EDUCATIE 13 iulie 2014

Absolvenții de liceu nu vor primi diplomele de Bacalaureat

de Covasna Media | 1142 vizualizări

Situaţie fără precedent în învăţământul românesc. Absolvenţii de liceu care au luat Bacalaureatul nu ştiu când vor primi diplomele pentru că tipărirea documentelor a fost suspendată în urma unei anchete a DNA. Mulţi dintre ei au nevoie de diplome pentru a se înscrie la universităţi din străinătate.

DNA verifică Ministerul Educaţiei Naţionale de câteva luni bune, dar efectele se văd doar acum. Procurorii vor să ştie cum a fost posibil ca din 1991 până în 2013, o singură firmă privată să tipărească an de an diplomele de Bacalaureat.

Este vorba de un contract anual de aproximativ jumătate de milion de euro pentru care nu s-a făcut niciodată vreo licitaţie, ci doar încredințări directe.

Ca atare, în acest caz, s-a început urmărirea penală pentru corupţie şi evaziune fiscală. Urmarea: Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit că diplomele nu vor mai fi tipărite, iar elevii de liceu vor primi doar adeverinţe care atestă că au trecut examenul.

Ancheta dă peste cap planurile celor care vor să devină studenți peste graniţe. Ei au nevoie de diplomele tipărite pentru a-şi putea înscrie dosarele, acte care nu pot fi obţinute. Cei de la Ministerul Educaţiei spun că ar putea tipări diplomele la Imprimeria Naţională, dar pentru acest lucru e nevoie de o serie de hotărâri de Guvern.

Absolvenţii care au promovat Bacalaureatul pot folosi şi în străinătate adeverinţele care atestă acest fapt

Toţi absolvenţii de clasa a XII-a care au promovat Bacalaureatul pot să îşi ridice adeverinţele care atestă acest fapt începând de luni, 14 iulie, ora 8.00, de la sediul unităţilor de învăţământ. Decizia a fost reiterată duminică, de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în cadrul videoconferinţei desfăşurate la sediul MEN. La videoconferinţă au participat reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România şi reprezentanţii Consiliului Elevilor.

Precizăm că adeverinţele pot fi utilizate atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru înscrierea în instituţiile de învăţământ superior, fără riscul de a fi respinse. Toate universităţile din România au luat act de această situaţie, iar Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverinţă emis de inspectoratele şcolare româneşti către baza de date a reţelei internaţionale ERIC - NARIC. Prin intermediul acestei reţele, creată de Uniunea Europeană, Consiliul Europei şi UNESCO, se comunică toate informaţiile în materie de recunoaştere şi echivalare a documentelor oficiale emise de instituţiile statelor şi de alte instituţii de învăţământ", se arată într-un comunicat al MEN.

Adeverinţele au o valabilitate de 12 luni.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.