Protejarea mediului înconjurător – mobilitate culturală a unui grup de elevi în Malaga, Spania
În cadrul Programului de Acreditare Erasmus+ (2021-2027), desfășurat în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Mihail Sadoveau” Întorsura Buzăului, un grup de 4 elevi de 14-15 ani ai școlii, însoțiți de doamna profesoară Leu Angelica - s-a deplasat la Școala I.E.S. Alfaguar din Torrox Costa, Malaga – Spania. Elevii participanți au trecut printr-un proces de selecție ce a vizat competențele lingvistice de limba engleză, în principal, dar și caracterizarea, motivele și beneficiile exprimate în scrisoarea de intenție. Elevii selectați sunt din clasele a VIII-a: Calestru Jasmina Francesca, Munteanu Sabin Ioan, Viziteu Alexandra și Zlotea Vlad.
Temele principale ale mobilității sunt sustenabilitatea și grija față de mediul înconjurător și înțelegerea noțiunii de mediu incluziv într-o școală europeană. Călătoria în Torrox Costa, Spania, a deschis oportunități, perspective asupra temelor abordate și au conturat viziunea unor schimbări ce pot fi aplicate și în școala noastră în viitor.
O activitate interesantă a fost cea în care am vizitat Dunele La Carraca din El Morche, un mic deșert aflat în mijlocul așezării urbane și unul dintre cele trei sisteme ecologice din Spania, putând fi identificate o serie de trăsături ce îl diferențiază de alte zone. Copiii au observat flora, fauna și nisipul și au realizat un proiect digital despre această zonă deșertică.
Copiii au vizitat câteva școli din zonă, printre care una ecologică. Vizita la școala ecologică a fost una cu un impact deosebit, deoarece am putut descoperi o serie de activități ecologice care se desfășurau în acea unitate școlară. Gunoiul este adunat selectiv, fac îngrășământ natural pe care îl folosesc în propriile grădini unde plantează legume, flori, plante medicinale, ierburi aromatice. Aceste grădini sunt special amenajate astfel încât să folosească și ca medii de relaxare, recreere sau de lectură. De asemenea, se organizează, în mod frecvent, acțiuni de ecologizare a plajelor, de plantare și de conștientizare a sortării deșeurilor și a reciclării.
Un rol esențial în activitatea de protejare a mediului îl joacă conștientizarea fiecărui individ de a avea un stil sănătos de viață. De aceea, sportul este cel care contribuie în mod considerabil la menținerea acestuia. În acest sens, copiii au fost implicați în câteva activități sportive alături de elevii din Spania.
Am trăit experiențe inedite în această mobilitate, dar totul a prins un contur de soare bogat și vesel, deoarece am trăit câteva zile în orașul care este cunoscut ca având cea mai bună temperatură din lume – media temperaturii este de 18 grade.
Prof. Angelica Leu