Noi șanse de integrare pentru tinerii NEETs din județ
Se va pune accent pe dezvoltarea competențelor antreprenoriale
Câțiva dintre cei aproximativ 1.500 de tineri din județ încadrați în categoria NEETs (Not in Education, Employment or Training), aflați în evidența AJOFM Covasna, vor avea șansa să își schimbe acest statut. Aceste persoane, care locuiesc în mare parte în mediul rural, vor putea participa la cursurile organizate de Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna.
Peste 460 de tineri din județul Covasna, cu vârstele între 15 și 24 de ani, care nu urmează nicio formă de învățământ și nici nu au un loc de muncă, au intrat luna trecută în evidența AJOFM Covasna. Din totalul numărului de NEETs proaspăt intrați în evidență, nouă persoane sunt ușor ocupabile, 151 sunt mediu ocupabile, greu ocupabile sunt 172 de persoane, iar 136 sunt foarte greu ocupabile.
„Există deci o mică schimbare și anume că ponderea mai mare este a celor greu ocupabili. Încercăm și cu dânșii să abordăm problematica aceasta a conștientizării ocupării unui loc de muncă. Am luat legătura cu DJST Covasna, cu Cătălin Nicolae Lazăr cu care colaborând foarte bine am ajuns să încheiem un protocol. Dânsul chiar ne-a asigurat că o să aducă fonduri prin Ministerul de resort pentru începerea unor cursuri finanțate de dânșii”, a declarat marți directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor.
Conform acestuia, cursurile vor avea ca scop dezvoltarea competențelor antreprenoriale, implicarea tinerilor în proiecte pentru atragerea de fonduri sau dezvoltarea de competențe în funcție de rezultatele profilării.
„Sunt o categorie vulnerabilă la care noi nu putem rămâne indiferenți, fără reacție”
Consilierul de tineret în cadrul Compartimentului Tineret al DJST Covasna, Cătălin Nicolae Lazăr, ne-a spus că aceste cursuri vor fi susținute prin intermediul Centrelor de tineret din Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului, aflate în subordinea DJST Covasna.
„Având în vedere rolul și atribuțiile Compartimentului Tineret din cadrul DJST Covasna am considerat extrem de necesar și oportun să contribuim și noi la demersul inițiat prin Proiectul INTESPO dedicat tinerilor aflați în situația NEET. Astfel, am trimis către AJOFM Covasna o solicitare prin care ne exprimam întreaga disponibilitate de a susține comandamentul județean destinat identificării acestor tineri și înregistrării lor în vederea facilitării integrării lor ulterioare pe piața muncii. Credem cu tărie că numai un efort comun și conjugat destinat acestei categorii de tineri poate avea rezultate cu impact. (...) DJST Covasna prin Compartimentul Tineret, având în vedere prioritatea strategică inclusiv la nivel european dedicată fenomenului NEET, dorim ca intervenția noastră în comunitate sa răspundă nevoilor cu care se confruntă această categorie de tineri, căci sunt o categorie vulnerabilă la care noi nu putem rămâne indiferenți, fără reacție”, ne-a spus Cătălin Nicolae Lazăr.
Totodată, perioada în care vor avea loc aceste cursuri pentru tinerii NEETs va depinde foarte mult de rapiditatea cu care se va efectua procesul de înregistrare și profilare a lor, dar și de data la care se va transmite bugetul DJST aferent anului 2020.
Potrivit AJOFM Covasna, intrarea și ieșirea din evidență a tinerilor NEETs este foarte dinamică, iar în prezent sunt în total 1.500 astfel de persoane în evidența Agenției. Majoritatea tinerilor încadrați în această categorie provin din mediul rural. Dacă aceștia se angajează pe o perioadă de minim 90 de zile, beneficiază de o primă în valoare de 1.000 de lei.