Mii de studenți participă astăzi la cel mai mare marș din ultimii ani
Studenţii din toată ţara îşi vor striga într-un singur glas nemulţumirile. Mii de tineri din Capitală şi din alte zece oraşe vor ieşi astăzi în stradă, într-unul din cele mai mari marşuri studenţeşti din ultimii ani.
Nemulțumirile studenților sunt vechi, și deși au încercat să atragă atenția Guvernului în repetate rânduri, protestele studenților ori scrisorile deschise nu au avut niciun efect.
Aceștia cer respectarea Legii Educației, alocarea a 6 procente din Produsul Intern Brut, creșterea finanțării de bază a universităților până la valoarea ei din 2008, dar și a subvenției pentru cămin cu 30%.
De asemenea, tinerii vor burse sociale mai mari, precum și investiții în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.
În Capitală, traseul studenţilor include principalele facultăţi.
Astfel, aceştia vor pleca în marş pe traseul Belvedere – Regie – Grozăveşti – Facultatea de Filosofie – Universitatea Naţională de Educaţie Fizică și Sport – Facultatea de Drept – Complexul studențesc Mihail Kogălniceanu – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Piața Universității.
Din piață, participanţii la protest vor porni, la ora 14.00, spre Ministerul Educaţiei pentru a ajunge în cele din urmă în faţa Guvernului.
Mobilizare generală în campusurile studenţeşti din toată ţara
Mii de studenţi s-au pregătit pentru cel mai mare miting de până acum. S-au pus la punct strategii şi sloganuri pentru protestul de astăzi.
„Ne-am grupat pe celule de lucru de mers în cămin, cine ce face cu bannerele, ce bannere avem, sloganurile plus o să fie un workshop de portavoce pentru că avem şi pe partea aceasta”, a spus Sânziana Mardale, reprezentant ANOSR.
La Constanţa, cei 1.000 de studenți vor pleca din fața Universității Maritime, vor trece prin centrul oraşului și se vor opri pe platoul din fața Prefecturii. Acolo li se vor alătura peste o sută de elevi și cadre didactice.
Şi la Timişoara studenţii îşi vor cere drepturile în stradă.
„Cea mai mare problemă a studenților, în general, sunt bursele sociale”, a spus unul dintre studenții bănățeni.
„Dacă vom fi mulți într-adevăr, un număr semnificativ, mii de studenți în fiecare centru, atunci categoric cred că Guvernul va răspunde cererilor noastre, măcar parțial sau ne va chema la negocieri și vom avea discuții pe această temă”, a declarat Vlad Cherecheș preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT).
Cursurile se vor suspenda, iar studenţii vor picheta sediul primăriei şi pe cel al prefecturii.
La mitingul de Iaşi sunt aşteptaţi să participe câteva sute de studenţi. Ca să se facă mai bine auziţi, studenţii şi-au confecţionat şi vuvuzele.
„Noi trebuie să dăm un semnal de alarmă pentru că educaţia trebuie să aibă o finanţare cât de cât mare pentru că vedeţi, studenţii pleacă din ţară”, a spus unul dintre studenți.
„Avem nevoie în principiu pentru laboratoare mai moderne, aparatură nouă. Avem nevoie de burse mai mari pentru ca studenţii să se descurce cu banii”, a adăugat Lorin Sandu, vicepreşedinte Liga Studenţilor Electrotehnişti.
Tinerii vor înainta către Guvern şi un memoriu în care vor justifica de ce este nevoie de un buget mai mare pentru educaţie.