uri. Școlile aparținătoare vor aplica scenariul respectiv, conform situației epidemiologice. La nivelul județului Covasna situația de referință a fost astăzi, joi, pentru că mai este ziua de vineri și luni trebuie să începem școala. Încă nu avem ordinul comun, avem doar un draft, dar încercăm să aplicăm ceea ce știam noi din septembrie, pentru că nu mai putem aștepta. Noi primim datele despre incidență de la DSP, calculate conform ordinului comun și le transmitem școlilor”, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul școlar general, Kiss Imre.
Așadar, la Arcuș, Cernat, Chichiș, Dalnic, Dobârlău, Lemnia, Poian, Turia și Valea Crișului copiii vor merge la grădiniță, iar clasele 0-IV și VIII vor merge fizic la școală, în timp ce la Sfântu Gheorghe vor fi deschise grădinițele și clasele 0-IV, VIII și XII. Totodată, vor merge fizic la ore și clasele profesionale terminale din anul trei.
Și practica pentru aceste clase profesionale se va realiza față în față, indiferent de scenariu, spune inspectorul școlar general.
Restul localităților se încadrează în scenariul verde, ceea ce înseamnă că toți preșcolarii și școlarii vor merge la grădiniță sau la școală.
În ceea ce privește elevii care au optat pentru învățământul online, chiar dacă pot merge la școală de luni, la nivel de județ sunt 36 din 18 școli, conform datelor raportate de conducerile unităților de învățământ.
„Ei fac parte din grupul de risc și sunt diagnosticați cu diferite boli care sunt prevăzute în draft-ul ordinului comun. Aceștia au dreptul la educația online dacă solicită. Adeverințele eliberate în semestrul unu pentru acești copii vor fi valabile și pentru semestrul doi”, a precizat Kiss Imre.
Totodată, sunt și 7 cadre didactice din șapte școli din județ care au solicitat să continue să predea în online, însă situația se poate schimba începând de luni, spune inspectorul.
Nu se știe deocamdată dacă elevii vor fi testați
Situația nu este clară în prezent nici în ceea ce ține de testarea COVID a elevilor și a profesorilor.
„Nu se știe deocamdată nimic despre testarea elevilor, însă în draft se arată că dacă sunt doi elevi dintr-o clasă atunci clasa intră în online, dar dacă sunt și din alte clase atunci se închide și școala”, a explicat Kiss Imre.
Acesta a adăugat că până în prezent s-au vaccinat anti-COVID peste 150 de profesori, iar alții peste 600 mai sunt înscriși pe liste. În total, în județul Covasna sunt 2.633 de cadre didactice, a precizat inspectorul.
În ceea ce privește stocul de măști, unitățile școlare au în total 350.000 de bucăți, dintre care 280.000 sunt asigurate de IȘJ. Cantitatea poate fi suplinită pe parcurs, spune conducerea instituției.
„Oricum, cei mai mulți copii vin cu mască de acasă, dar dacă nu, atunci vor primi de la școală. Au și dezinfectanți, deci din acest punct de vedere sunt asigurate toate condițiile”, a mai spus Kiss Imre.
Conform acestuia, inspectorii școlari au început săptămâna aceasta controalele în toate unitățile de învățământ din județ pentru a verifica dacă se respectă toate măsurile pentru stoparea răspândirii virusului. Acestea vor continua și săptămâna viitoare.