OPINII 13 februarie 2019

EDITORIAL. O, paşă, cât de darnic eşti!

de Covasna Media | 1259 vizualizări

Da, UDMR a reuşit să obţină prin obişnuitul şantaj la votarea bugetului 13 milioane de lei pentru reparaţii capitale, lucrări de construcţii, achiziţii de echipamente şi aparatură medicală la Spitalul judeţean din Sf. Gheorghe. Moment în care noi, cârcotaşii din oraşul Sfântului ucigător de balaur, ar trebui să ne prosternăm, să cădem în transă religioasă şi să strigăm cu glas stins, precum beduinul lui Coşbuc: „O, paşă, cât de darnic eşti!”.

Dar de ce şi cui să fim recunoscători? Nu e normal ca PSD să-şi respecte promisiunile electorale şi să construiască trei spitale regionale, la Iaşi, Craiova, Cluj, plus unul metropolitan în Capitală? S-au lăudat cu spitalele astea până li s-a uscat nu numai gura, ci şi... punga bugetară. Ştim cum sună minciunile electorale din gura PSD, cu punga e mai complicat, când se usucă e nasol pentru o ţară întreagă. Partidele nu suferă, ele şi-au dat bani de parc-ar fi descoperit Orlando un tezaur nepreţuit prin Videle. Suferă Sănătatea, suferă Învăţământul, suferă drumurile, suferă micii şi marii investitori, care nu mai au încredere în piaţa românească.

Normal, carevasăzică, ar fi să nu fim recunoscători, pentru că să dai bani de la buget pentru Sănătate, Învăţământ şi infrastructură nu e un act de bunăvoinţă din partea unui partid, banii vin din munca poporului român. Care are nevoie de spitale, de şcoli, de drumuri civilizate. Simplu, nu?

Doar aparent şi doar pentru unii, în mintea celor de la Putere încă mai dăinuie amintirea inelului Sultanului, obligatoriu de pupat şi lăudat. Oameni de condiţia unui Dragnea, Vâlcov, Dăncilă, Tăriceanu se simt bine doar când slugile se fac preş şi le sărută, evlavios, inelul simbolic. De aici şi rezultatele dezastruoase în materie de alocări bugetare pentru spitale, şcoli, drumuri: nu s-a pupat suficient inelul, nu s-au ploconit suficient primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, n-au răspuns chemării la supunere a Partidului Unic şefii de la SRI, SPP, Parchetul General. Prin urmare, toate instituţiile astea vor avea probleme cu banii de la buget. Nu merită, n-au pupat poala şi inelul Sultanului!

Negociatorii din UDMR au obţinut, în schimb, aproape 3 milioane de euro pentru Spitalul judeţean din Sf. Gheorghe, precum şi alte milioane de euro pentru spitalele din Miercurea Ciuc şi Tg. Mureş. Bravo lor, poate se vor termina cu ocazia asta şi reparaţiile mult întârziate la Spitalul din Sf. Gheorghe. Poate vor începe lucrările şi la un nou spital de pneumologie, un dispensar TBC şi-o policlinică, pentru care există deja un studiu de fezabilitate aproape finalizat.

Cum s-au obţinut banii ăştia? Prin ce miracol electoral? Parlamentarii maghiari au un talent deosebit, acela de a negocia la sânge contra voturi. Fără scrupule, fără milă, fără principii. Vă votăm bugetul dacă ne daţi următoarele... Şi urmează o listă, mai lungă sau mai scurtă. Se mai taie, se mai adaugă, se mai târguiesc, ca la talcioc. Acum i-au prins la mare înghesuială pe pesediştii din ce în ce mai puţini la număr în Parlament şi-au tranşat, fie şi parţial, problema celor trei spitale judeţene. Asta-i politica, nu? Întotdeauna le-a ieşit mişcarea asta, n-au avut niciodată probleme să obţină ce-au vrut. De data asta e bine pentru toată lumea din judeţ, că de privilegii etnice doar pentru comunitatea maghiară ni se cam luase. 

Apare, desigur, o întrebare: şantajul şi pupatul inelului sunt singurele moduri în care poţi obţine de la buget nişte bani care ţi se cuvin, de care ai nevoie pentru locuitorii unei aşezări? La această oră, înclin să cred că da. E o nebunie ce se-ntâmplă cu bugetul pe acest an, e o criză de încredere uriaşă în „specialiştii” Guvernului Dăncilă, e o lipsă de profesionalism care inundă mai toate instituţiile centrale păstorite de PSD-ALDE. Şi, mai ales, e vorba de un haos total la nivelul celor care iau decizii în PSDragnea. UDMR s-a folosit de toată nebunia asta şi bine a făcut.

Sunt curios ce surprize îi mai aşteaptă pe români şi maghiari de la bugetul orânduit aiurea de Dragnea şi Teodorovici. N-aş crede că UDMR s-a mulţumit doar cu cele trei spitale, uitând, de pildă, Facultatea de medicină şi farmacie în limba maghiară din Tg. Mureş. Apropo, pentru aeroportul de la Braşov n-aţi pus o vorbă bună, d-le Kelemen? Că pe aleşii braşoveni din PSD nu pare să-i mai intereseze problema...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.