EDUCATIE 14 ianuarie 2019

Peste un milion de absenţe în anul şcolar trecut, cel mai mare număr din ultimii 6 ani

de Agerpres | 949 vizualizări

Elevii din judeţul Covasna au acumulat peste un milion de absenţe în anul şcolar trecut, cel mai mare număr din ultimii şase ani , relevă un raport al Inspectoratului Şcolar, postat pe site-ul instituţiei.

Potrivit acestuia, la nivelul judeţului s-au înregistrat 1.072.966 absenţe, dintre care 620 587 nemotivate, reprezentând 57,84% din total.

Cele mai multe absenţe nemotivate s-au înregistrat în învăţământul primar (77,78%), urmat de învăţământul liceal, seral şi fără frecvenţă cu 62,89%, iar cele mai puţine la învăţământul liceal de zi, 23,07%.

„Se constată că în anul şcolar 2017-2018, deşi numărul total de elevi raportaţi a scăzut, s-au înregistrat cele mai mari valori din ultimii şase ani, atât pentru numărul total de absenţe înregistrate, cât şi pentru numărul total de absenţe nemotivate. Implicit s-au înregistrat cele mai mari valori din ultimii şase ani pentru numărul mediu de absenţe/ elev (41,04), respectiv pentru numărul mediu de absenţe nemotivate/elev (23,74) şi procentul absenţelor nemotivate (57,84%)”, se arată în raport.

Printre cauzele absenteismului, identificate de conducerea Inspectoratului Şcolar, se numără consemnarea mai riguroasă a absenţelor la nivelul unităţilor de învăţământ, creşterea numărului de elevi care nu frecventează deloc sau aproape deloc şcoala, cauze sociale, dar şi dezinteresul părinţilor de a-şi trimite copiii la şcoală.

Pentru a combate absenteismul şi implicit abandonul şcolar, conducerea Inspectoratului Şcolar a cerut reprezentanţilor unităţilor de învăţământ să aplice măsuri individualizate de la caz la caz, să îmbunătăţească mediului educaţional, să aplice metode mai atractive şi interactive de predare, să organizeze activităţi extracurriculare, să colaboreze cu părinţii şi să facă vizite la domiciliul elevilor care absentează mult de la şcoală.

„După cum se poate observa, cele mai multe absenţe sunt la ciclul primar şi de regulă se înregistrează în comunităţile de etnie romă din localităţi precum Belin, Ojdula şi Vâlcele. Sunt o categorie de circa 800-1000 de elevi, de fapt, care nu vin la şcoală din diverse motive şi aşa s-a ajuns la aceste cifre alarmante (...) în noiembrie anul trecut am cerut unităţilor de învăţământ lista elevilor care absentează în mod frecvent şi am trimis-o şi Poliţiei judeţene”, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul şcolar general, Kiss Imre.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.