EDUCATIE 3 septembrie 2013

Noutăţi locale privind viaţa universitară din Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 657 vizualizări

Interviu cu Dr. Nagy Attila, directorul general al Extensiei Universitare Sfântu Gheorghe a Universităţii Babeş Bolyai

Cum se resimte pe plan local existenţa Extensiei Universitare al cărei director sunteţi?

– Existenţa de 15 ani a Extensiei Universitare Sfântu Gheorghe a Universităţii Babes-Bolyai are un impact deosebit de important pentru comunitatea autohtonă. Pe lângă alte considerente, existenţa extensiei are o însemnătate aparte pentru familiile din împrejurimi, mai ales în plan financiar. Rolul acestor extensii în viaţa unei comunităţi poate fi determinat cu destulă acurateţe de către cei care monitorizează în plan multianual integrarea studenţilor în câmpul muncii. Din acest punct de vedere, noi avem rezultate foarte bune. Mulţi dintre absolvenţii noştri au devenit specialişti, angajaţi ai unor societăţi comeciale sau instituţii.

Ce ne puteţi spune despre personalul Extensiei şi despre infrastructura acesteia?

– Corpul didactic al extensiei Sfântu Gheorghe este alcătuit dintr-un colectiv de cadre cu grade şi certificări ştiinţifice recunoscute, care fac tot posibilul să îşi îndeplinească atribuţiile la standardele scontate.

În privinţa infrastructurii instituţiei, aceasta este dotată cu laboratoare şi săli de specialitate, iar sălile destinate seminariilor şi cursurilor sunt amenajate cu facilităţi moderne. Un rol deosebit de important în procesul de instruire îl au dotările cu tehnica de calcul şi retroproiectoare. Amfiteatrele au un grad de utilizare ridicat; la ceremoniile de început de an universitar, respectiv sfârşit de an, când afluxul de vizitatori este deosebit de ridicat (400-500 de persoane), sunt cazuri când până şi aula mare devine neîncăpătoare.

Cui se adresează Extensia de la Sfântu Gheorghe?

– În cadrul instituţional al extensiei noastre, încurajăm ideea de multiculturalitate şi diversitate, accentuând importanţa şi impactul acestora. Aceste principii nu sunt specifice doar extensiei noastre, ci reprezintă o cerinţă a educaţiei europene de mai mulţi ani încoace. Datorită acestei concepţii, cei care doresc să-şi continue studiile în Franţa, sau de ce nu, în Italia, au calea deschisă.

Cu ce ofertă educaţională îi întâmpinaţi pe viitorii studenţi?

– În calitate de director general al extensiei, reprezint trei specializări ale facultăţii clujene: Domeniul Administrării afacerilor – specializarea Economia comerţului, Turismului şi Serviciilor (3 ani, zi şi învăţământ la distanţă – linia română şi maghiară); specializarea Economia firmei (3 ani, zi şi învăţământ la distanţă – linia română şi maghiară); master Managementul dezvoltării afacerilor (2 ani, zi linia română); Domeniul Administraţia publică (3 ani, zi linia română şi maghiară); Domeniul Ingineria mediului (studii de 4 ani) anul acesta nu se efectuează înscrieri, conform deciziei decanatului din Cluj, dar începând cu anul viitor se organizează înscrieri la specializarea  Geografia mediului (3 ani, zi şi învăţământ la distanţă – linia română şi maghiară)

Ce alte evenimente sau programe mai are Extensia?

– În cadrul extensiei noastre s-au creat premisele obţinerii unei introspecţii în tematici de actualitate nu numai de către cadrele didactice, respectiv studenţii noştri, dar şi în rândul populaţiei municipiului Sfântu Gheorghe. Un bun exemplu în acest sens a fost şirul de prezentări iniţiate de mine, denumit „Discuţii universitare”, în cadrul căruia am avut invitaţi de seamă, cum ar fi Szilágyi Charlotte, din partea universităţii Harvard; Erős Zsolt, alpinistul de sorginte ardeleană a cărui soartă tragică este arhicunoscută; şi mulţi alţi specialişti din domeniul economic, artişti, scriitori, foşti şi actuali directori, printre care se numără şi Dr. Kristály Sándor, colegul şi matematicianul cu multiple doctorate. Cu o lună în urmă, colectivul de cadre didactice al extensiei noastre a avut un alt motiv de sărbătoare, şi anume preluarea de către Dr. Kristály Sándor din partea Academiei Maghiare de Ştiinţe a Premiului Academic Bolyai. Premiul a fost înmânat personal de către preşedintele Academiei Maghiare de Ştiinţe, dl. Pálinkás József. Este o deosebită onoare pentru extensia noastră ca titularul unui asemenea premiu de prestigiu să fie profesorul extensiei noastre. Asemenea rezultate nu pot decât să susţină o recunoaştere a meritelor, iar corpul profesoral îşi exprimă sincerele felicitări pentru obţinerea Plachetei-Bolyai. Acest premiu este acordat unui număr de cel mult 15 cercetători de către Curatoriul Academiei Maghiare de Ştiinţe pentru rezultate de excepţie obţinute în diferite domenii de cercetare. Decernarea are loc într-un cadru deosebit de festiv. Anul acesta, 26 iunie a fost dată înmânării festive.

Ce evenimente aveţi programate în viitorul apropiat?

– Pe lângă alte acţiuni preconizate importante, anul acesta Academia Maghiară de Arte – al cărei membru sunt – şi-a anunţat pentru luna octombrie întâlnirea la extensia noastră. Este un eveniment care va fi deosebit de benefic pentru ridicarea rangului şi prestigiului instituţiei noastre de învăţământ. Noi facem tot posibilul în sensul asigurării unui învăţământ universitar care se ridică la standardele preconizate, în aşa fel încât studenţii noştri să poată accede la informaţii pertinente şi actuale din domeniul economic, şi nu numai.

Ce condiţii îi aşteaptă pe studenţi în noul an universitar?

– Studenţilor noştri li s-au creat condiţiile participării la diferite acţiuni recreative; astfel în timpul pauzelor pot participa la o sumedenie de activităţi distractive şi sportive. Aceste activităţi studenţeşti sunt completate de o serie de concursuri pe diverse teme: de specialitate, artistice şi ştiinţifice. Sălile de biliard, fotbal şi tenis de masă vin să completeze lista facilităţilor de recreere.

Care mai e situaţia din punct de vedere al infrastructurii? Se mai lucrează la clădirea Extensiei?

– Munca în jurul clădirii facultăţii este în toi în ultime vreme. Este în construcţie rodul visului meu concretizat într-un plan: spaţiul verde care încadrează faţada clădirii, precum şi parcarea şi terenul de sport în spatele clădirii instituţiei de învăţământ.

În concluzie: sunt create toate condiţiile şi premisele pentru că viitorii noştri studenţi să poată beneficia de un act de învăţământ de calitate, acest lucru fiind dublat de starea de bine care trebuie să însoţească dezvoltarea profesională. În câteva zile încep înscrierile de toamnă, şi încă mai sunt locuri subvenţionate de stat, pentru care aspiranţii nu trebuie să plătească taxe. Noi ne aşteptam viitorii studenţi cu drag!

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.