EDUCATIE 18 octombrie 2023

„Pe cărări de cetate” cu Asociația Pedagogilor Români din Covasna pentru starea de bine a profesorilor din județ

de Covasna Media | 2041 vizualizări

Când vorbim despre profesori, gândul ne duce imediat spre școală și catedră. Rareori ni-i imaginăm altfel decât cu un catalog în mână și cu hainele pudrate de cretă.

Pentru a marca Ziua Mondială a Educației, Asociația Pedagogilor Români din Covasna, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna, ne oferă în fiecare an o altă imagine a profesorului. Este imaginea unui profesor care socializează cu colegii de breaslă și schimbă păreri și experiențe în alt mediu decât școlar. Deschiderea mediului de învățare şi creșterea atractivității învățării sunt două ținte explicit formulate la nivel european, în contextul discuțiilor despre accesul la educație şi formare profesională. Întrebări precum „de unde” şi „cum” învață nu numai elevii relansează preocupările privind procesul de învățare. Pentru că profesorul este cel ce învață în permanență.

Anul acesta, Asociația Pedagogilor Români din Covasna a organizat o excursie „Pe cărări de cetate” prin Transilvania, pe un traseu ce a cuprins cetatea Făgărașului (județul Brașov), Mănăstirea Cisterciană de la Cârța (județul Sibiu), Cetatea Alba-Iulia (județul Alba) și Castelul Corvinilor (județul Hunedoara).

Nu a fost o simplă excursie. A fost o excursie menită să creeze starea de bine a profesorilor, să le ofere posibilitatea de a se încărca pozitiv pentru provocările inerente ale educației actuale. Ce înseamnă „stare de bine”? O stare pe care și-o dorește fiecare. O stare pe care o avem cel mai adesea în vacanță, alături de prieteni, alături de oamenii dragi. La fel ca rolul de părinte, rolul de profesor este extrem de solicitant emoțional. De aceea, cadrele didactice au de câștigat dacă acordă o atenție specială propriului echilibru emoțional, dacă își îmbunătățesc inteligența emoțională și dacă își creează rutine care să îi ajute să se relaxeze și să își facă viața profesională mai ușoară. Există o serie de atitudini care ne ajută să ne menținem starea de bine emoțională, indiferent de profesie: flexibilitatea psihologică (ușurința de a încerca soluții noi, de a vedea o situație din perspective diferite și de a învăța în permanență), gândirea rațională (evitarea generalizărilor, a gândirii în termeni absoluți etc.), căutarea aspectelor pozitive în orice situație și accentul pus pe relațiile interpersonale autentice.

De aceea este salutară inițiativa APR și a Consiliului Județean Covasna de a pune umărul împreună la crearea stării de bine a profesorilor, stare de bine care se răsfrânge pozitiv asupra actului educațional și, pe cale de consecință, asupra elevilor, adică asupra viitorilor cetățeni activi ai comunității județului Covasna și ai țării.

Sursa: comunicat de presă.

 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.