EDUCATIE 23 octombrie 2023

Erasmus+: Training în Tenerife pentru patru cadre didactice din Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 3902 vizualizări

Patru cadre didactice, Melinda Szilvási, Timea Kiss, Cătălina Sanda și Kozma Tünde, de la Grădinița cu program prelungit „Pinocchio”, s-au întors de la cursul de formare Erasmus+ „Soft skills și inteligență emoțională”, care a avut loc în perioada 7 - 14 octombrie 2023, în Santa Cruz de Tenerife.

Grădinița „Pinocchio”, care funcționează ca structură a Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sf. Gheorghe, a inițiat proiectul „Integrarea copiilor cu CES în învățământul de masă”, având în vedere necesitatea perfecționării cadrelor didactice în abordarea acestei teme.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți calitatea activităților educaționale cu ajutorul instructorilor din centrele de formare europene, de a promova un mediu incluziv, de a dezvolta strategii bine diferențiate, non-formale și de a încuraja motivația copiilor de a învăța.

Primul curs a avut loc în februarie, în Italia, la Bologna, unde au participat patru cadre didactice, al doilea a fost un schimb de experiență profesională în Grecia, Heraklion, cu alte patru cadre didactice, iar al treilea curs a avut loc în Tenerife, în cadrul programului „Competențele personale/ sociale și inteligența emoțională”.

Abilitățile soft sunt un set de caracteristici personale și sociale care afectează performanța în muncă și nu sunt legate de cunoștințe. Abilități precum: inteligența emoțională, empatia, munca în echipă, rezolvarea conflictelor și gestionarea stresului sunt importante pentru cei care lucrează cu copiii și în viața de zi cu zi.

În timpul instruirii, profesorii și-au dezvoltat abilitățile de comunicare prin activități practice și conversații, au exersat cum să-și controleze limbajul corpului și să comunice non-verbal. Pentru a-și crește încrederea în sine, aceștia au pregătit și au susținut un scurt discurs de un minut în fața colegilor de grup, punând în aplicare cunoștințele pe care le-au acumulat. Prin utilizarea metodelor interactive, ei au devenit conștienți de necesitatea inteligenței emoționale în dezvoltarea unor relații umane sănătoase. Empatia, o altă abilitate cheie, a fost demonstrată în cadrul cursului prin diverse exerciții, ajutând participanții să dezvolte autocontrolul, automotivarea și relațiile.

O bună muncă în echipă necesită abilități puternice de comunicare pe care le-au pus în practică în cadrul atelierelor de lucru. În ultima parte a cursului, participanții au învățat despre gestionarea conflictelor și a stresului. Împărtășindu-și experiențele, ei și-au dat seama că situațiile conflictuale sunt comune. Au învățat că acestea nu duc întotdeauna la rezultate negative, ci pot fi în principal oportunități de creștere și dezvoltare. Tehnicile învățate au avut un mare impact asupra celor prezenți. Cadrele didactice le pot pune în aplicare acum în timpul activităților din grădiniță.

Cursul a oferit participanților metode și tehnici de conectare între ei, dar au avut și posibilitatea de a învăța din experiențele celorlalți colegi. Fiecare participant a adus un aport unic, îmbogățind creșterea generală a grupului. În plus, datorită activităților culturale planificate, a fost posibilă și crearea de rețele, arătând că învățarea nu are loc doar într-o sală de clasă.

Trainingul a avut loc în limba engleză, participanții și-au putut exersa și îmbunătăți abilitățile lingvistice și vocabularul legat de locul de muncă.

A fost o experiență și din punct de vedere cultural, întrucât au avut ocazia să cunoască și Santa Cruz de Tenerife cu împrejurimile sale.

„A fost o experiență deosebită în care calitatea educației și sprijinul organizațional au fost la înălțime!”

Echipa de proiect: Prof. inv.preșc. Szilvási Melinda – coordonator proiect, Prof. înv.preșc. Loredana Munteanu – membru echipa de implementare, Prof. înv.preșc. Cătălina Sanda– membru echipa de implementare, Prof. înv.preșc. Kozma Tünde – membru echipa de implementare

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.