OPINII 27 aprilie 2018

EDITORIAL. Alde Tăriceanu sub acoperire

de Covasna Media | 861 vizualizări

M-au impresionat întotdeauna neplăcut oamenii politici „sub acoperire“, poate şi pentru că ăştia ar trebui să fie transparenţi, sinceri, palpabili – altfel ajungi să scrii precum Arghezi: „Vreau să îl pipăi şi să urlu: este!“.  Se referea la Cel de Sus, dar se potriveşte şi la cei de jos... Sub acoperire mi se pare a fi partidul d-lui Tăriceanu, ALDE, încă de când şi-a ales denumirea asta: Alianţa Liberal-Democraţilor pentru Europa. O siglă copiind o alta similară din Parlamentul European. Poate-i bagi pe români în ceaţă, să nu mai ştie care-i stânga şi care-i dreapta! Oricum, partidul ăsta era şi este o formă fără fond, încropit din politicieni care n-au îndrăznit să se ceară direct la PSD şi din fugarii de la PNL-PDL. O formă de trecere de la „coada vacii“ la masa Puterii, nesinceră de la cap la coadă. Oameni care speră să aibă imunitate în faţa legii. Nicio legătură cu Europa, ori cu Uniunea Europeană, în politicile anti Justiţie promovate de ALDE.

După care activităţile politice sub acoperire au continuat: liberal-democraţii ba sunt cu PSD, ba îi amendează subtil, cu declaraţii alunecoase – marca Varujan Vosganian. Ba vrea să candideze Tăriceanu la preşedinţie, ba nici nu se gândeşte, că doar e într-un partiduleţ de buzunar aninat la vesta lui Dragnea. În general, partidul lui Tăriceanu nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase; face parte din Alianţa de guvernare care se pregăteşte să distrugă firava democraţie liberal-europeană românească, dar în secret se bucură teribil când le ia pesediştilor câteva procente în sondaje. Participă la toate bucuriile guvernării, are oameni băgaţi în toate instituţiile centrale şi locale (des)centralizate, dar critică „soft“ planurile PSD în unele domenii gingaşe precum pilonul II de pensii private etc. Tăriceanu însuşi este cercetat penal, el şi partidul lui luptă alături de PSD împotriva Justiţiei şi a limbii române, dar prea puţini dintre marii vorbitori anti Justiţie pe posturile TV aparţin ALDE. Doar Tăriceanu îşi asumă accentele critice groteşti la adresa „statului paralel“ imaginat de mintea îmbârligată a celor ameninţaţi de denunţuri şi acţiuni ale procurorilor DNA. Neconvingător şi insuficient.

Altfel şi mai clar spus: liberal-democraţii nu-s nici în căruţă, nici în teleguţă. Iar Tăriceanu nu-i nici cal, nici măgar – aşa sună vorba din popor, n-o pot schimba nici măcar de dragul şefului de la Senat. Şef care visează să schimbe Palatele – al Poporului nu-i mai ajunge, vrea la Cotroceni. Mai puţină bătaie de cap, mai multă demagogie nesancţionată şi neobservată, mai mult timp liber pentru „al cincilea element“ indispensabil unei familii tradiţionale dusă la recensământ...

Se vorbeşte mult despre o luptă pe viaţă şi pe moarte care se va duce între Dragnea şi Tăriceanu pentru Preşedinţia României. Dragnea o coteşte spre Israel, sperând ca numeroşii săi consilieri evrei să-i netezească drumul spre Cotroceni via SUA. Pot fi făcute şi asemenea speculaţii, doar că nu văd administraţia Trump renunţând cu totul la principii şi la relaţia cu Uniunea Europeană de dragul unui baron de Teleorman, oricâţi Netanyahu ar vizita Dragnea şi docilul său premier şi oricâte mese la restaurante de lux ar plăti şeful Camerei Deputaţilor pentru Trump şi suita sa. Nu se leagă, e împotriva firii. La Casa Albă nu se poartă izmeneli şi mustaţă dâmboviţeană, sunt alte obiceiuri. Nu zic că mai bune, dar oricum altele.

Pe de altă parte, un Tăriceanu la Cotroceni l-ar neantiza pe Dragnea, ceea ce pare inacceptabil pentru orgoliosul penal din Teleorman. Armele cu care vor lupta n-ar trebui să convingă prea mulţi români să-i voteze, cei doi sunt adânc băgaţi în aceeaşi oală politică, nimic nu-i deosebeşte – în afară, eventual, de numărul soţiilor sau amantelor. Interesant este că din lupta celor doi ar putea ieşi câştigător al treilea: Iohannis, sau, dacă el pleacă la UE, Dacian Cioloş. Oricum, lupta asta în patru va fi pe cât de interesantă, pe atât de ciudată: oare ce-şi vor reproşa actualii lideri ai Alianţei PSD-ALDE? Ce va zice Dragnea despre alde Tăriceanu şi cât de violent va reacţiona băţosul fost manechin la acuzele „amicului“ politic aflat în pierdere de viteză?! Aici va fi bătaia peştelui la alegerile din 2019, asta dacă nu cumva Dragnea va fi puţintel ocupat într-o celulă până atunci.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.