OPINII 15 decembrie 2010

Statul şi clanurile mafiot-clientelare

de Covasna Media | 423 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Dacă statul român ar fi un armăsar nărăvaş care se respectă, s-ar scutura o dată zdravăn şi i-ar arunca din şa pe călăreţii nepricepuţi, aroganţi şi hoţi urcaţi acolo pe spinările noastre. Dar statul român nu mai e demult un armăsar focos, poate că nici na fost vreodată.

Dumitru Manolăchescu

Dacă statul român ar fi un armăsar nărăvaş care se respectă, s-ar scutura o dată zdravăn şi i-ar arunca din şa pe călăreţii nepricepuţi, aroganţi şi hoţi urcaţi acolo pe spinările noastre. Dar statul român nu mai e demult un armăsar focos, poate că nici na fost vreodată. Statul român va împlini în curând 77 de ani de dominaţie comunistă şi postcomunistă buimacă, ani care l-au transformat într-o mârţoagă costelivă, fricoasă, flămândă, neîngrijită, lăsată în voia sorţii de stăpânii care ar fi trebuit s-o îngrijească în tot acest timp. Iar mârţoaga asta se lasă umilită, bătută, furată, călărită de toţi ticăloşii şi nepricepuţii fără să scoată un sunet, fără să schiţeze un gest de împotrivire.

Asta-i situaţia, aici ne-au adus 20 de ani de furturi, hoţii, amatorism şi nesfârşită aroganţă. Nicio clipă din istoria acestor ani, niciun guvern, niciun şef de stat n-a avut tăria să-şi recunoască nepriceperea şi neputinţa. Dimpotrivă, cu cât ne-am adâncit mai mult în criză, cu atât am ţipat mai tare că ştim ce avem de făcut, avem programe minunate, ştim totul, putem totul, facem totul... Am citit deunăzi câteva perle din gândirea socialpolitică a lui Adrian Năstase şi nu mi-a venit să-mi cred ochilor. Fostul premier s-a trezit din bezmeticeala în care-l adânciseră desele plimbări pe la procurorii anticorupţie şi-a prins glas după ce-a văzut cum creşte PSD în sondaje ca Făt Frumos din lacrimile electoratului. Păi cum să piardă el ocazia să-l atace pe Traian Băsescu?! Preşedintele tocmai spusese nişte lucruri adevărate, dar profund antipatice şi antipopulare, la o întâlnire cu udemeriştii la Covasna. Mai exact, Băsescu a negat rolul social al statului, afirmând că acesta nu poate avea grijă de fiecare cetăţean în parte.

Lucru perfect adevărat teoretic vorbind, dar de nerostit de un şef de stat fără a se expune tuturor interpretărilor şi înjurăturilor populiste. Dar ăsta este preşedintele nostru, n-are nicio treabă cu diplomaţia, cu vorbele în doi peri şi alte fineţuri de salon.

Fostul premier Năstase are, însă, multă treabă în domeniul ăsta. Şi i-a dat rapid replica: „Statul de care vorbeşte preşedintele este statul clientelar mafiot construit în jurul clanului Băsescu”. Aferim, conaşule, statul mafiot este creaţia „marinarului Mefisto”, a lui „Băsescu Scaraoţchi”, a unor „draci precum Cărtărescu şi Tismăneanu” şi, desigur, a „Televiziunii Române malefice”. Ăştia, laolaltă cu „drăcuşoara Udrea” şi alţi malefici nesimţitori şi reci la durerile poporului, au distrus minunatul stat social construit cu atâta grijă de celebrul trio Iliescu-Năstase-Tăriceanu, care transformaseră mai bine de jumătate din populaţia ţării în

dependenţi de ajutoare şi stimulente, încercând să-i facă pe români mai puţin dependenţi de stat şi mult mai dependenţi de propria inteligenţă creatoare.

Năstase ori nu-şi dă seama ce vorbeşte, ori ne crede proşti?! Altfel nu se explică largheţea cu care priveşte situaţia actuală a ţării, foarte proastă, e drept, de parcă acum ar fi coborât din munţii patriei după 20 de ani de recluziune autoimpusă. Serios, monşer, voi, ăştia care-aţi creat şi condus statul român super-social atâţia ani, n-aveţi nicio treabă cu clanurile mafiote clientelare?! Prietenul vostru şi-al d-lui Geoană, mogulul S.O. Vântu, care şi-a făcut averea manipulând, minţind şi furând banii românilor la sisteme ticăloşite gen FNI, alţii ca el şi ca Dan Voiculescu, alt mogul responsabil cu manipularea, ăştia n-au nicio treabă cu mafia clientelară a „statului social” guvernat de Iliescu-Năstase-Tăriceanu?! Vorbeşte Adrian Năstase de „Televiziunea Română malefică” atunci când are în curtea PSD cuplul de

moguli celebri, stăpânii Realităţii TV şi Antenelor?!

Ca să pot crede în sinceritatea şi adevărul celor spuse de fostul premier Năstase ar trebui să-mi bage cineva în cap că respectivul domn şi alţii ca el, din fruntea unor partide construite pe scheme clientelar-mafiote, s-au născut ieri.

Altfel, dacă Băsescu e Scaraoţchi, aşa cum îl vede Victor Ponta, atunci Năstase e cu siguranţă Ileana Cosânzeana travestită în Talpa Iadului...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.