De la UBB în Cosmos, de Ziua Astronomiei
Luna, Saturn, Uranus și Neptun vor putea fi văzute prin telescop
Observatorul Vega organizează Ziua Astronomiei, vineri, 8 noiembrie, la Extensia Sfântu Gheorghe a Universității Babeș-Bolyai. Astfel, pasionații de planete și stele vor putea admira cu ajutorul telescopului, Luna, Saturn, Uranus și Neptun, dar vor putea asista totodată și la câteva prezentări pe subiectul Cosmosului.
Sesiunile de observații astronomice sunt programate începând cu ora 17:30, iar de la 18:30 câțiva specialiști din domeniul astronomiei vor susține prezentări în Amfiteatrul Universității Babeș-Bolyai din Sfântu Gheorghe.
Reprezentanta din județul Covasna a Agenției Spațiale Europene ESA și profesoara de fizică de la Colegiul Național Székely Mikó, Pető Mária, va capta vineri atenția publicului cu prelegerea „Cu ochii către spațiu”.
Președintele Asociației Ucenicul Astronom și reprezentantul din județul Harghita a Agenției Spațiale Europene ESA Cosmin Sorin Miclos va vorbi despre Stația Spațială Internațională.
De asemenea, organizatorii spun că pe fundalul multor întrebări apărute în urma vizionării de către un număr mare de oameni a serialului „Cernobîl”, Nagy István, reprezentantul Asociației Astronomice Maghiare din Transilvania va susține o prezentare despre efectele radiațiilor, atât a celor cosmice, cât și celor de pe pământ, intitulată „ Radioactivitatea pentru to(n)ți”.
„Locația evenimentului va fi la Universității Babeș-Bolyai, în curtea din spate, respectiv în Amfiteatrul pentru prezentări. Ne-am decis să facem Ziua Astronomiei în oraș ca să popularizăm astronomia într-un cadru mai larg decât cum am putea să o popularizăm dacă am ține la Observator la Vâlcele. Datorită clădirii înalte, nu avem poluare luminoasă semnificativă pentru că iluminatul public nu bate acolo și de aceea am ales locația asta. (...) Dacă avem vreme bună pentru observații astronomice, o să putem vedea mai ales Luna și alte planete din Sistemul Solar. Vrem să arătăm Saturn, Uranus și Neptun. Dacă vremea ține cu noi, o să ne uităm și la niște obiecte mai interesante din zona obiectelor deep sky, adică obiecte galactice să spun așa. Singurul regulament este să ne respectăm reciproc, să avem grijă de echipamentul expus. De asemenea, încercăm să fim bilingvi pe toate nivelele”, ne-a spus organizatorul evenimentului, Csere Mihály.
Evenimentul este gratuit. Organizatorii mai transmit celor interesați să urmărească pagina evenimentului creată pe Facebook „Csillagaszat Napja / Ziua Astronomiei” pentru a fi la curent cu toate detaliile și cu eventualele schimbări care pot apărea în program.