Primăvară, vreau să știi, cu Erasmus dacă vii.../Pe cei de la Sadoveanu îi vei găsi… în Malta și Grecia în cadrul proiectului E+KA220 „SAFE” (CP)
Primăvara anului 2024 aduce două noi aventuri Erasmus+ pentru elevii și profesorii de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului. În perioada 9-16 martie și 7- 13 aprilie, două echipe au participat la a doua și a treia mobilitate fizică din cadrul parteneriatului de cooperare din domeniul educației școlare Erasmus+ KA220 „Sustainable Alternative Future Essentials” (cu acronimul S.A.F.E) în Malta, Birkirkara și Grecia, Volos.
Experiența malteză a fost, cu siguranță, una memorabilă. A fost prima întâlnire față în față a celor mici cu colegii lor de proiect, iar cei mari... și-au revăzut prieteni dragi, colegi de breaslă și de sfat. Printre activitățile organizate de țara gazdă amintim: workshop de programare pentru crearea unor proiecte și animații educative pe platforma Scratch cu tematica provocărilor climatice actuale, prezentarea materialelor pregătite în cadrul pachetului de lucru 2 legate de istoria alimentelor, workshop în echipe internaționale pentru identificarea și cercetarea provocărilor contemporane actuale, atelier de gătit la Diar-il-bniet și vizită la o fermă ecologică, vizite culturale în Valletta - capitala Maltei, Mdina, Catedrala Sfântul Ioan cu celebra pictură a lui Caravaggio, insula Gozo și faimoasa grotă cu ape azurii de la Dwejra, etc.
După ce le-au încântat urechile colegilor despre minunatele lor isprăvi Erasmus+ în Malta, al doilea grup de sadovenieni se aventurează cu zâmbetul pe buze și graiul englezesc în bocceluță pe ținuturile elene, dornici să socializeze și să învețe cât mai multe despre promovarea unor sisteme alimentare mai respectuoase față de mediu, mai reziliente, mai sănătoase și mai echitabile. Țara gazdă a pregătit o mulțime de activități de proiect, care mai de care mai interesante și educative: prezentarea amprentei de dioxid de carbon a fiecărei țări partenere și a problemei stringente de mediu identificate în cadrul mobilității anterioare (în cazul nostru, defrișările, cu precădere cele ilegale), dezbatere în echipe mixte pe tema alimentației sănătoase și sustenabile, precum și identificarea unor rețete de mâncare adecvate, workshop de programare și robotică, atelier de gătit și degustare de bucate tradiționale, vizită la o fabrică de ulei de măsline bio în Makrinitsa și Portaria, vizite culturale la mănăstirile de la Meteora, Muzeul de Arheologie, Acropola și siturile de la Atena.
La ambele mobilități, gazdele ne-au oferit o veritabilă experiență culinară și ne-au încântat simțurile cu bucate tradiționale învăluite în ritmurile melodioase ale unor cântece din popor, povești și fapte istorice reale contribuind, astfel, la înțelegerea diferențelor culturale și îmbrățișarea unei viziuni europene unitare axate pe ideea de pace, toleranță, sănătate și grijă față de mediu.
Reiterăm eterna concluzie care a devenit o lozincă a experiențelor Erasmus+: Suntem mândri că facem parte din familia E+! Această oportunitate ne-a deschis orizontul cunoașterii și ne-a arătat beneficiile unei comunități unite. Acceptarea diversității, îmbrățișarea multiculturalității, precum și închegarea unor prietenii durabile conturează importanța și succesul acestui proiect școlar internațional. Împreună descoperim lumea, învățăm și clădim o viață mai bună, mai sănătoasă. Pas cu pas și pășim împreună!
Prof. coordonator,
Daniela Hosu