Concurs şcolar de colectare selectivă: Marea debarasare la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”
Vineri, 15 februarie, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în parteneriat cu S.C. Tega S.A. şi Eco-Rom Ambalaje organizează la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” a doua ediţie a concursului de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile. Competiţia pentru titlul de Clasa Reciclării şi marele premiu, o broască ţestoasă în terariu, va fi demarată în pauza mare, iar deşeurile vor fi preluate de la clasele şcolii până la ora 14.
Câştigătoarea competiţiei va fi clasa care acumulează cea mai mare cantitate (kg) de deşeuri reciclabile: hârtie, flacoane de plastic, cutii de aluminiu şi sticlă. Premiile care vor fi oferite în cadrul concursului sunt asigurate de Magazinul de animale Korall, Salonul de flori Cyclamen, Florăria Julia, Florăria „Nefelejcs”, Eco-Rom Ambalaje S.A., S.C. Tega S.A., cât şi de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.
Scopul acestui joc este acela ca elevii să conştientizeze importanţa reciclării, dar mai ales acela de a învăţa pe toată lumea ce tipuri de deşeuri, în ce containere se aruncă, acestea având culori diferite. În timp ce, pe parcursul jocului, cea mai conştiincioasă clasă va câştiga un colţ verde şi fiecare elev din clasa câştigătoare va fi premiat, în oraşul Sfântu Gheorghe se va dezvolta conştiinţa protejării mediului şi va deveni un mod de viaţă, căci reciclarea deşeurilor de ambalaje nu serveşte strict numai la protejarea naturii, ci este şi o activitate de reducere a cheltuielilor.
Concursul a fost anunţat în cele 3 mari licee ale oraşului: Colegiul „Székely Mikó”, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Liceul „Mikes Kelemen”. La prima ediţie a concursului şcolar de colectare selectivă organizată în Colegiul „Székely Mikó” au participat zece clase. Elevii au reuşit să strângă aproape 5,5 tone de ambalaje reciclabile – 12% din cantitatea medie de deşeuri refolosibile colectată în municipiul Sfântu Gheorghe într-o lună.
Iniţiativa este parte a concursului pentru titlul „Oraşul reciclării”, concurs la care s-au înscris 20 de oraşe, şi marele premiu constă într-o zonă de picnic complet amenajată conform Legii Picnicului în vigoare, aceasta având valoarea de 15.000 de euro. Concursul iniţiat de Eco-Rom Ambalaje S.A. promovează şi stimulează colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje. Condiţia de bază pentru câştigarea titlului de „Oraşul reciclării” este ca locuitorii oraşului să colecteze o cantitate cât mai mare de deşeuri de ambalaje, căci se va lua în calcul şi raportul dintre cantitatea de deşeuri/cap de locuitor, iar pe lângă acestea se va puncta şi calitatea serviciilor.