EDUCATIE 19 iulie 2019

Absolvenții, așteptați să se înscrie la UBB Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 3668 vizualizări

Admiterea continuă până sâmbătă, 20 iulie 

Săptămâna aceasta au început înscrierile pentru anul universitar 2019-2020, iar Extensia Sfântu Gheorghe a Universității „Babeș-Bolyai” își așteaptă bobocii pentru studii universitare atât la nivel de licență, cât și la master. Cei care nu au reușit încă să își depună dosarul pot face acest lucru până sâmbătă, 20 iulie sau în a doua sesiune de înscrieri. 

Absolvenții claselor a XII-a sunt așteptați să se înscrie la una dintre cele trei facultăți din cadrul Extensiei: Facultatea de Știinte Politice, Aministrative și ale Comunicării (FSPAC), Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (FSIM).

Un număr de 150 de locuri la FSPAC 

Facultatea de Știinte Politice, Aministrative și ale Comunicării (FSPAC) sunt scoase la concurs 100 de locuri pentru linia română, dintre acestea 13 bugetate, iar 87 cu taxă. Dintre cele 50 de locuri scoase la concurs pentru linia maghiară, 20 sunt la buget și restul cu taxă.  

Actele necesare pentru înscriere sunt: formular de înscriere, (se completează la înscriere), certificat de naştere, carte de identitate, diploma de bacalaureat, foaie matricolă din clasele liceale, adeverinţă medicală de la medicul de familie, 3 fotografii tip buletin (3x4 cm) și acte care dovedesc plata taxei de admitere.

Pe lângă aceste acte, candidatul trebuie să prezinte o scrisoare de motivație, care constituie prima etapă a selecției. Aceasta trebuie să conțină motivele care l-au determinat  pe candidat să opteze pentru această specializare. Scrisoare de motivaţie se notează cu admis/respins.

Candidaţii care au trecut de etapa I (eliminatorie) vor fi repartizaţi pe locuri bugetate, pe locuri în regim cu taxă sau vor apărea pe lista de aşteptare sau pe cea de respinşi, în funcţie de media examenului de bacalaureat şi de opțiunile exprimate în fişa de înscriere.

Taxa de admitere este de 60 de lei în cazul în care concurentul se înscrie doar la această specializare și 200 de lei dacă concurentul se înscrie la mai multe specialități. Taxa de școlarizare pentru cei admiși la locuri cu taxă este de 2.700 lei pe an și se poate achita în patru tranșe egale. 

Astfel, vineri, candidații sunt așteptați între orele 9:00 și 15:00, iar sâmbătă, de la 9:00 la 13:00. 

Practica, un pilon important la FSEGA

În cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) sunt disponibile 50 de locuri la specializarea Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, cu predare în română. Dintre acestea 13 sunt la buget și 37 cu taxă. 

Același număr de locuri este scos la concurs și pentru linia maghiară. De asemenea, vorbitorii de maghiară pot opta pentru specializarea Economia Firmei, în cadrul căreia sunt încă 100 de locuri disponibile, 50 pentru învățământ cu frecvență și 50 pentru cel la distanță. Doritorii se pot înscrie până sâmbătă inclusiv și în cadrul acestei facultăți. Înscrierile sunt deschide vineri de la 9:00 la 16:00, iar sâmbătă de la 9:00 la 12:00.

Directorul departamentului, lectorul universitar dr. Mónika Fosztó a precizat că studenția la FSEGA vine cu câteva avantaje importante, printre care și faptul că există numeroase oportunități pentru practica din anul II.

„La ECTS de exemplu avem un acord cu Consiliul Județean că acei studenți care fac tema de licență în domeniul turismului și mai ales în dezvoltarea turismului în județul Covasna, au posibilitatea să câștige o bursă de merit în valoare de 1.500 de lei. Consiliul Județean oferă trei astfel de burse, asta înseamnă 4.500 de lei. În plus, avem o grămadă de colaborări pentru acordurile de practică pentru studenții de anul II, cu firme, cu spații de cazare, cu Biroul de Informații Turistice. Studenții au unde să se ducă și să facă practică de specialitate, pentru că degeaba înveți teorie dacă nu ai practică. Pe aceasta ar trebui să se pună accentul”, ne-a spus dr. Mónika Fosztó. 

Pe lângă actele necesare pentru admitere, candidatul care vrea să studieze la FSEGA trebuie să prezinte un eseu motivaţional depus la momentul înscrierii, care de asemenea va primi calificativul admis/respins.

Taxa de admitere este de 200 de lei, iar taxa de școlarizare este 2.900 lei și poate fi plătită în patru rate.

Aproape 30 de locuri bugetate la masterat 

Candidatul care dorește să se înscrie la masterat – „Managementul Dezvoltării Afacerilor”, cu predare în limba română, va trebui să susțină luni, 22 iulie, un examen scris la disciplina management. Nota de la examen cumulată cu media examenului de licență constituie nota cu care candidatul intră în concurs. Durata studiilor este de 2 ani, cu frecvență. Taxa de înscriere este de 200 de lei, iar taxa de școlarizare este de 3.500 de lei. Sunt disponibile 29 de locuri bugetate și 21 cu taxă. Înscrierile sunt deschise până vineri, 19 iulie, între ora 9:00 și 16:00. 

La specializarea cu predare în limba maghiară  „Știința Mediului” din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului (FSIM), candidații se pot înscrie atât vineri, cât și sâmbătă. Sunt disponibile 12 locuri bugetate și 28 de locuri cu taxă. Taxa de înscriere este de 140 de lei, iar cea de școlarizare este de 2.500 de lei. Orarul de înscriere este același ca și în cazul Facultății de Știinte Politice, Aministrative și ale Comunicării. 

Luni, 22 iulie, vor fi afișate rezultatele admiterii. Studenții admiși trebuie să confirme locul între 23 și 25 iulie, iar pe 31 iulie se vor comunica rezultatele finale. 

 „Recomand studenților ca mai întâi să termine școala și apoi să plece dacă vor. Afară sau în alte orașe costă mult studiile. Chiar și dacă pleacă în Brașov, consumă timp, bani. E mai bine să facă aici facultatea, iar dacă vor masterat să plece în Cluj, în Brașov, București, iar după aceea nu au decât să lucreze. E o prostie să te pleci în străinătate înainte să îți termini studiile. Aici costă mai puțin, e aproape de casă. Acesta nu este singurul argument, dar lumea e pusă în mișcare de bani și atunci ar fi bine să se gândească și la asta”, ne-a spus directorul extensiei, Loránd Cziprián-Kovács. 

Anul trecut, la Extensia UUB Sfântu Gheorghe s-au înscris un număr de 105 studenți. Cei mai mulți dintre aceștia, adică 54, au optat pentru Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA). De asemenea, un număr de 24 de licențiați s-au înscris anul trecut la masterul „Managementul Dezvoltării Afacerilor”, iar profesorii spun că de la an la an tot mai mulți licențiați sunt interesați de această oportunitate. 

Absolvenții vor mai avea o șansă de înscriere pentru că în luna septembrie, între data de 11 și 13, va avea loc a doua sesiune de înscrieri unde vor fi scoase la concurs locurile rămase neocupate în iulie. 

Detaliile despre admitere pot fi obținute pe site-ul Extensiei http://sfantugheorghe.extensii.ubbcluj.ro/.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.