EDUCATIE 25 mai 2022

„Eliadiștii” au avut o săptămână dedicată valorilor europene

de Covasna Media | 1126 vizualizări

 În cadrul Programului EPAS LTME – „Școli Ambasador ale Parlamentului European”, săptămâna 8-13 mai 2022 a fost dedicată dialogului permanent cu valorile promovate de Uniunea Europeană, pe care echipa de ambasadori juniori și ambasadori seniori le-au adus în mijlocul celorlalți prin CUVÂNT, CULOARE, MUZICĂ. 

Sărbătorirea Zilei Europei a debutat duminică, 8 mai 2022, cu participarea la minirecitalul pentru cvartet de coarde și voce desfășurat în Piața Sfatului, din Brașov. Evenimentul a fost organizat de către Biroul Parlamentului European în România alături de Comisia Europeană în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov. Potrivit organizatorilor, minirecitalul a făcut parte dintr-o serie de acțiuni locale care au avut loc în prima săptămână a lunii mai, la Cluj-Napoca, Arad și Brașov, pentru a marca Ziua Europei, sărbătorită în 9 mai. 

Activitățile au continuat luni, 9 mai 2022, cu un joc Treasure Hunt „EU și UE” online, cu aplicația GooseChase. Cele 12 misiuni propuse echipelor implicate în concurs le-au antrenat creativitatea, buna dispoziție, gândirea critică, cunoștințele despre UE și despre funcționarea Parlamentului European. „Pictura kilometrică” reunind simboluri naționale și europene, flashmob-ul cu tema SOLIDARITATEA, precum și gândurile pozitive adresate Europei și europenilor, ne-au adus împreună și în zilele ce au urmat. 

Miercuri, 11 mai 2022, ambasadori juniori ai Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” Galați și ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului – Zărnescu Raul, Calcea Marian, Lazăr Gabriel, Baciu Denisa, Ola David, Bularca Ana-Sabrina, Comăniță Adrian, Băilă Antonia, Precup Marcu Alexandru – au devenit eurodeputați. Coordonați de ambasadorii seniori, prof. Muntean Iuliana-Monica, prof. Tudor-Prundar Lăcrămioara și prof. Văcăruș Costina, s-au documentat pe teme de importanță majoră pentru Uniunea Europeană, au dezbătut, au făcut propuneri legislative, iar la final au votat. Tinerii Ambasadori Juniori au tras concluzii importante despre modul de funcționare a Parlamentului European și, mai ales, despre importanța vocii lor în viitorul Europei! 

La final, ambasadorii juniori au împărtășit câteva gânduri despre serbarea Zilei Europei în contextul actual: 

9 mai în acest an a reprezentat întoarcerea la normalitate, în care ne bucurăm de ocaziile oferite de Uniunea Europeană și încercăm să îi informăm și pe ceilalți de oportunitățile pe care le au, acest lucru devenind și responsabilitatea noastră în societatea în care trăim. Noi încercăm să informăm oamenii de faptul că în 9 mai nu sărbătorim doar Ziua Europei, ci ne și bucurăm de avantajele aduse și ne amintim de normalitatea pe care o trăim datorită Uniunii Europene. În trecut, U.E. era o idee pentru pace, încetul cu încetul devenind ceea ce definește starea firească a lucrurilor. (Raul)

În acest an, 9 mai a reprezentat șansa noastră de a arăta cât de mult înseamnă Uniunea Europeană pentru noi. În calitate de ambasador junior, am responsabilitatea de a arăta și celorlalți cât de importantă este buna înțelegere între oameni, dar și drepturile pe care toți le avem în calitate de cetățeni europeni. În acest fel, să ne putem bucura de beneficiile ce în mod normal ne sunt acordate, însă e posibil ca noi să nu știm de acestea. (Gabriel)

În 9 mai am sărbătorit Ziua Europei, o zi importantă pentru europeni, mai ales că 2022 este Anul european al tineretului. Noi, cei din Europa, formăm o comunitate, iar tineretul reprezintă viitorul Europei. Așadar, este foarte important să fim o generație mai bună, mai unită și mai prietenoasă pentru a ne asigura continuitatea ca „voce” apreciată. Fiecare dintre noi contează, iar uniți putem face o schimbare în bine! (David)

