Elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” într-un nou schimb de experienţă la Salonic, Grecia prin programul Erasmus+
Ajuns în cel de-al doilea an, proiectul internaţional „Contexte diferite –aceleaşi oportunităţi în Europa de azi”, derulat de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, prin programul Erasmus+, a avut o nouă întâlnire cu partenerii din cele cinci ţări implicate, la Salonic, în Grecia, în perioada 4-9 martie 2019.
La acest schimb de experienţă, doamna profesoară Balog Constanţa, a fost însoţită de cinci elevi, Blaga Mara, Todor Simion Ana, Benedic Denisa, Nivnea Alex şi Bejan Cosmin. Elevii noştri au avut posibilitatea să întâlnească colegi din Italia, Portugalia, Grecia, Polonia şi Bulgaria.
Înainte de participare ei au avut de pregătit două produse de proiect foarte importante, cum ar fi „Harta drepturilor omului” pentru țările implicate în proiect, precum și un album care să reflecte tradiţii și obiceiuri ale uneia dintre minorităţile din comunităţile lor. De asemenea, a fost organizată o dezbatere între 2 echipe internaţionale, din care au făcut parte şi elevii Nivnea Alex şi Bejan Cosmin şi care aveau de argumentat sau de combătut tema „Construirea zidurilor împotriva migranților nu este răspunsul, dar integrarea minorităților în societatea europeană este un proces bidirecțional: refugiații și imigranții au la fel de multă responsabilitate în a face munca cu succes, ca şi țara gazdă.”
Prestaţia acestora în calitate de vorbitori s-a ridicat la cele mai înalte cote. Elevul Bejan Cosmin, din clasa a X, mărturiseşte: „Pentru mine, activitatea „Different Backgrounds - Same Opportunities” a reprezentat o adevărată exacerbare a capacităților mele atât sociale, cât și profesionale. Consider că acest proiect m-a trezit la realitate și m-a făcut să privesc societatea din mai multe perspective. Faptul că am avut ocazia de a cunoaște atât de mulți oameni care provin din diverse țări, să le gust operele gastronomice și mai ales să comunicăm legat de diferențele politice si culturale din țările noastre a fost o mare plăcere. Pe lângă asta, Thessaloniki este un oraș splendid, foarte divers, în care nu ai cum să te plictisești. Este un loc care satisface poftele tuturor persoanelor care se află acolo. Le sunt recunoscător doamnelor profesoare și le mulțumesc pentru oferirea acestei oportunități pe care nu aveam cum să o ratez.”
O altă experienţă interesantă a fost „Ziua internaţională a gastronomiei”, când elevii din cele cinci ţări au gătit preparate tradiţionale, pe care apoi le-au mâncat la masa de prânz. Echipa noastră a avut o ofertă foarte bogată: a pregătit mămăligă cu brânză, zacuscă, slănină, ciocolată „Rom” si „Eugenia”.
Eleva Blaga Mara din clasa a IX are amintiri deosebit de frumoase, după cum mărturiseşte: „Părerea mea despre această țară este foarte bună, peisaje extraordinare, oameni plini de viată și foarte amabili. Elevii din celelalte țări care au participat, au fost foarte sociabili și respectuoși unii cu alții. Ne-am împrietenit repede pe parcursul acelei săptămâni. Activitățile acestui program erau bine organizate și educative, cum ar fi: cunoașterea poveștilor de viață și tradițiile imigranților, dezbatere despre acceptarea minorităților în societate, gătirea specialităților culinare tradiționale etc.. Nu voi uita niciodată această experiență minunată!”.
Participarea la acest proiect a permis elevilor să îşi facă noi prieteni, să comunice în limba engleză, să îşi dezvolte abilităţile de muncă în echipă, dar şi să cunoască cultura şi tradiţiile acestei ţări, mai ales că unii au fost cazaţi în familii. Elevul Nivnea Alex ne mărturiseşte: „Pot spune că a fost o experiență inedită, de la început până la sfârșit. Pe lângă distracția de care am avut parte în fiecare zi, adusă de activități precum plimbări în oraș, jocuri de cunoaștere sau dezbateri, a fost minunat să pot avea contact cu diferite culturi în acest proiect. Am locuit la o familie în gazdă, și am putut simți, măcar pentru câteva zile, stilul de viață grecesc. M-am împrietenit cu numeroase persoane și am aflat lucruri noi atât despre Grecia și greci, cât și despre mine însumi. Abia aștept ca în mai să putem fi noi gazda pentru alți copii, și să alcătuim activități pentru vizita lor aici!”.
Alte experienţe interesante au avut si elevele Todor Simion Ana şi Benedic Denisa, după cum ţin să menţioneze.
„Proiectul Erasmus+ din Thessaloniki,Grecia, a fost pentru mine o experiență cu totul unică! În primul rând, am cunoscut persoane extraordinare și am legat prietenii pe viață. În al doilea rând, am descoperit atât despre cultura și civilizația țărilor implicate cât și despre cea a imigranților. Activitatea mea favorită a fost "Gătitul mâncărurilor tradiționale", m-am distrat privindu-i pe italieni gătind "Pasta Italiano". Desigur și orașul m-a impresionat, deoarece la orice oră era plin de viață!”, spune Todor S Ana, clasa a IX .
Benedic Denisa, clasa a XI, punctează: „Datorită proiectului Erasmus + mi-am dezvoltat abilitatea de a socializa într-un cadru cu persoane necunoscute. Astfel am reușit să interacționez și să formez relații noi de prietenie. Am avut șansa să descopăr impresionantele peisaje ale Greciei și să aflu mai multe despre cultura vechiului și noului tărâm grecesc”.
În curând ne aşteaptă o nouă provocare, în luna mai, când partenerii noştri din cele cinci ţări vor veni în vizită şi noi vom încerca să alcătuim un program cât mai complex şi mai variat.
Echipa de proiect