Ardelenii sunt din nou primii la dezbateri academice
Delegaţia din Transilvania a avut un incredibil sentiment de deja-vu la aceste Campionate Naţionale de Dezbateri Academice în format World Schools, organizate la Ploieşti. În mod absolut paradoxal, în finala naţională s-a ajuns să se reediteze finala de la Regionala TransDebate de la Sfântu Gheorghe de acum 10 zile. Într-o formă de zile mari şi cu un extraordinar simţ al măsurii, al consecvenţei şi al coerenţei, echipa Ioan Naşcu, Alexandra Zlătior şi Alexandra Petean a adus titlul din nou în Ardeal, după o pauză de doar un an - Banatul a câştigat anul trecut titlul la Naţionala de la Sfântu Gheorghe. Deşi îi învinseseră pe actualii campioni la regională, exploziva echipă Ioana Stupariu, Călin Mureşanu, Dani Cruceriu a trebuit să se recunoască învinsă în ultimul act, fără ca asta să ne facă să uităm traseul lor impresionant de până atunci, meciurile dominate categoric, dar mai ales victoria superbă, deşi la limită, din semifinalele cu Muntenia, în cel considerat a fi cel mai puternic meci al turneului. Adăugând medaliile de argint şi bronz la vorbitori, prin aceiaşi Ioan Naşcu şi Alexandra Zlătior, Transilvania şi-a împlinit cu vârf şi îndesat obiectivele la acest turneu naţional. De amintit că titlul de cel mai bun vorbitor a fost câştigat de Dragoş Ghiţă, un debater excelent, reprezentant al gazdelor din Ploieşti, participant la Campionatul Mondial din acest an în format World Schools. Şi dacă am amintit de participări internaţionale, este momentul să vă împărtăşesc cel mai important „secret al succesului” al celor două echipe din Transilvania: participarea constantă a componenţilor lor la turneele de top din Europa, uneori cu rezultate notabile, alteori nu, dar beneficiind de experienţe fenomenale, cu care este din ce în ce mai greu să concureze opozanţii lor.
Sentimentul de deja-vu a avut şi alte aspecte pentru delegaţia Transilvaniei. Experienţa superioară şi tactul actualilor campioni ai României i-au ajutat pe aceştia să treacă în eliminatorii, la fel ca şi la regională, de echipa integralistă din Sfântu Gheorghe, Antonia Mari, Vlad Vidican, Ioana Cocoveică, extrem de talentaţi şi de convingători, dar vizibil incomodaţi de schimbarea noului format de dezbateri, care nu mai permite timp de gândire, nu mai impune unitate în conţinut şi acordă un plus mare stilului şi strategiei. La fel de incomodaţi de schimbare şi cu un plus de ghinion la tragerile la sorţi din prima fază a competiţiei, celelalte două reprezentate ale Transilvaniei - Adrian Mălăieş, Daiana Popa, Adrian Pascovici şi Denisa Neamţiu, Mihai Pop, Laura Ardeleanu, ultima componentă „beneficiind” şi de o răceală extrem de puternică, au reuşit două, respectiv o victorie, motiv pentru care nu au trecut în faza eliminatorie.
Mândru că am putut conduce o delegaţie a Transilvaniei care a făcut istorie - niciodată o regiune nu a reuşit să facă din finala unei Campionatului Naţional de Debate o „afacere internă” - îi felicit pe toţi reprezentanţii ardeleni prezenţi la Ploieşti, dar şi pe îndrumătorii lor, în mod deosebit pe Emil Mesaroş, Dan Cristea, Grigore Pop şi Radu Cotarcea, fără care toate aceste performanţe nu ar fi putut fi decât vise.
În încheiere, nu pot să nu remarc şi să felicit în mod deosebit organizarea exemplară a competiţiei de către colegii din Ploieşti, echipa condusă de Sabin Ciornea meritând din plin o reverenţă adâncă.
Mădălin Guruianu, ARDOR Transilvania