Aventura Erasmus+ continuă!
Echipa de la Sadoveanu, în prima mobilitate fizică din cadrul proiectului E+KA220 „SAFE” în Skopje, Macedonia de Nord
În perioada 5-11 noiembrie 2023, echipa de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului a participat la prima mobilitate fizică din cadrul parteneriatului de cooperare din domeniul educației școlare Erasmus+ KA220 „Sustainable Alternative Future Essentials” (cu acronimul S.A.F.E.) în Skopje, Macedonia de Nord.
Fiind vorba de o întâlnire transnațională de management și coordonare, școala românească a fost reprezentată cu mândrie de directorul instituției noastre, prof. Adela-Anca Stroie și prof. coordonator Daniela Hosu, participând cu interes la activitățile organizate de asociația non-guvernamentală „Robotics & Innovation Academy” din Skopje alături de școlile partenere din Finlanda, Malta, Italia și Grecia.
Printre activitățile organizate de țara gazdă amintim: workshop de programare pentru crearea unor proiecte și animații educative pe platforma Scratch, workshop de robotică și construcții Lego, atelier de gătit mâncăruri tradiționale, sănătoase și delicioase susținut de un nutriționist specializat, vizite culturale în Skopje, canionul Matka și lacul Ohrid.
La workshop-urile de management și coordonare, fiecare partener și-a prezentat instituția și serviciile educaționale oferite, punând accent pe activitățile curriculare și extra-curriculare care coincid cu tematica proiectului, dezvoltând astfel discuții constructive și oferind sugestii inovative legate de popularizarea și adoptarea unui stil de viață sănătos, prietenos cu mediul. De asemenea, s-au repartizat sarcinile și responsabilitățile în cadrul parteneriatului și s-au stabilit datele următoarelor mobilități.
Gazdele noastre ne-au oferit, de asemenea, o veritabilă experiență culinară și ne-au încântat simțurile cu bucate tradiționale macedonene învăluite în ritmurile melodioase ale unor cântece din popor, povești și fapte istorice reale contribuind, astfel, la înțelegerea diferențelor culturale și îmbrățișarea unei viziuni europene unitare axate pe ideea de pace, toleranță, sănătate și grijă față de mediu.
Concluzia este evidentă: Suntem mândri că facem parte din familia Erasmus+! Aventura macedoneană ne-a deschis orizontul cunoașterii și ne-a arătat beneficiile unei comunități unite. Acceptarea diversității, îmbrățișarea multiculturalității precum și închegarea unor prietenii durabile conturează importanța și succesul acestui proiect școlar internațional. Împreună descoperim lumea, învățăm și clădim o viață mai bună, mai sănătoasă. Pas cu pas și pășim împreună!
Prof. coordonator,
Daniela Hosu