EDUCATIE 9 noiembrie 2023

Aproape 100 de elevi din Târgu Secuiesc, implicați într-un curs de imprimare 3D

de Daniela Luca | 1127 vizualizări

Un curs de imprimare 3D se derulează până la finalul acestei luni la sediul Asociației Praetoria din Târgu Secuiesc. Aproape 100 de elevi de gimnaziu din municipiu, dar și din satele învecinate, au trăit deja experiența pe care o oferă realitatea virtuală, iar organizatorii proiectului spun că participații sunt fascinați de tot ce înseamnă proiectare și imprimare 3D.

Scopul principal al proiectului, care se va derula până la finalul lunii noiembrie, este de a oferi participanților cunoștințe teoretice și practice despre tehnologiile 3D și realitatea virtuală, dar și de a le dezvolta creativitatea, spun reprezentanții Asociației Praetoria.

Cursul intitulat „Design-imprimare 3D și creație în realitate virtuală pentru tineri și adulți” are loc în sălile asociației, care sunt dotate cu imprimante 3D și calculatoare.

Programul se bazează pe planul educațional elaborat de Fundația Amőba din Sfântu Gheorghe.

„Programul l-am dezvoltat anul trecut și este în desfășurare. A fost de mare succes. Am organizat o grupă la Sfântu Gheorghe și una la Târgu Secuiesc. În continuarea acestui program se desfășoară cursurile de la Târgu Secuiesc de către partenerul nostru, Asociația Praetoria. Elevii sunt foarte interesați de acest subiect”, ne-a spus reprezentanta Fundației Amőba, Bereczki Kinga.

Participanții creează, așadar, obiecte mici, care pot fi vizualizate și în spațiul virtual. Clasele din școlile rurale sunt și ele introduse în proiect, spun organizatorii cursului.

„Aproape 100 de elevi, dar și câțiva adulți, au luat parte până acum la proiect. Avem cursuri regulate și avem și cursuri speciale pentru școli, pentru clasele din sate. Copiii lucrează în fața calculatorului și fac modele 3D. Pot fi jucării sau obiecte artizanale. Compoziția se face pe calculator, iar după aceea se printează. Avem și ochelari 3D cu ajutorul cărora ei pot să vadă acel spațiu virtual și să vizualizeze ce au construit. În prezent, aceste tehnologii sunt utilizate de arhitecți și designeri, dar pe viitor, când acești copii își vor alege profesia, probabil că imprimarea 3D va fi folosită în multe alte domenii. Scopul nostru primar este ca ei să trăiască experiența asta și să înțeleagă cum funcționează imprimarea 3D”, ne-a explicat reprezentantul Asociației Praetoria din Târgu Secuiesc, Taierling Péter-Ferenc.

Partenerii proiectului susținut de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) sunt: Liceul Pedagogic Bod Péter, Școala Generală Molnár Józsiás, Centrul de Învățământ Tehnic Gábor Áron, Liceul Teoretic Nagy Mózes, Liceul Tehnologic Apor Péter, Școala Generală Petőfi Sándor, Școala Generală Turóczi Mózes și administrația publică locală Târgu Secuiesc.

Firmele NEXXON SRL și HELL COM SRL din Târgu Secuiesc au oferit sprijin în calitate de sponsori, astfel încât antrenamentele sunt gratuite pentru participanți, mai spun organizatorii.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.