EDUCATIE 17 august 2022

Grădinița din Bixad, renovată cu fonduri de la Budapesta

de Diana Pantelimon | 701 vizualizări

Comuna Bixad a marcat recent finalizarea lucrărilor la grădinița din localitate, renovată cu finanțare din partea guvernului maghiar, prin „Programul de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic”. Este vorba despre un demers care își propune construirea sau renovarea grădiniţelor din afara graniţelor Ungariei, cu scopul de a crește numărul copiilor care învață limba maghiară ca limbă maternă.

La ceremonia de inaugurare de vineri, 12 august a.c., au luat parte, printre alții, Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, și Bács Márton Csaba, primarul comunei Bixad.

Secretarul de stat Miklós Soltész a punctat în discursul său că ajutorul cu care au fost construite şi renovate grădiniţele şi bisericile în Transilvania nu este unul îndreptat împotriva nimănui. Acest lucru este bun nu numai pentru maghiari, ci este de ajutor şi pentru economia României, prin faptul că sunt create locuri de muncă şi se plătesc impozite şi taxe, potrivit hirado.hu.

„Cei care văd o problemă etnică în acest program de renovare şi construire a grădiniţelor, cei care se îndoiesc de valoarea cooperării, sunt oameni care din păcate nu văd problema reală, nu văd sarcina reală. Sarcina noastră nu este aceea de a distruge pacea dintre noi sau să incităm la discordie, ci să creăm pace şi să ne întărim comunităţile”, a declarat secretarul de stat, citat de hirado.hu.

În cadrul evenimentului, primarul Bács Márton Csaba a spus că „vechea clădire, de peste 100 de ani, a fost construită iniţial pentru a fi o primărie, însă din 1968 încoace funcţionează acolo grădiniţa. În ultima jumătate de secol, la clădire au fost efectuate doar mici reparaţii şi nu a avut loc vreo renovare completă a exteriorului şi a interiorului, precum cea care s-a făcut acum. Când s-a făcut studiul de fezabilitate al lucrării, s-a încercat obţinerea unor fonduri UE pentru renovare. Proiectul a primit aviz favorabil, dar bani nu s-au mai primit. Ulterior au încercat (n.red. Asociaţia Pedagogilor Maghiari din România (RMPSZ)) să obţină fonduri de la Ministerul Dezvoltării din România, dar nici această încercare nu a avut succes. După acest moment s-a apelat la Guvernul Ungariei, care a avut un răspuns favorabil”, citează hirado.hu.

„Este o senzaţie plăcută. Este o gură de aer proaspăt pentru maghiari că pot beneficia de un asemenea ajutor”, a spus și Tamás Sándor, citat de hirado.hu.

Investiție cifrată la 800 de mii de lei

Investiția a costat aproximativ 800 de mii de lei, potrivit primarului comunei.

„Lucrările de renovare au început acum un an de zile. Copiii au fost mutați într-o clădire, lângă primărie, care a satisfăcut toate cerințele pentru a desfășura activitatea pentru preșcolarii noștri. Investiția a costat în jur de 800 de mii de lei, dacă zic bine, și a fost finanțată de către guvernul maghiar. Grădinița are 3 grupe, cu predare în limba maghiară”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Bács Márton Csaba. 

Bixad numără aproximativ 1.800 de locuitori, din care aproape 95% s-au declarat de etnie maghiară la ultimul recensământ din 2011. A devenit comună independentă în anul 2004, când s-a desprins de comuna Malnaș. Se situează în punctul cel mai nordic din județul Covasna, la doar 5,5 km de Tușnad Băi din județul Harghita și la 31 de km față de Sfântu Gheorghe, potrivit primariabixad.ro.

Ungaria a investit până acum zeci de milioane de euro în proiecte din Transilvania, dedicate comunității maghiare, precum stadioane, grădinițe, școli, centre culturale și biserici.

Execuţia lucrărilor la renovarea grădiniței din Bixad a fost coordonată de Asociaţia Pedagogilor Maghiari din România (RMPSZ).

O investiție similară a fost inaugurată recent și în comuna Comandău.

Sursa foto: Facebook / Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda / Pinti Attila, Kátai Edit

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.