EDUCATIE 21 noiembrie 2023

Gastronomia Ungariei descoperită de elevii de la „Brâncuși” prin Erasmus+

de Diana Pantelimon | 930 vizualizări

Elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiul Sfântu Gheorghe au descoperit, în perioada 6-18 noiembrie a.c., gastronomia țării vecine Ungaria, prin proiectul deja binecunoscut, Erasmus+ „CookEU”. Echipa școlii covăsnene, alături de elevii țărilor partenere în programul de mobilitate, din Slovacia, Serbia și Ungaria, a avut parte de numeroase experiențe atât culinare, cât și culturale, în orașele Szolnok și Budapesta.

În cele aproape două săptămâni, cu toții au explorat istoria ospitalității ungurești, au participat la activități de gătit și traininguri, au avut ocazia de a vizita restaurante tradiționale, dar și obiective turistice.

Printre multe alte specialități tradiționale ungurești, echipa din Sfântu Gheorghe a învățat cum să pregătească și delicioasele clătite Gundel, într-un mod demn de mândria dascălilor însoțitori.

„Sunt mândră de elevii mei: Doru, Delia și Izabella! Azi am gătit preparate maghiare pentru un meniu de prânz. Echipa României a realizat clătitele Gundel, un desert sofisticat (cu cremă de nuci și sos de ciocolată). Cei trei elevi și-au organizat activitatea practică foarte eficient, au executat operațiile tehnologice foarte bine, rezultând un desert comparabil cu cel consumat la restaurantul Gundel din Budapesta! Felicitări! Azi s-a încheiat și mobilitatea din Ungaria (ultima) din cadrul proiectului Erasmus +, CookEu. Suntem bucuroși că am văzut și învățat multe în această mobilitate, dar... mult mai bine e acasă! Ne întoarcem  cu idei și rețete noi, cu abilități practice și cunoștințe gastronomice consolidate pe care le vom aplica în școală”, a povestit vineri, 17 noiembrie, prof. Ing. Carmen Tordai, într-o postare pe Facebook.

Pentru participanți această experiență rămâne un prilej de învățare și îmbogățire personală.

„Proiectul Erasmus+ CookEU a adus împreună elevi și cadre didactice din patru țări pentru a împărtăși cunoștințe gastronomice, a descoperi tradiții culinare și a crea legături interculturale. Experiența, atât din bucătărie, cât și din explorarea obiectivelor culturale, va rămâne în amintirea participanților ca un moment de învățare și îmbogățire personală. Cu sufletele pline de amintiri, elevii s-au întors acasă, pregătiți să împărtășească cunoștințele și să continue să descopere secretele bucătăriilor europene”, a transmis luni, redacției noastre, directoarea liceului, Liliana Constantinescu.

Proiectul „CookEU” a început în 2019, tematica acestuia fiind gastronomia regională a țărilor Slovacia, Ungaria, Serbia și România, partenere în acest proiect.

„Patru școli și patru consilii locale, primării și asociații organizează mobilitățile cu locuri de practică pentru elevii celor patru școli. Proiectul își propune să realizeze două sesiuni de învățare a bucătăriilor celor patru țări în format online, practica fiind manageriată de Asociația Meout din Ungaria”, se precizează în descrierea acestui program.

Prin intermediul acestui proiect de schimb de experiență, un lucru este cert: elevii rămân cu importante cunoștințe gastronomice. Au descoperit tradiții culinare, au creat legături interculturale, și-au consolidat abilitățile practice în „arta” culinară și sunt pregătiți să împărtășească mai departe.

Sursa foto: Liceul Tehnologic Constantin Brancusi/Facebook

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.