EDUCATIE 9 iulie 2020

Joi se dă startul înscrierilor online la UBB Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 2674 vizualizări

Ce trebuie să știe viitorii studenți 

Cei interesați să urmeze cursuri universitare de licență sau masterat se pot înscrie anul acesta în cadrul Extensiei Universitare „Babeș-Bolyai” din Sfântu Gheorghe, online, începând de joi, 9 iulie. Locuri disponibile sunt la Facultatea de Știinte Politice, Aministrative și ale Comunicării (FSPAC), Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (FSIM).

Joi încep înscrierile online pentru anul universitar 2020-2021 la Extensia Sfântu Gheorghe a Universității „Babeș-Bolyai”. Acest lucru înseamnă că viitorii studenți nu trebuie să vină la sediul instituției, ca în alți ani, ci, din motive de siguranță, toată procedura se realizează exclusiv online. 

Un număr de 150 de locuri la FSPAC

La Facultatea de Știinte Politice, Aministrative și ale Comunicării (FSPAC) sunt scoase la concurs 100 de locuri pentru linia română, dintre acestea 12 bugetate, iar 88 cu taxă. Dintre cele 50 de locuri scoase la concurs pentru linia maghiară, 17 sunt la buget și restul cu taxă. Înscrierea se face în perioada 9-13 iulie. 

Pe lângă actele necesare, lista cărora se regăsește pe site-ul sfantugheorghe.extensii.ubbcluj.ro,  candidatul trebuie să prezinte o scrisoare de motivație, care constituie prima etapă a selecției. Modelul scrisorii de motivație poate fi descărcat de pe site-ul menționat anterior.  Aceasta trebuie să conțină motivele care l-au determinat  pe candidat să opteze pentru această specializare. Scrisoarea de motivație se notează cu admis/respins.

Candidaţii care au trecut de etapa I (eliminatorie) vor fi repartizaţi pe locuri bugetate, pe locuri în regim cu taxă sau vor apărea pe lista de aşteptare sau pe cea de respinşi, în funcţie de media examenului de bacalaureat şi de opțiunile exprimate în fişa de înscriere.

„Modalitatea de înscriere diferă de la o facultate și specializare la alta. La administrație publică, avem șase pași. În primul rând candidatul trebuie să aibă toate actele necesare scanate, în format digital și trebuie să facă înscrierea pe admitere.ubbcluj.ro. După care, va trebui să trimită un mail pe adresa secretariat.sfgh@fspac.ro și noi îl vom înștiința despre pașii următori”, ne-a spus directorul extensiei, Loránd Cziprián-Kovács. 

Taxa de admitere este de 60 de lei în cazul în care concurentul se înscrie doar la această specializare și 200 de lei dacă concurentul se înscrie la mai multe specialități. Taxa de școlarizare pentru cei admiși la locuri cu taxă este de 2.700 lei pe an și se poate achita în patru tranșe egale.

FSEGA: mai multe locuri bugetate la masterat 

În cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) sunt disponibile 29 de locuri la specializarea Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, cu predare în română. Dintre acestea 12 sunt la buget și 17 cu taxă. Un număr de 12 locuri bugetate și 37 cu taxă sunt scoase la concurs și pentru linia maghiară. 

De asemenea, vorbitorii de maghiară pot opta pentru specializarea Economia Firmei, în cadrul căreia sunt încă 100 de locuri disponibile, 50 pentru învățământ cu frecvență (12 bugetate și 37 cu taxă) și 50 pentru cel la distanță (toate cu taxă). Doritorii se pot înscrie în perioada 9-10 și 13-15 iulie. 

Directorul departamentului, lectorul universitar dr. Mónika Fosztó a precizat că primul pas, ca și la celelalte facultăți, este preînscierea, pe admitere.ubbcluj.ro, iar înscrierea și detalii pentru fiecare specializare în parte pot fi găsite pe site-ul sfantugheorghe.extensii.ubbcluj.ro, departamentul FSEGA.

Taxa de admitere este de 200 de lei, iar taxa de școlarizare este 2.900 lei și poate fi plătită în patru rate. 

Candidații care doresc să se înscrie la masterat – „Managementul Dezvoltării Afacerilor”, cu predare în limba română, vor scrie în acest an un eseu. Tematica și bibliografia se găsesc pe site-ul menționat anterior. 

Durata studiilor este de 2 ani, cu frecvență. Taxa de înscriere este de 200 de lei, iar taxa de școlarizare este de 3.500 de lei. Sunt disponibile 32 de locuri bugetate, cu 3 mai multe decât anul trecut, și 18 cu taxă. 

11 locuri fără taxă la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului

La specializarea cu predare în limba maghiară „Știința Mediului” din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului (FSIM), candidații se pot înscrie între 9 și 18 iulie. Sunt disponibile 11 locuri bugetate și 29 de locuri cu taxă. Taxa de înscriere este de 140 de lei, iar cea de școlarizare este de 2.500 de lei. 

În ceea ce privește modalitatea în care se vor desfășura cursurile odată cu începerea noului an universitar, directorul extensiei spune că o decizie se va lua cel mai probabil în luna septembrie. 

„Am avut de a face cu o discuție destul de amplă cu reprezentanții sindicatelor. Ei mi-au confirmat că au făcut cereri către minister să facă în așa fel încât chiar dacă nu va fi o frecvență normală la cursuri, dar va fi o frecvență redusă, cu întâlniri față în față, respectând toate măsurile de protecție. Majoritatea membrilor sindicali sunt de părere că, mai ales la nivelul anului întâi, este aproape  imposibil ca studenții să fie familiarizați cu viața universitară de pe platforme online. Mă aștept ca lucrurile acestea să se definitiveze undeva pe la mijlocul lui septembrie, având în vedere că anul universitar începe pe 1 octombrie”, ne-a spus Loránd Cziprián-Kovács. 

Absolvenții vor mai avea o șansă de înscriere la admiterea din în luna septembrie. 

Anul trecut, cei mai mulți candidați, 108 la număr, s-au înscris la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA). La  Facultatea de Știinte Politice, Aministrative și ale Comunicării (FSPAC) s-au înscris anul trecut în total 36 de studenți, iar alții 19 au ales să-și înceapă studiile în cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului (FSIM). 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.