Activități de cercetași, în premieră la „Brâncuși”
Mai mulți elevi ai Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe au participat, în perioada 15-22 mai a.c., la un proiect inedit numit „Cercetaș pentru o zi, înfruntând provocările naturii prin sport și aventură”. Activitatea principală s-a desfășurat în Cheile Vârghișului, alături de pompieri, jandarmi și militari covăsneni, și a avut ca scop dezvoltarea abilităților de supraviețuire, a spiritului de echipă și a aptitudinilor sportive.
Excursia efectivă în zona Cheilor Vârghișului a avut loc marți, 16 mai a.c., dar au avut loc mai multe întâlniri în care au fost discutate detalii organizatorice și de instruire.
Colaborarea cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, Centrul Militar Județean (CMJ) Covasna, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Covasna și Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” a fost una de succes. Cei 34 de elevi participanți au avut ocazia să învețe de la reprezentanții acestor instituții să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator, unei hemoragii și a diferitelor traumatisme, să se orienteze în teren cu ajutorul busolei și hărții topografice sau cum să utilizeze resursele din jur pentru a-și crea un adăpost sigur în cazul unei situații de urgență. Pregătirea tinerilor a fost completată cu indicarea tehnicilor de deplasare pe traseele montane și necesitatea echipării corespunzătoare.
„Pe lângă aspectele de cercetășie, proiectul a promovat și implicarea în activități sportive și de aventură. Participanții au avut oportunitatea de a se angaja în diverse activități, precum cățărarea pe stânci, tiroliană și escaladă. Acestea au contribuit la dezvoltarea abilităților fizice, a încrederii în sine și a capacității de a depăși limitele personale”, se arată într-un comunicat transmis redacției noastre.
Activitățile au fost premiate cu diplome, rucsacuri, eșarfe de cercetaș, sticle de apă, agende personalizate și cărți.
„Scopul nostru a fost de a le oferi tinerilor participanți ocazia de a învăța despre natură și aventură prin intermediul cercetășiei. Toți participanții au beneficiat de pachete de hrană și echipament de «cercetaș», asigurându-se astfel că aceștia sunt pregătiți corespunzător pentru provocările întâlnite în timpul activității. Echipamentul a fost furnizat de organizatori și a inclus elemente esențiale pentru supraviețuire în natură, precum hrană, apă, rucsac și alte articole necesare. Finanțarea a fost realizată de Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe, în urma unui proiect cultural depus de unitatea de învățământ prin intermediul Asociației Școala Constantin Brâncuși, și doresc să le mulțumesc și pe această cale. Totodată, mulțumesc partenerilor, celor de la ISU, CMJ, IJJ și Batalionul Cireșoaia pentru implicare, precum și tuturor colegilor mei, care m-au ajutat foarte mult”, a transmis redacției noastre directoarea liceului, Liliana Constantinescu.
Feedback-ul participanților a fost unul pozitiv. Elevii și-au arătat interesul de a mai participa la astfel de proiecte.
Consiliul local al municipiului Sfântu Gheorghe a contribuit la realizarea proiectului cu suma de 7.000 de lei, iar Asociația Școala Constantin Brâncuși cu 700 de lei.
Sursa foto: Liliana Constantinescu