Harakiri politic cu mămici
Dumitru Manolăchescu
Ce nu pot pricepe oricât m-aş strădui este de ce nu are Guvernul Boc sau partidele care guvernează şi alte soluţii de ieşire din criza în care ne afundăm decât tăierile? S-a tăiat aproape tot ce se poate tăia, umblându-se în general la tăierile de venituri ale celor mai oropsite categorii ale populaţiei. S-a tăiat până şi din leafa amărâtă a asistenţilor maternali şi a celor care-i îngrijesc pe bătrânii neputin cioşi. Un val de disperare şi ură îi cuprinde pe tot mai mulţi români. Disperarea şi ura au o ţintă comună lesne de atins: partidul de guvernă mânt. Pentru că, oricât ai încer ca să înţelegi – şi unii chiar încearcă, dându-şi seama de situaţia extrem de complicată în care se află acum şi ţara, şi PDL –, nu poţi! Iar întrebarea care se aude tot mai des este: de ce nu fac, domnule, şi altceva decât să taie lefurile şi orice alte venituri? De ce nu iau şi măsuri pentru redresarea economică a ţării? Ce se întâmplă în agricultura domnului Tabără, care vorbeşte mult şi... atât, ce venituri avem din turismul doamnei Udrea, care se laudă că are idei, de ce nu se simt ideile astea şi în creşterea econo mică? Ce măsuri se iau în alte sectoare, ce se întâmplă cu investiţiile? De ce toate lucrurile bune se întâmplă la timpul viitor, toate ideile bune încep cu „vom face” şi aproape nimic, cu excepţia tăierilor de lefuri, nu are şi trecut? Nu ştim decât să dăm bugetarii afară şi să le reducem celor rămaşi lefurile? Cam puţin...
Da, mult prea puţin. Cam cât procentul pe care îl are acum PDL în sondaje. Care se va duce în jos, în continuare, ajungând probabil pe la 10-12%. De ce va mai scădea? Adică n-au destui duşmani, nus destui cei care i-ar strânge oricând de gât pe Băsescu-Boc-Udrea-Ialomiţianu et. comp.?
Cine s-ar mai înscrie în larga mişcare antiPDL?
Nu, PDL n-are destui duşmani, cineva, nu ştim cine dar putem bănui, a observat că au rămas neatinse (mă rog, e vorba de tăieri aici...) femeile aflate în concediu de natalitate. E drept că şi lor li se luase ceva din indemnizaţia de 85% din leafă, primeau mai puţin cu 10%, dar asta nu părea mult, nu s-a făcut gaură-n cer pentru atâta. Ei, dar dacă tot e să sealeagă praful, „specia liştii” (trebuie să-i pun între ghilimele, mă obligă realitatea) din Guvern, ori poate din partid, s-au gândit că nu s-au sacri ficat destul, că e loc pentru şi mai rău (aici au dreptate, întotdeauna e loc pentru şi mai rău...) şi-au lansat în dezbatere publică „pe surse” o ştire scurtcircuitată rapid de toată Media, indiferent de mogul: mămicile nu vor mai primi indemnizaţia vreme de doi ani de zile, cum se întâmplă acum, ci doar un singur an. Partea pozitivă a informaţiei respective, anume că indemnizaţia va creşte de la 75% la 85% din valoarea salariu lui avut anterior naşterii, na mai interesat pe nimeni...
Şi-acum hai să analizăm la rece datele: dacă va hotărî să aplice această măsură, Guvernul va face rost de o sumă derizorie cu care va îmbogăţi PIBul României, ceva de ordinul a 0,1%. Reacţia politicienilor Opoziţiei şi a populaţiei va fi însă una extrem de dură, şi asta pe bună dreptate. Chiar dacă destule proaspete mămici vor prefera, în sinea lor, să primească mai mulţi bani pe termen mai scurt, reacţia lor va fi una de respingere a soluţiei, pentru că nu suntem deloc în situaţia Franţei, de pildă, care n-a dat decât şase luni de concediu natal, dar oferă, în schimb, un sprijin financiar substanţial mamelor care angajează bone pentru creşterea copiilor. E altceva, nu? Ce folos că te momeşte Guvernul României cu încă 400 de lei pe lună dacă te duci la serviciu după doar şase luni de la naştere, când tu stai cu gândul la ce-o face copilul în creşa nenorocită din orăşelul amărât în care trăieşti şi munceşti? La noi nu pot funcţiona chestiile astea, ele sunt pentru state civilizate, cu tradiţie în materie, care n-au ars etapele şi n-au intrat la grămadă în Uniunea Europeană.
După cum se-arată, această ultimă soluţie – nu-i zic „soluţie finală” până ce nu văd că se-aprobă în Guvern şi Parlament – va transporta PDL în subsolul clasamentului pe medalii politice alcătuit de institutele de sondare a opiniei publice, iar partidele din Opoziţie, televiziunile şi presa scrisă (nici măcar B1 TV şi Ev.Z. nu vor face excepţie...) vor desăvârşi harakiri-ul pe care şil vor face, public, Guvernul Boc şi PDL la acest sfârşit de an. Şi toate astea se-ntâmplă pentru că nimeni din sfera Puterii nu gândeşte soluţii de creştere economică, de colectare eficientă a taxelor şi impozitelor, de atragere a banilor europeni şi câte altele... Lor le ajung tăierile. E, cum vă spuneam, un soi de harakiri politic.