A patra întâlnire de proiect multilateral Comenius „Spaţiul virtual – ultima frontieră”
Între 5 şi 9 noiembrie a avut loc la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a patra întâlnire a participanţilor din cadrul proiectului multilateral Comenius „Cyber space – the final frontier – Spaţiul virtual – ultima frontieră”.
Participanţii – elevi şi profesori – au venit din Polonia, ţara coordonatoare a proiectului, Portugalia, Norvegia, Turcia şi Austria.
Programul întâlnirii a fost variat şi complex, oaspeţii noştri având posibilitatea să desfaşoare activităţi în cadrul proiectului şi să realizeze produsele planificate pentru această etapă. Activităţile derulate pe parcursul întâlnirii au fost bine structurate şi şi-au atins scopul propus.
Prima zi a debutat cu întâlnirea participanţilor, socializarea, dar şi amintiri despre întâlnirile anterioare.
A urmat apoi o prezentare a activităţilor şi produselor realizate în cadrul primelor trei întâlniri din Portugalia, Turcia şi Austria. Coordonatoarea proiectului, prof. Constanţa Balog, a realizat o prezentare a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, iar prof. Adriana Barabas a prezentat sistemul de învăţământ din România, participanţii fiind interesaţi să afle cât mai multe despre aceste subiecte. Ca la fiecare întâlnire, a fost prezentat apoi un film realizat de ţara care a fost gazdă anterior – Austria de data aceasta – despre activităţile desfăşurate în cadrul întâlnirii de proiect. Prima parte a zilei s-a încheiat cu vizitarea şcolii.
După amiaza primei zile a continuat cu o vizită la Prefectura Judeţului, unde am fost primiţi de prefectul Codrin Munteanu care ne-a făcut o prezentare a judeţului sub aspectul multiculturalităţii – ceea ce reprezintă o caracteristică pe plan local, benefică tuturor locuitorilor. Apoi participanţii au vizitat Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, cu expoziţia de arheologie, amenajată într-o viziune foarte modernă, cu proiecţii multimedia. După amiaza a continuat cu vizitarea celor mai reprezentate monumente ale oraşului.
Seara a avut loc o întâlnire de socializare „Să ne cunoaştem mai bine prin dans şi muzică” cu jocuri distractive şi muzică tradiţională din fiecare ţară.
În cea de-a doua zi a fost efectuată o vizită socio-culturală la Bran şi Braşov, oaspeţii fiind încântaţi de locurile vizitate.
Cea de-a treia zi a fost dedicată altor activităţi specifice temei proiectului. Tema acestei întâlniri a fost „Folosirea computerului pentru persoanele cu dizabilităţi”, iar participanţii aveau de realizat un produs referitor la această temă. Fiecare ţară a prezentat cele mai importante aspecte legate de acest subiect. Din partea Colegiului nostru, elevii Radu Furtună şi Veress Ferenc, coordonaţi de prof. Mariana Ştefănescu, au realizat un material deosebit de interesant şi bine apreciat
S-a discutat apoi cum să fie realizată broşura care să cuprindă o prezentare generală a proiectului. Această broşură va fi realizată de echipa din Norvegia, gazda următoarei întâlniri.
Toţi participanţii au avut impresii deosebit de pozitive despre întâlnirea de proiect din România, apreciind în mod deosebit echipa de proiect alcătuită din elevii claselor a XI-a A şi a XII-a A sub îndrumarea profesoarelor Constanţa Balog, Adriana Barabas şi Mariana Ştefănescu.
Participarea la acest proiect european este posibilă cu ajutorul Comisiei Europene prin „Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (LLP) Comenius”, cu fonduri gestionate de ANPCDEFP România.
Profesor coordonator de proiect,
Constanţa Balog