EDUCATIE 7 octombrie 2022

Burse private în două școli din Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 1405 vizualizări

Începând cu acest an școlar, Colegiul Național „Székely Mikó” și Liceul de Arte „Plugor Sándor” vor beneficia de bursele private „Bodó Mária” și „Bodó Jenő”, numite astfel în memoria a doi foști profesori ai acestor școli. Inițiativa aparține lui Bodó Barna, fiul lor. Cuantumul celor două burse este de 750 de lei. Banii, câte 500 și 250 de lei, vor ajunge lunar la doi elevi cu rezultate deosebite la învățătură.

În cadrul unei conferințe de presă de joi, 6 octombrie a.c., la care au luat parte și directorii instituțiilor mai sus menționate, curatorul fondului bursei, Váry O. Péter, a dat detalii despre ideea înființării acestei burse private.

„Bodó Barna este născut în Sfântu Gheorghe, dar acum trăiește în Timișoara. După ce a absolvit facultatea, acolo s-a stabilit. Este un politolog, doctor în filozofie, un om foarte bun și foarte cult. Tatăl lui Bodó Barna a fost prizonier în Uniunea Sovietică după al doilea Război Mondial. Din cauza asta, Bodó Barna primește un sprijin după tatăl lui și a decis că această sumă de aproape 750 de lei pe lună să nu o folosească în scop personal, ci să acorde două burse în memoria tatălui său și a mamei sale. Tatăl lui, Bodó Jenő, în anii '40 a fost director adjunct în această școală (n.red. Colegiul Național „Székely Mikó”), profesor de limbă română și franceză. În această școală fondează bursa «Bodó Jenő», pe care o poate primi un elev din clasele IX-XII care cultivă limba română, în valoare de 500 de lei. La această bursă au participat 13 elevi, câștigător fiind Cristian Răduță, din clasa a XII-a. Iar în memoria mamei sale, fost profesor de limba maghiară la școala „Plugor Sándor”, s-a stabilit bursa «Bodó Mária», de 250 de lei pentru un elev din clasele V-VIII. Acolo a câștigat domnișoara Illyés Debora Evelin din clasa a VII-a. Au fost foarte mulți candidați la bursă”, a spus Váry O. Péter, care a fost rugat de Bodó Barna să-l reprezinte, el trăind la Timișoara.

Cristian Răduță, câștigătorul bursei „Bodó Jenő”, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Székely Mikó”, s-a remarcat prin rezultate deosebite la olimpiadele de limba și literatura română, dar nu numai.

„Domnul Váry Péter a venit cu ideea, împreună cu domnul Bodó Barna, finanțatorul bursei, să alegem un elev care are cele mai bune rezultate la limba și literatura română. Au participat la acest program 13 elevi, dintre care am ales unul singur, anume pe elevul din clasa a XII-a, Răduță Cristian, care are medalia de aur a concursului organizat de Academia Română, concursul „Iorgu Iordan”, o competiție online desfășurată în 2021. În afară de aceasta, Cristian are mențiune la Olimpiada de Limba și literatura română, faza națională din 2022. În anul școlar 2019-2020, a obținut premiul I la olimpiada pe județ, și iată acum este câștigătorul bursei, pentru care mulțumesc și profesoarei Szép Helga, pentru că acest elev provenind dintr-un liceu maghiar a primit cea mai mare distincție, prin această medalie de aur la acest concurs organizat de Academia Română”, a declarat directorul colegiului, Sztakics Éva, în cadrul conferinței.

Talentata Illyés Debora Evelin, câștigătoarea bursei „Bodó Mária”, elevă în clasa a VII-a la Liceul de Arte „Plugor Sándor”, cântă la pian, recită poezii și iubește cântecele populare ungurești.

„Bursa «Bodó Mária» este pentru elevii claselor gimnaziale, și asta prin pregătirea unui proiect, unui eseu, și cu rezultate bune la concursuri, festivaluri sau competiții școlare în domeniul cultivării limbii maghiare. La Liceul de Arte „Plugor Sándor”, eleva Illyés Debora Evelin din clasa a VII-a B a obținut această bursă, și pe această cale vrem să-i mulțumim și domnului Váry Péter, dar mai ales și lui Bodó Barna, cu care am avut ocazia să ne întâlnim și, într-adevăr, am putut vedea dedicația acestui gest frumos, care prea rar se întâmplă în ziua de azi. Înseamnă o bursă pentru un an întreg pentru acești copii, care probabil că dintr-o bursă de școală n-ar fi primit atât. Despre Illyés Debora vă pot spune că este elevă la pian, tatăl ei fiind preot evanghelic la București, în fiecare weekend pleacă în București, iar în timpul săptămânii se reîntorc, pentru că ei au vrut să participe în învățământ artistic cu predare în limba maghiară, și asta nu se găsește în Capitală. Debora scrie frumos, recită versuri frumos, participă la multe concursuri de recitare de poezii, de cântece populare ungurești, cântă frumos și la pian, pe lângă toate acestea este și cantor la Biserica Evanghelică din București. Deci, este o bursă foarte bine meritată și a lucrat mult pentru ea”, a explicat Sebestyén Lázár Enikő, director al Liceului de Arte „Plugor Sándor”.

Bodó Barna are în prezent 74 de ani și este prozator, ziarist, politician, politolog și conferențiar universitar. Gestul său, care vine în ajutorul elevilor cu rezultate deosebite la disciplinele predate în școală de către părinții săi chiar în orașul său natal, este inovativ și de admirat.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.