EDUCATIE 19 martie 2018

Istorie a aviaţiei româneşti, realizată de un profesor de aeromodelism de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1026 vizualizări

Inginerul Ovidiu Lucian Dumbravă, profesor de aeromodelism la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, a realizat o istorie a aviaţiei, axată preponderent pe contribuţiile româneşti la dezvoltarea aeronauticii, pe care doreşte să o prezinte în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Unirii.

Pasionat încă din copilărie de avioane, Ovidiu Lucian Dumbravă a absolvit Facultatea de Aerospaţiale din Bucureşti şi a lucrat mai bine de un deceniu la IAR Ghimbav, iar prin acest documentar doreşte să trezească interesul cât mai multor copii pentru acest domeniu.

Practic, documentarul său face o incursiune în istoria aviaţiei, de la cele mai vechi şi rudimentare obiecte zburătoare, până în epoca modernă şi contemporană.

„Am pus cap la cap informaţiile (...) într-un material de prezentare de aproape două ore. (...) România are o mare tradiţie în aviaţie, câteva dintre cele mai importante descoperiri în domeniu fiind făcute de români. Avionul cu reacţie, spre exemplu, a fost făcut de Henri Coandă. (...) Traian Vuia căruia, atunci când a prezentat teza Comisiei de la Paris, i s-a spus că e nebun pentru că un aparat mai greu decât aerul nu poate să zboare, (...) a făcut primul aparat care a decolat cu mijloace moderne de bord, fără ajutor extern. Nu mai spun de Aurel Vlaicu, (...) dar şi de mulţi alţi inventatori, mai puţin cunoscuţi, cum ar fi Anastase Dragomir, inventatorul scaunului cu catapultă, scaunul ejectabil“, a declarat Ovidiu Lucian Dumbravă.

Bărbatul în vârstă de 50 de ani, originar din Ploieşti, conduce de aproape trei ani Clubul de aeromodelism din cadrul Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe şi spune că doreşte nu numai să trezească interesul cât mai multor copii pentru aeronautică, dar şi să-i descopere pe cei cu înclinaţii deosebite şi să îi îndrume spre o carieră în acest domeniu.

„Vreau să îi învăţ pe copii lucruri practice, ceea ce nu învaţă la şcoală. (...) Cred că ar trebui să învăţăm copiii în primul rând să lucreze în echipă, să colaboreze, pentru că asta ne lipseşte nouă ca neam, nu avem spirit de echipă deloc. (...) Eu vreau să promovez aviaţia pentru că noi avem talente, avem copii foarte talentaţi şi rolul nostru este să le dăm o direcţie şi să îi îndepărtăm pe cât posibil de drogul acesta digital, care se numeşte internet. (...) Oamenii au copiat de la natură şi cred că cel mai important pentru copii e să stea să studieze natura şi să înveţe lecţiile simple pe care natura le dă, poţi să înveţi şi de la o furnică şi că într-o picătură de apă e un univers întreg. (...) Toate saloanele de inventică sunt pline de inventatori români, iar la NASA a treia limbă vorbită este limba română şi asta nu e întâmplător. Avem foarte multe resurse. (...) Noi astăzi, aici la Palatul copiilor, facem o jucărie, dar mâine, poimâine, cine ştie, poate vor construi nave spaţiale, eu aşa le spun tuturor celor care vin la club. Şi le mai spun că trebuie să îţi ştii istoria, pentru că un popor care nu îşi cunoaşte istoria e ca un copil care nu îşi ştie părinţii, e un orfan“, a mai spus acesta.

Inginerul Ovidiu Lucian Dumbravă intenţionază să-şi prezinte documentarul despre istoria aviaţiei în mai multe şcoli din judeţ la care va fi invitat.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.