EDUCATIE 10 martie 2023

2 liceeni din Sfântu Gheorghe se numără printre cei 20 selecționați în următoarea etapă a proiectului #expriențaIdeoIdeis, din peste 200 de participanți din țară

de Covasna Media | 801 vizualizări

Esența experienței de învățare prin artă, care a marcat în ultimii 18 ani evoluția a mii de adolescenți din România, a ajuns la începutul acestui an în Sfântu Ghorghe și alte 7 orașe din țară, sub forma unor Capsule de Teatru și deșteptări. Timp de 6 zile, în cadrul proiectului #experiențaIdeoIdeis, peste 200 de adolescenți au avut ocazia să se conecteze la ei și la ceilalți, prin intermediul jocurilor și exercițiilor propuse de trainerii invitați în orașele lor – artiști și pedagogi din lumea teatrului și a filmului. 

În urma participării la Ideo Ideis Capsule de teatru și deșteptări organizate în țară, 20 de liceeni au fost selecționați în următoarele etape. Doi dintre cei care s-au remarcat sunt adolescenți din Sfântu Gheorghe. În această vară, ei vor participa la Tabăra de arte performative și revelații, unde vor crea, sub îndrumarea profesioniștilor din domeniu, un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj. 

Din Sfântu Gheorghe, Emerențiana Corlade va participa la crearea unui spectacol de teatru în tabăra de creație din vară, alături de Elena Todiruță și Teodora Pechianu (Bârlad), Mara Coman (Bistrița), Andra Oneață (Craiova), Alexia Blănariu (Roman), Alexandra Diaconeasa și Cosmin Băicoianu (Roșiorii de Vede), Raluca Spiridon (Tulcea) și Patricia Fodoca (Zalău).

Alături de ei, alți 10 adolescenți vor veni în tabără și vor fi implicați în realizarea unui film de scurtmetraj: Vlad Țigănuș (Sfântu Gheorghe), împreună cu Ioana Micu și Rareș Chiriac (Bârlad), Valeria Motofelea (Bistrița), Irina Jiroveanu (Craiova), Șeicaru Alexandru și Diana Petcana (Roșiorii de Vede), Medeea Husaru (Roman), Andreea Bondarev (Tulcea) și Ioana Tarba (Hiro), din Zalău. 

Cei 20 de adolescenți au fost selectați de echipa proiectului, alături de trainerii de teatru și film din fiecare oraș, pe baza rezultatelor și implicării acestora în timpul atelierelor, ținând cont și de dorințele și abilitățile specifice exprimate de participanți. 

Pentru toți ceilalți liceeni care au răspuns invitației de a participa la Capsulele organizate în orașele lor, atelierele din prima etapă a proiectului au reprezentat o bună ocazie de a-și găsi și exprima propria voce. Rezultatele exercițiilor la care au luat parte de-a lungul celor 6 zile de ateliere nu s-au lăsat așteptate. Invitați să descrie într-un singur cuvânt experiența participării la ateliere, liceenii și-au exprimat entuziasmul apelând la termeni precum emoție, dezvoltare, conectare, cunoaștere, fericire, libertate, inspirație sau revelație.

„Am aruncat la gunoi gândul că persoanele din jurul meu sau orașul în care locuiesc mă pot împiedica să fac ce îmi place pentru a ajunge la cariera mult dorită în viitor. Am învățat că totul depinde de mine și doar de mine”, a declarat unul dintre cei peste 200 de adolescenți participanți la Capsule, la finalul atelierelor. „Înainte de ateliere nu aveam așteptări, însă, odată cu prima interacțiune cu trainerii și colegii, a început una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Am plâns în hohote la despărțire și în timpul drumului spre casă’’, a subliniat un alt participant.

Printre cei care le-au fost traineri de-a lungul celor 6 zile s-au numărat: Vlad Purdel și Patrick Brăila (Bârlad), Nicoleta Hâncu și Nicolae Constantin Tănase (Bistrița), Liviu Romanescu și Tudor Platon (Craiova), Ana Turoș și Cristian Pascariu (Roman), Ilinca Prisăcariu și Andreea Lăcătuș (Roșiorii de Vede), Cristina Casian și Claudiu Mitcu (Tulcea), Cristian Grindean și Alex Pintică (Zalău). Adolescenții din Sfântu Gheorghe au lucrat alături de Liviu Chițu și Simona Constantin. Fiecare dintre ei a resimțit întâlnirea cu liceenii ca pe o experiență revelatoare, iar cea mai grea misiune a lor a fost aceea de a selecta doar 20 de participanți pentru următoarele etape.

