Călătorie prin Europa
Începând cu anul 2001, în data de 26 septembrie este sărbătorită Ziua Europeană a Limbilor, un eveniment inițiat de Consiliul Europei ce își propune să promoveze diversitatea lingvistică și învățarea limbilor străine pe toată durata vieții.
Convinși fiind că bogatul patrimoniu cultural al Europei reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale, în perioada 19-26 septembrie 2022, în cadrul școlii noastre, sub mottoul „Călătorie în Europa”, s-au desfășurat mai multe activități.
Mai întâi, în timpul orelor de limba și literatura română, precum și în cele de limbi străine, au avut loc activități de familiarizare a elevilor cu aspecte privitoare la principalele limbi europene, țările în care acestea sunt vorbite, precum și cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa. S-a încercat exersarea comunicării unor expresii uzuale în limbi cât mai diferite, realizarea unor steaguri ale țărilor în care acestea sunt vorbite, precum și indicarea pe hartă a poziției acestora.
În aceeași perioadă, la nivelul fiecărei clase, s-au realizat proiecte prin care s-a urmărit surprinderea, prezentarea unor aspecte ce definesc diferite țări europene, urmărindu-se mai multe elemente, cum ar fi: confecționarea steagului țării alese, prezentarea unor saluturi, a unei poezii sau a unui cântec în limba țării respective, portul, precum și enumerarea unor curiozități sau elemente specifice acelei regiuni.
În data de 26 septembrie 2022, în curtea școlii, a avut loc un amplu eveniment la care au participat toți elevii și cadrele didactice. Desfășurată sub forma unui concurs, activitatea a urmărit prezentarea produselor fiecărei clase și a dus la informarea și sensibilizarea elevilor cu privire la bogăția culturală și lingvistică a continentului în care trăim. A fost un adevărat spectacol în care s-a apreciat și admirat munca tuturor, la finalul căruia câștigătorii au fost răsplătiți cu torturi realizate în tematica activității.
Prof. Cătălina Voicu,
consilier educativ, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”