Colegiul „Mihai Viteazul” şi Liceul „Gabor Aron”, propuse centre de examinare la Bacalaureatul din toamnă
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna a propus ca sesiunea a doua a Bacalaureatului, care va începe pe 16 august, să se desfăşoare în două unităţi de învăţământ, respectiv la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe şi la Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc.
Inspectorul şcolar Farkas Csaba Istvan a declarat, luni, că propunerea a fost trimisă Ministerului Educaţiei spre aprobare, precizând că centrul din Târgu Secuiesc va funcţiona doar dacă la examen se va înscrie un număr mare de candidaţi.
„Am propus un centru de examinare la Colegiul „Mihai Viteazul” şi o subcomisie la Târgu Secuiesc, dacă va fi cazul, pentru că nu ştim deocamdată câţi se vor înscrie. (...) Şi am mai propus un centru de evaluare la Şcoala Gimnazială „Nicoale Colan” din Sfântu Gheorghe, dar asta va decide Ministerul”, a declarat, pentru AGERPRES, Farkas Csaba Istvan.
Potrivit informaţiilor postate pe pagina de internet a Inspectoratului Şcolar, în cazul în care vor fi deschise ambele centre de examinare, atunci elevii din Târgu Secuiesc şi Covasna vor fi arondaţi la Liceul „Gabor Aron”, iar cei din Sfântu Gheorghe, Baraolt şi Întorsura Buzăului, la Colegiul „Mihai Viteazul”.
Luni au început înscrierile pentru cea de-a doua sesiune de Bacalaureat, care se vor încheia pe 26 iulie, iar în data de 16 august este programată prima probă scrisă, cea de Limba şi literatura română, urmată pe 17 august de proba obligatorie a profilului, pe 18 august proba la alegere a profilului şi a specializării şi pe 19 august cea la limba maternă.
Între 23 şi 31 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală şi a competenţelor digitale.
Rezultatele vor fi afişate pe 31 august între orele 12,00 - 18,00, între 1- 3 septembrie va avea loc rezolvarea contestaţiilor, iar pe 3 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
La prima sesiune a examenului de Bacalaureat, rata de promovare a elevilor din judeţul Covasna a fost de 65,16%, cele mai bune rezultate fiind obţinute în acest an de elevii Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din oraşul Întorsura Buzăului.
La liceele teoretice, rata de promovabilitate a fost de 81,23%, faţă de 78,74% înainte de contestaţii, la filiera vocaţională promovabilitatea a crescut după contestaţii de la 50,59% la 57,06%, în timp ce la liceele tehnologice s-a situat la 27,27%, în creştere de la 23,32%.
Promovabilitatea în rândul elevilor înscrişi la secţia română a fost de 77,19%, dintre cei 320 de elevi prezenţi la Bacalaureat fiind declaraţi admişi 247, în timp ce la secţia maghiară a fost de 60,25%, 473 dintre cei 785 de elevi prezenţi la examene reuşind să obţină note de trecere.
Topul unităţilor de învăţământ cu cea mai mare promovabilitate la Bacalaureat este condus de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului (98,67%), de Colegiul Naţional „Szekely Miko” (96,67%), Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” (96,25%) şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, (90,43%), toate trei din Sfântu Gheorghe.
La polul opus s-au situat liceele tehnologice „Gabor Aron” şi „Apor Peter” din Târgu Secuiesc, cu o promovabilitate de 8,16, respectiv 14,29%, precum şi Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe, cu 17,65%.