Mai mult de jumătate dintre clădirile școlilor covăsnene nu au autorizații ISU
Care este motivul principal al neregulilor
Bilanțul ISU pe anul 2018 în ceea ce privește linia de avertizare/autorizare arată că la ora actuală mai mult de jumătate dintre clădirile școlilor covăsnene funcționează fără autorizații ISU. Datele oficiale nu sunt chiar îngrijorătoare spun, însă, autoritățile. Anul trecut, aproape jumătate au făcut deja demersuri pentru a fi cu actele în regulă. Zece clădiri au primit avize în 2018, iar 5 au obținut autorizații.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, situația s-a îmbunătățit, spun pompierii, însă între timp au fost identificate și alte clădiri cu probleme.
Din cele 56 de corpuri de clădiri care sunt în evidența ISU neavând autorizații, în 2018, pentru 21 de corpuri de clădiri s-au făcut deja demersuri și sunt în diferite faze de avizare/autorizare.
„Partea de învățământ este și un obiectiv al nostru. Actualmente la nivelul județului Covasna pe parte de învățământ avem autorizate 42 de clădiri și avem 56 care nu sunt autorizate. Mai precizez faptul că mai sunt 292 de clădiri cu destinație de învățământ care nu fac obiectul autorizării. Din cele 56 de clădiri, de fapt, sunt în jur de 40 de unități financiare, adică 40 de școli”, a precizat șeful compartimentului de avizare/autorizare din cadrul ISU Covasna, colonelul Alexandru Zară.
Un număr de 4 avize au fost respinse, iar neregulile țin de partea constructivă, spun pompierii de la ISU Covasna. În cazul monumentelor istorice, proiectul trebuie să conțină o măsură suplimentară care că fie în corelare cu neregulile constatate.
În ceea ce privește pericolul la care sunt expuși copiii în școlile fără aviz, pompierii au menționat că acestea au fost verificate constant și că nu sunt pericole.
„Multe școli apar în evidențele noastre ca fiind obiective fără autorizație pentru faptul că s-au făcut mici modificări. Fiind clădiri existente, în principiu ele respectă acele cerințe. Adesea se constată nereguli care în utilizarea acelei clădiri și care conduc la neasigurarea măsurilor de siguranță pentru utilizatori. În ultima perioadă au apărut tot felul de modificări legislative, că mai trebuie o instalație, sau o evacuare a fumului”, a mai adăugat colonelul.
Pe linie de avizare – autorizare, ISU Covasna a analizat în 2018 un număr de 320 de solicitări de emitere a avizelor și/sau autorizațiilor de securitate la incendiu, dintre care 215 cereri de emitere avize, 62 de autorizații și 43 de avize PUG, PUZ și PUD. Atât în cazul avizelor, cât și în cazul autorizațiilor, mai mult de jumătate au fost respinse.