OPINII 16 decembrie 2010

Liberalii vor o Putere smerită şi respectuoasă

de Covasna Media | 693 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Se aruncă săgeţi şi semnale de tot felul între PDL şi PNL. Fostul ministru Adriean Videanu, un tip care de câte ori apare în public – şi apare des... – mai bate un cui la coşciugul partidului de guvernământ, se zbate pentru o alianţă cu PNL, adică vrea refacerea alianţei DA în orice condiţii, indiferent de costuri.

Dumitru Manolăchescu

Se aruncă săgeţi şi semnale de tot felul între PDL şi PNL. Fostul ministru Adriean Videanu, un tip care de câte ori apare în public – şi apare des... – mai bate un cui la coşciugul partidului de guvernământ, se zbate pentru o alianţă cu PNL, adică vrea refacerea alianţei DA în orice condiţii, indiferent de costuri. În replică, Varujan Vosganian, poetul-fost ministru de finanţe ratat în ambele ipostaze, sfă tuieşte PDL „să se smerească, să treacă în Opoziţie şi apoi poate mai discutăm despre o alianţă”.

Nu abordăm chestiunea de fond a refacerii Alianţei DA, care şi-a trăit traiul şi şi-a mâncat mălaiul fără glorie, ne interesează mai mult noua faţă a PNL, partid al cărui şef a imprimat porniri războinice nepotrivite unor „elitişti”, cum se doresc a fi liberalii. Bun, probabil că va veni şi vremea smereniei pentru PDL, care are mare nevoie de penitenţă în Opoziţie, dar nu mi se pare că Vosganian şi PNL sunt cei în drept să ceară cuiva acte de voluntariat politic. Dacă e să ceară cineva smerenie şi penitenţă, atunci acela este electoratul român în totalitate, păcălit, manipulat, furat, înşelat, dispreţuit vreme de 20 de ani, adică de la Revoluţie încoace, de toate partidele de pe scena politică a ţării, fără nicio excepţie. Ca să fie credibili, peneliştii ar trebui să facă ei primul pas spre smerenie şi rugăciuni, că tot vine Crăciunul, să-şi facă mea culpa inclusiv stimabilii Tăriceanu şi Vosganian, care doar printr-o

minune dumnezeiască – dublată de o execrabilă prestaţie justiţiară a PDL – n-au dat socoteală pentru falimentarea finanţelor statului într-o perioadă de creştere economică explozivă.

Spre deosebire de PDL, care s-ar face şi mâine preş sub privirile albastre ale „sfinxului” Antonescu, liberalii s-au făcut răi şi muşcă din toate poziţiile şi cu orice prilej. Iată o mostră de „latră, muşcă şi fugi”, obicei practicat de toţi liderii PNL în vremuri grele pentru ţară. Iată în ce termeni gândeşte raportul Putere-Opoziţie un fost ministru PNL, responsabil cu prefecturile, Vic tor Paul Dobre: „Nu Opoziţia trebuie să respecte Puterea, ci Puterea este obligată să respecte Opoziţia”. Cu alte cuvinte, dacă eşti la Putere poţi să te porţi „ca cu oul cel roş”, cum zic moldovenii, cu cei din Opoziţie, că tot degeaba, dispreţul acestora îţi va poposi oricum pe frunte, ca o pecete, însoţit de vorbe grele strivite printre dinţi. Fostul secretar de stat Dobre crede că respectul este apanajul celor de la Putere, doar ei sunt datori în acest sens. E posibil să aibă dreptate, dacă mă uit la ce fac în aceste zile Antonescu şi liberalii lui s-ar putea ca respectul faţă de adversarul politic să fie o noţiune necunoscută pentru ei...

Culmea fariseismului liberal promovat de Crin Antonescu este să fii chemat la masa dialogului, să fii „curtat” prin toate mijloacele de partidele aflate la guvernare, să nu te prezinţi niciodată la nicio discuţie, la niciun dialog cu reprezentanţii Puterii, dar să te plângi peste tot că lipseşte dialogul, că Puterea este autistă... Să nu mai amintesc de vorbele grele, de reproşurile adresate de Antonescu lui Victor Ponta, care a avut „neobrăzarea” să răspundă invitaţiei la dialog pe teme esenţiale de politică internă lansată de preşedintele Traian Băsescu! Toate vocile liberale, toate goarnele mogulilor TV au strigat în cor: „Trădare, trădare, trădare, de trei ori trădare”.

Un joc politic amărât şi fără orizont, făcut de liberali fără talent, cu gândul exclusiv la binele partidului, nu al ţării.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un cetatean, 17 decembrie 2010
Sa traiti bine.....Traiasca clasa politica romaneasca.Suntem mandrii ca suntem romanii.Il avem pe Eminescu,Iliescu,Constantinescu,Basescu.Au deschis in 1989 portile puscariilor si i-au eliberat pe asa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.