EDUCATIE 7 mai 2019

Ești cool și dacă citești!

de Iulia Drăghici - Taraș | 766 vizualizări

Motto: „ În librărie noi le vindem și le cumpărăm, însă în realitate cărțile nu au stăpân. Fiecare carte pe o care o vezi aici a fost cel mai bun prieten al cuiva.”

În ziua de azi, adolescenții s-au cam îndepărtat de lectură, de spiritul cărților, explicația fiind atracția tehnicilor moderne de comunicare sau, posibil, orice altceva ce nu necesită efort și prea mult timp. În această lume a internetului și a preocupărilor facile uităm că civilizația s-a clădit pe povești, întâmplări senzaționale, aventură, mister, totul din nevoia omului de a găsi un alt univers, total diferit de cel real, în care sufletul să găsească alt fel de hrană decât cea obișnuită.

Așa că ne-am propus să reluăm o mai veche tradiție din școala noastră, cea a unui club de lectură intitulat„ Ești cool și dacă citești!”, adresat elevilor de liceu de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.  Denumirea clubului poate surprinde- sperăm noi plăcut- pe oricine, însă am preferat să utilizăm un termen familiar din limbajul tinerilor, „ cool”, în speranța că mai există iubitori ai cărților de calitate și că textele literare propuse discuțiilor îi vor ajuta pe mai mulți adolescenți să se decopere și să trăiască bucuria lecturii. Pentru noi a fi„ cool” înseamnă să ții pasul cu provocările beletristicii, să fii dependent de hrana spirituală. În realitate, denumirea clubului nostru ne-a fost sugerată de o carte editată cu ceva ani în urmă de specialiști în domeniul limbii, în colaborare cu Ministerul Educației,„ Ești cool și dacă vorbești corect!”. Cartea, prin exemplele selectate din mass-media, îndeamnă la o exprimare elegantă și firească, deoarece tot mai mult limba română este deformată, supusă unor transformări nefericite ce demonstrează dezinteresul din ce în ce mai accentuat al vorbitorilor pentru corectitudinea gramaticală. Așa că, parafrazând un mai vechi proverb, se poate afirma: „ Pot să-ți spun cine ești după cum vorbești!”

Romanul pe care-l propunem primei dezbateri- profesori coordonatori, Cristina Vișan, Cristina Mirela Telea-Comnea, profesori colaboratori, Maria Băilă, Liliana Grosar- ce va avea loc în data de 8.05.2019, ora 16, în Sala 21 A din școala noastră este„ Umbra vântului”, autorul fiind Carlos Luiz Zafόn, un scriitor spaniol contemporan care și-a început carierea literară în 1993 cu o carte pentru copii, „ Prințul din negură”, pentru care a a primit Premiul Edebe. Romanul„ Umbra vântului” a fost tradus în peste 50 de țări și face parte din tetralogia„ Cimitirul Cărților Uitate”. Acesta este romanul datorită căruia Zafόn a devenit un autor cunoscut și apreciat, cartea fiind un adevărat best-seller vândut în peste 10 milioane de exemplare .

Cu un talent desăvârșit, scriitorul spaniol își plasează acțiunea și personajele într-una dintre cele mai spectaculoase și renumite orașe ale lumii, Barcelona, într-un peisaj rece și solitar ce încă poartă cicatricile războiului civil. Acțiunea romanului debutează în  Barcelona anului 1945 când, la împlinirea celor zece ani, domnul Sempere își duce fiul, pe Daniel, în Cimitirul Cărților Uitate pentru a-și alege conform tradiției o carte, aceasta devenind, de fapt, motivul central al întregului roman.

Zafόn devine cunoscut tocmai pentru modul în care descrie Barcelona. Astfel, cărțile sale sunt adevărate ghiduri turistice pentru cititori care pot vizita orașul doar cu romanul în mână. Zafόn descrie Barcelona secolului al XX-lea, un oraș cu străduțe întortocheate, cu misterele  și poveștile sale apăsătoare, acesta reuşind să revigoreze ceea ce părea a fi demult un gen căzut în uitare şi anacronic, goticul. Astfel, marca definitorie a scrierilor lui Zafόn este alcătuită din poveștile și dramele accesibile doar celor dispuși să le vadă, proiectate într-o atmosferă de mister și suspans, pe fundalul unei Barcelone contemporane. Cele mai interesante intervenții ale participanților vor fi răsplătite, bineînțeles, cu cărți.

Dar să nu dezvăluim prea mult din esența și misterul romanului. Așa că, sperăm ca tinerii noștri să descopere adevărul:„ Cărțile sunt asemenea unor fluturi. De obicei stau cu aripile lipite[...]Când deschizi o carte, ea zboară. Și tu odată cu ea[...]Dar cartea nu are o singură pereche de aripi, ci sute, ca un semn că ea te poate duce nu doar din floare-n floare în această lume glorioasă, ci în sute de lumi locuite”, după cum bine susținea Mircea Cărtărescu.

Cristina Vișan, Cristina M.Telea-Comnea, Colegiul Național „Mihai Viteazul”

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.