Pentru mine, 9 mai a reprezentat o zi importantă, o zi plină de sentimente, emoții, trăiri plăcute. Am decis să fac parte din acest program datorită activităților, membrilor, ideilor și a atmosferei plăcute. Responsabilitatea mea este cea de a face auzit glasul programului în care mă aflu. De a ajuta, de a informa, de a vorbi. Cred că toți ar trebui să ne știm atât drepturile, cât și responsabilitățile. În acest caz, responsabilitatea mea este de a duce mai departe ceea ce am învățat și învăț, ceea ce aflu și voi afla. Așadar, implicați-vă, făceți-vă auziți și fiți mereu pregătiți pentru orice s-ar putea întâmpla! (Sabrina)

Vocea europenilor trebuie ascultată! Pentru mine, 9 mai 2022 a însemnat cu adevărat un tablou creat din valorile europene: democrație, libertate, diversitate și echitate. Activitățile pe care echipa noastră le-a întreprins au semnificat cadre valoroase, inclusive, unde atât noi ca ambasadori, cât și întregul colectiv al liceului, am învățat despre importanța serbării principiilor Zilei Europei în fiecare zi, nu doar de 9 mai. De-abia aștept următoarea activitate europeană pe care o vom întreprinde și invit orice elev dornic să își facă propria voce ascultată, dar și a colegilor, să se implice în activitățile viitoare EPAS - LTME! (Marian)

Vă salut! Din punctul meu de vedere, ziua de 9 mai a avut un rol important în viața noastră, deoarece am sărbătorit Ziua Europei, iar eu, fiind unul dintre tinerii europeni, consider că a fost o zi în care ne-am bucurat de normalitate și de beneficiile oferite de Uniunea Europeană. Le-am prezentat colegilor noștri importanța serbării acestei zile și sperăm că se vor implica în continuare în activitățile EPAS-LTME. Responsabilitatea mea ca ambasador junior este de a-i informa și de a-i ajuta pe cei din jurul meu. Vă invit alături de mine și de colegii mei să formăm o echipă prietenoasă pentru a face lucruri bune! Doar uniți putem face asta! 

*Cu respect și stimă, Adrian, ambasador junior)

9 mai, Ziua Europei, de fiecare dată când mă gândesc la această zi, îmi amintesc de valorile pe care însăși Uniunea Europeană a fost întemeiată: democrație, demnitate, libertate, egalitate, statul de drept și drepturile noastre ca oameni. Această zi ar trebui să aibă o semnificație specială pentru noi, ar trebui să fim bucuroși că facem parte din Uniunea Europeană și pentru faptul că ne putem numi europeni, pentru că putem trăi o viață normală într-o uniune care ne oferă libertate, egalitate și multe alte avantaje. În această zi, noi, echipa EPAS-LTME, am organizat o serie de activități pentru elevii liceului nostru, pentru a-și da seama de ce este importantă această zi. Ca ambasador junior, sarcina mea este să vă informez și să îmi fac vocea auzită, astfel ca toată lumea să își cunoască atât drepturile, cât și responsabilitățile. Așadar, vă invit să vă alăturați și voi echipei noastre, să participăm la diferite activități și să ne facem vocile auzite împreună! (Denisa)

9 mai, o sărbătoare dedicată păcii și unității în Europa! A fost o zi plină de aventuri, care mi-a trezit o mulțime de emoții și stări de bine. Ne-am distrat, am dansat, am colorat, dar cel mai important, am învățat foarte multe lucruri. Făcând parte din această echipă, am realizat ce înseamnă, în fapt, această zi și de ce este important ca fiecare om să își facă propria voce auzită. Astfel, responsabilitatea mea constă în împărtășirea cunoștințelor mele lumii, deoarece este esențial ca fiecare dintre noi să își cunoască atât drepturile, cât și responsabilitățile pe care le are în calitate de cetățean european. (Antonia)

Sursa foto: echipa de proiect

Echipa EPAS LTME – „Școli Ambasador ale Parlamentului European”

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.