Primul pas spre viitor
Ziua porţilor deschise la Grup Şcolar “Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului
Şcoala este libertatea de a merge ajutat şi îndrumat.” Tocmai acesta este motivul pentru care alegerea unei instituții şcolare potrivite cu nevoile elevilor este extrem de importantă şi tocmai de aceea şcolile trebuie să fie în continuă mişcare şi adaptare.
Învățământul liceal joacă un rol semnificativ în educația oricarui adolescent, iar elevii claselor a VIII-a trebuie să fie cât mai bine informați cu privire cu opțiunile pe care liceele le oferă.
În scopul promovării şi informării, Grupul Şcolar “Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzălului a organizat vineri, 28 mai, “Ziua porților deschise”. Activitatea a fost organizată şi coordonată cu mare interes şi devotament de profesorii Popica Silviu, Bogdan Gheorghe, Barbu Anca şi Bede Loredana. Invitați au fost toți elevii din an terminal de la şcolile generale din întreaga Depresiune a Buzaielor. Aceştia au venit rând pe rând, grupați şi ordonați, fiind intâmpinați şi ghidați pe ritmuri muzicale de elevi şi profesori ai liceului gazdă. Păşind sfios, dar cu mare curiozitate, oaspeții au avut parte de o introducere generală a realizărilor şi performanțelor Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu”, dar şi de o prezentare a celor patru profiluri oferite de liceu pentru anul şcolar 2010-2011. Astfel, elevii pot opta între Mecanică, Mecatronică, Textile şi Agricultură.
Prima “aventură” în viața de licean a micilor şcolărei a continuat cu vizitarea atelierelor şcolii. Aici li s-au arătat o parte din dotări, începând de la calculatoarele din Laboratorul de Informatică, până la motoarele din Atelierul Auto.
Nici elevii Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu” nu au avut parte de o zi obişnuită. Lor li s-a dat o misiune importantă de îndeplinit: fiecare clasă a realizat o machetă a şcolii ideale şi un plan pentru amenajarea curții şcolii, totul văzut din perspectiva lor. Adolescenții au dat dovadă de mare implicare şi de imaginație fără limite, ideile lor fiind dintre cele mai creative (fântâni arteziene, terase, panouri solare sau chiar o şcoală sub formă de piramidă, pentru captarea energiei pozitive). Activitatea lor a fost finalizată cu un meci de fotbal care a crescut voia bună şi spiritul competitiv al celor implicați, atât pe teren, cât şi pe marginea acestuia.
“Ziua porților deschise” s-a dovedit a fi un succes; vizitatorii au plecat cu zâmbetul pe buze, gazdele au rămas cu chipurile pline de satisfacția unei zile reuşite. Un prim pas important a fost făcut, restul vor urma la toamnă, cand bobocii vor păşi din nou sfioşi şi cu paşi mărunți în curtea liceului, asteptând să înceapă un nou capitol din viața lor educativă.
Loredana Bede