„Întâlnirea cu tinerii din comunitate m-a încărcat cu liniște și încredere. Am cunoscut oameni autentici, cu o forță de expresie deosebită. Mi se pare extrem de valoros drumul pe care Ideo Ideis îl bate pentru a ajunge la alte comunități mici și mijlocii din România, reușind să aducă o licărire în ochii adolescenților, acea scânteie pe care o vezi an de an, în vară, la Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis din Alexandria’’, a declarat actorul Liviu Romanescu, directorul Festivalului de teatru tânăr și trainer de teatru în cadrul Ideo Ideis Capsule de teatru și deșteptări.

La rândul său, actrița Ana Turoș, trainer de teatru în cadrul atelierelor susținute la Roman, a subliniat faptul că a simțit că ceea ce face are sens și poate să inspire. „Am fost extrem de entuziasmată de întâlnirea cu niște adolescenți inteligenți și curioși, care mi-au dat o doză sănătoasă de optimism și energie. A fost interesant să văd cum în patru zile au închegat un grup în ciuda diferențelor dintre ei și i-am admirat pentru toleranța și spiritul lor de echipă. Mi-au confirmat bănuiala că am avea multe de câștigat dacă în loc să vorbim despre prăpastia dintre generații ne-am concentra pe ce putem învăța de la cei mai tineri”, a spus actrița.

„Am avut un sentiment puternic de deja-vu, încă din prima zi, de parcă îi știam pe aproape toți de undeva. Acest sentiment se prea poate să fi fost indicatorul că, într-un spațiu sigur, unde lucrăm împreună, cu implicare, vulnerabilitate, pasiune și creativitate, se poate naște o comunitate puternică și solidară de artiști tineri într-un mediu cel puțin provocator”, a adăugat regizorul Patrick Brăila, la fel de impresionat de întâlnirea cu adolescenții.

#experiențaIdeoIdeis va continua cu o nouă provocare pentru cei 20 de liceeni selectați în urma participării la Ideo Ideis Capsule de teatru și deșteptări. Explorarea poveștilor locale va fi principala lor misiune în cele ce urmează. Până pe 31 martie, folosindu-și abilitățile nou dobândite și exprimându-și curiozitatea antrenată intens în timpul atelierelor, liceenii vor deveni culegători de mituri urbane și istorii personale. În căutarea lor, în fiecare dintre cele 8 orașe din care provin, participanții selectați vor realiza câte 25 de interviuri cu oameni de toate vârstele. Întrebările adresate vor avea ca principal obiectiv construirea unui tablou care să reflecte relația pe care locuitorii din Bârlad, Bistrița, Craiova, Roman, Roșiorii de Vede, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Zalău o au cu orașele lor.

Răspunsurile colectate vor sta la baza a două scenarii, pe care adolescenții selectați le vor transforma în timpul Taberei de arte performative și revelații în două producții artistice: un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj. Cele două produse culturale vor fi prezentate în premieră, în luna august, în cadrul Laboratorului din Alexandria și se vor întoarce pe scenă și pe marele ecran cu ocazia Festivalului național de teatru tânăr

***

Ne puteți urmări pe:

ideoideis.ro/festivalul | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

#experiențaIdeoIdeis este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 1.023.732 lei (206.893.95 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 12 luni.

***

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

***

Parteneri educaționali: Colegiul Național „Gheorge Roșca Codreanu” Bârlad, Colegiul Național „Carol I” Craiova, Colegiul Național „Roman-Vodă”, Liceul de Arte „Plugor Sándor” Sfântu Gheorghe, Liceul Teoretic „Grigore Moisil" Tulcea, Colegiul Național „Silvania” Zalău

Parteneri media: Rock FM, Europa Liberă, Radio România Cultural, Libertatea, Adevărul, Zile și Nopți, Observator cultural, IQads, AGERPRES, Scena.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet, Vice, Happ.ro, #DeMilioane, SuntParinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.