EDUCATIE 5 decembrie 2012

Cartea 'Sfântu Gheorghe pentru copii', lansată în limba română de Moş Nicolae

de Agerpres | 582 vizualizări

Câteva zeci de copii au participat miercuri seară la lansarea volumului în limba română 'Sfântu Gheorghe pentru copii', editat de Primăria municipiului.

Cartea ilustrată cu desene prezintă pe înţelesul copiilor cele mai importante instituţii, obiective turistice şi culturale, istoria şi împrejurimile oraşului, face o scurtă prezentare a comunităţilor etnice şi religioase care trăiesc în Sfântu Gheorghe, vorbeşte despre personalităţile oraşului şi despre cele mai importante sărbători locale. Încă din primele pagini copiilor li se prezintă stema şi harta oraşului, li se spune că oraşul are o populaţie de peste 62.000 de locuitori, iar anul trecut a sărbătorit 550 de ani de la prima atestare documentară ca aşezare urbană.

Primarul Antal Arpad a declarat cu acest prilej că lucrarea reprezintă cadoul pe care autorităţile locale îl fac copiilor români din Sfântu Gheorghe de Moş Nicolae. Acesta a amintit că volumul a fost lansat în urmă cu exact un an în limba maghiară şi a mai spus că, în opinia sa, cea mai bună investiţie pe care o primărie o poate face este în educaţie şi în cultură.

'Am găsit multe noutăţi în acestă carte chiar şi eu, primarul, care am crezut că ştiu totul despre acest oraş (...) Am convingerea că, dacă îi veţi însoţi pe Sângeorz, pe calul Fulgerică şi pe balaurul Nemir în călătoria prin această carte, veţi afla multe lucruri interesante. Noi ne dorim să iubiţi acest oraş şi încercăm să muncim în aşa fel încât să fiţi mândri de acest oraş, dar şi pentru ca copii voştri să aibă un oraş mai verde, mai plăcut şi mai frumos (...) E bine să ştiţi că Sfântu Gheorghe a sărbătorit anul trecut 550 de ani ca oraş, deci e mai vechi decât Capitala ţării noastre, Bucureşti, şi trebuie să fiţi mândri de acest lucru şi să cunoaşteţi istoria şi cultura acestei localităţi. Rugămintea mea este să aveţi prieteni maghiari, prieteni romi, să cunoaşteţi cultura celor cu care trăiţi în acest oraş pentru că eu cred că putem învăţa lucruri multe unii de la alţii şi asta este o şansă (...) Vă rog să vă simţiţi bine în acest oraş, să iubiţi acest oraş şi sper că prin această mică carte contribuim şi noi la acest lucru', le-a spus Antal Arpad copiilor.

Volumul 'Sfântu Gheorghe pentru copii' a fost tipărit în 3.000 de exemplare în limba română şi tot atâtea în limba maghiară. Proiectul editorial a fost iniţiat de Asociaţia 'KulturAktiv' şi a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.