EDUCATIE 21 noiembrie 2018

Educație culturală cu metode non-formale

de Covasna Media | 823 vizualizări

Experiență – Educație – Cultură. Aceasta este denumirea proiectului implementat în perioada iulie – noiembrie 2018 cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Proiectul a fost implementat în orașul Sfântu Gheorghe și în satele Chichiș, Aita Mare, Aita Medie cu participarea a 80 de copii. Scopul proiectului: dezvoltarea receptivității față de cultură și a creativității estetice la 80 de copii cu vârsta între 7-13 ani din orașul Sf. Gheorghe, satele Chichiș, Aita Mare și Medie în perioada iulie – noiembrie prin diverse metode de educație culturală: pedagogie muzeală în colaborare cu Asociația Medium Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe; două excursii educative, care a avut ca obiectiv prezentarea patrimoniului cultural local prin vizite la muzee locale, clădiri istorice, locuri memoriale, biserici fortificate.

Activități de pedagogie dramatică au avut loc la Sfântu Gheorghe și în satele Chichiș, Aita Mare, Aita Medie în colaborare cu Asociația Bolyongó Színházműhely. Jocurile au contribuit la dezvoltarea identității copiilor precum și la lărgirea orizontului lor cultural. În cadrul activităților copii s-au familiarizat cu situații imaginare dar realiste pe care au trebuit să le soluționeze prin intermediul exercițiilor cuprinse în activități. Pe lângă acestea, copii s-au familiarizat cu conceptele de bază ale dramaturgiei. Totodată activitatea s-a concentrat asupra dezvoltării capacității copiilor de a lucra în echipă.

Activitatea de pedagogie muzeală a fost realizată în colaborare cu Asociația Medium Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe. Copii participanți la activități au putut cunoaște mai multe perioade culturale. Prin intermediul tehnicii moderne au putut experimenta mai multe perioade culturale, au avut oportunitatea să se familiarizeze cu funcționarea instrumentelor, au aflat detalii referitoare la tehnica fotogramei și la trecutul fotografiei de portret.

În cadrul proiectului au fost organizate două excursii educative. Cu ocazia primei excursii, participanții au vizitat Muzeul din Cernat unde au văzut colecția „Haszmann Pál”. Aici au avut posibilitatea să cunoască caracteristicile etnografice, arta decorativă, arhitectura tradițională. La Târgu Secuiesc prin intermediul colecțiilor private și cu ajutorul Muzeului Incze László copii au putut cunoaște detaliile dezvoltării urbane unice și la nivel european a orașului Târgu Secuiesc, au învățat istoria breslelor. La Ghelința copii au vizitat biserica catolică, care face parte din patrimoniul UNESCO și este inclus în moștenirea culturală globală. La Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbala copii s-au familiarizat cu obiceiurile, datinile și porturile populare ale regiunii săsești, maghiare și ceangăiești. A doua excursie a avut loc la Sfântu Gheorghe. Prin intermediul Teatrului de Păpuși „Cimborák” a avut loc un spectacol cultural, prin care copii au putut învăța despre prietenie, responsabilități și despre atenția acordată semenilor. La Muzeul Vânătoresc copii au învățat despre cultura vânătorească. La Muzeul Național Secuiesc copii au aflat date despre arhitectura locală, cultura arheologică, datinile, porturile populare și viața secuilor, românilor, sașilor și ale altor etnii.

Ca eveniment de închidere al proiectului, micii exploratori au învățat despre curentele artistice moderne prin intermediul Spaţiului Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA. Participanți: 80 de copii nevoiași din Sf. Gheorghe, Chichiș, Aita Mare, Aita Medie; 11 profesori voluntari din patru localității; 2 parteneri, instituții și asociații profesionale.

Asociația „Turulmadár”

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.