EDUCATIE 8 septembrie 2021

Cabinete medicale şcolare doar în mediul urban, iar jumătate nu au medici

de Agerpres | 740 vizualizări

Numărul cabinetelor medicale şcolare şi stomatologice care funcţionează în unităţile de învăţământ din judeţul Covasna este insuficient, iar o parte dintre acestea nu au fie medici, fie asistente, relevă un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna.

Potrivit acestuia, în judeţul Covasna există zece cabinete şcolare, toate în mediul urban, dintre care cinci nu au medici, iar două nu au asistente, în timp ce din cele şase cabinete stomatologice, aflate de asemenea în mediul urban, cinci sunt în municipiul Sfântu Gheorghe şi unul în oraşul Întorsura Buzăului.

Concret, cabinetul medical de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, căruia îi sunt arondate Şcoala Gimnazială „Ady Endre” şi Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, nu are medic, acesta pensionându-se în luna martie a acestui an.

Nici cabinetul şcolar de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, căruia îi sunt arondate Liceul Tehnologic „Berde Aron”, Liceul de Artă „Plugor Sandor” şi două grădiniţe, nu are medic, postul scos la concurs în luna februarie nefiind ocupat.

Medici nu sunt nici la cabinetul şcolar al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din oraşul Întorsura Buzăului, care deserveşte şi elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din localitate, nici la cabinetul medical al Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului şi nici la cel de la Liceul Tehnologic „Baroti Szabo David” din oraşul Baraolt, la care sunt arondate Şcoala Gimnazială „Gaal Mozes” şi o grădiniţă, aici serviciile fiind acoperite de asistenţi medicali.

În schimb, la cabinetul medical de la Şcoala Gimnazială „Varadi Jołzsef” şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe sunt medici, dar nu şi asistenţi medicali, posturile fiind scoase la concurs.

Potrivit raportului postat pe pagina de internet a Prefecturii Covasna, la cabinetul medical de la Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din municipiul Târgu Secuiesc sunt doi medici cu câte o jumătate de normă şi 4 asistente medicale care trebuie să asigure asistenţă elevilor înscrişi în 9 unităţi de învăţământ.

„Nu avem cabinete suficiente. Vorbim doar de câteva cabinete medicale şi acestea se află doar în oraşele din judeţ, dar nici acolo nu avem în fiecare cabinet asigurat un medic”, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Kiss Imre.

Acesta a menţionat că, din punctul de vedere al infrastructurii, toate unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar, putând să îşi desfăşoare activităţile atât offline, cât şi online, în funcţie de situaţia epidemiologică.

Potrivit acestuia, 20 de unităţi de învăţământ, majoritatea din mediul rural, vor funcţiona în acest an fără autorizaţie sanitară.

„Cele 20 de unităţi înseamnă 3,3% care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare (...) Vreau să spun că sunt doar două unităţi în care din cauza lipsei grupurilor sanitare interne conforme nu poate fi acordată autorizaţia sanitară de funcţionare. Vorbim de Şcoala Gimnazială din Floroaia Mică şi Şcoala Gimnazială din Vâlcele. Deci aceste două unităţi de învăţământ deocamdată nu au toaletă amenajată, grup sanitar, dar sunt soluţii identificate (...) În aceste două unităţi de învăţământ vor fi achiziţionate două containere sanitare (...) Celelalte clădiri ori sunt nou construite ori reabilitate, dar condiţiile sunt ok, deci absolut performante, au toalete, au apă, au tot, dar administrativ lipseşte hârtia, autorizaţia sanitară de funcţionare. Cam la jumătate din cazurile existente vorbim de apa nepotabilă din localitate. Deci, există grup sanitar, toaletă, absolut tot este amenajat în condiţii corespunzătoare, însă din cauza unor infiltraţii ori în puţul existent sau chiar în reţeaua de apă a localităţii nu s-a acordat sau a fost reţinută autorizaţia sanitară de funcţionare până când situaţia va fi remediată (...) Acolo unde apa nu este potabilă durează mai mult până la rezolvarea situaţiei, pentru că apa este nepotabilă nu numai la şcoală, dar şi la primărie, la dispensarul medical şi la locuinţele localnicilor”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului Şcolar.

În situaţia enunţată se află câteva unităţi şcolare din localităţile Micfalău, Micloşoara, Racoşul de Sus, Băţanii Mari, Băţanii Mici, Zăbala, Herculean şi Vârghiş.

Kiss Imre a mai menţionat că în acest an şcolar, 66 de clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ nu au autorizaţie de incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.

„Din cele 400 de clădiri existente, 66 nu deţin autorizaţie ISU. Aceste 66 de clădiri se află în 42 de unităţi de învăţământ. Din păcare, faţă de anii anteriori nu constatăm o ameliorare a situaţiei, pentru că obţinerea autorizaţiei este un proces deosebit de complex, necesită fonduri financiare substanţiale şi durează destul de mult”, a adăugat Kiss Imre.

Acesta a mai spus că majoritatea microbuzelor şcolare din judeţ sunt vechi şi uzate şi ar trebui înlocuite, din cele 70 existente, 41 fiind primite între anii 2006-2010, 26 între anii 2011-2016 şi trei între anii 2019-2020, iar nouă nu mai pot fi folosite.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.